Pořád někde něco organizuji, dávám dohromady a propojuji, směje se šéfka Centra uměleckých aktivit

15. únor 2024

V Červeném Kostelci na Náchodsku dnes začíná už 27. ročník přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla. Až do neděle jste všichni zváni do tamního divadla J. K. Tyla, kde se letos představí celkem 12 souborů z Královéhradeckého i Pardubického kraje. Nejlepší soubory pak postoupí na celorepublikovou přehlídku ve Volyni. 

Nejen do Červeného Kostelce vás pozve Martina Erbsová z Centra uměleckých aktivit v Hradci Králové, které divadelní přehlídku i letos pořádá.

Martina Erbsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pojďme představit divadelní přehlídku v Červeném Kostelci? 27. ročník, to je už krásná tradice.
Je to tak. Až mě překvapilo, že za tři roky to už budou tři desetiletí. Pro naše centrum to je letos první ze série různých přehlídek, které pořádáme. Tedy Červený Kostelec vše skvěle odstartuje a já chci hlavně pozvat na výbornou atmosféru, která tam panuje. Po zimě se tam vždy všichni sejdeme, zahřejeme se, a to především díky místnímu souboru DS Na tahu, které o všechny účinkující, hosty a návštěvníky skvěle pečuje. Kolegyně mi říkala, že nesmím zapomenout zmínit jejich výtečný bramborový salát. Setkává se tam spousta divadelníků a kumštýřů z východních Čech, takže po večerech nebývá nouze o zábavu. Někdo přinese kytaru či banjo, je tam klavír, takže se moc těšíme, jak nás to pěkně stmelí.

Zaobíráme se především uměleckým vzděláváním dospělých, jsme taková ZUŠka pro dospělé. V každém nějaké semínko umění je.
Martina Erbsová, Centrum uměleckých aktivit Hradec Králové

Letos dorazí na festival 12 divadelních souborů, což je o jeden víc než loni. Takže je o přehlídku zájem.
Když se vrátím do roku 2020, kdy nám začala covidová pandemie, tak my jsme ještě stihli v únoru přehlídku odehrát tenkrát. V roce 2021 pak nešlo nic a v roce 2022 jsme měli asi jen dva dny, protože soubory se nemohly scházet. Jsou to neprofesionální, amatérské, ochotnické soubory, které měly ty podmínky ještě horší než profesionální soubory. A loni, v roce 2023 už jsme měli tzv. převis. Muselo se vybírat, někoho bohužel odmítat. Letos Káča nějaké to oko přimhouřila a ještě jeden soubor vzala.

Čtěte také

Říkáte Káča. To je Kateřina Fikejzová Prouzová, vaše kolegyně z centra, která se právě o divadlo hodně zajímá.
Je to ostřílená harcovnice, herečka, principálka a moderátorka. Opravdu brouk Pytlík nebo vlastně Ferda mravenec v sukních. Já jí chci moc poděkovat, protože především díky ní všechno šlape jak na drátkách. Káča to prostě výborně zaštítí a dá dohromady.

Vy máte ovšem také k divadlu velmi blízko. Účinkovala jste jako herečka ve slavných hradeckých Jesličkách, je to tak?
To je pravda, ale já jsem asi úplně herečkou být vlastně nechtěla. V mém ročníku vždy chtěla řada dětí být herci a herečkami. Asi pořád mají děti samozřejmě o divadlo zájem. A divadlo mi velmi pomohlo, protože jsem nebyla úplně vždy otevřené a extrovertní dítě. Divadlo to asi až v mých 15 letech hezky probudilo, ale začala mě bavit zejména ta druhá strana, produkce a organizace akcí. Takže od té doby, další dvě desetiletí, pořád někde něco organizuji, dávám dohromady a propojuji.

Chcete se učit malovat, fotografovat nebo hrát divadlo? To všechno si můžete u nás splnit. Ne každý mohl jako dítě chodit do ZUŠky.
Martina Erbsová, Centrum uměleckých aktivit Hradec Králové

Kolik let už šéfujete Centru uměleckých aktivit?
Letos v lednu to bylo šest let. Centrum je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje a loni v červnu jsem odevzdávala koncepci na dalších šest let. Ta byla schválena, takže pokračuji dál.

Co všechno dělá Centrum uměleckých aktivit?
Zaobíráme se především uměleckým vzděláváním dospělých, když to řeknu velmi hrubě. Jsme taková ZUŠka pro dospělé. Ne všichni měli možnost v dětství chodit do nějaké ZUŠky, ale stejně v nás někde nějaké semínko umění je. Chcete se učit malovat, fotografovat nebo hrát divadlo? To všechno si můžete u nás splnit. Máme kurzy jak pro herce, tak pro režiséry, protože už druhým rokem provozujeme Hradeckou divadelní konzervatoř.

Čtěte také

Nejznámější je Hradecká fotografická konzervatoř, kam se hlásí lidé, kteří už fotoaparát ovládají a mají nějaké umělecké cítění, provázejí je profesionální lektoři, většinou profesoři univerzit. Není to tedy jen o ovládání fotoaparátu, ale posouvá vás to i do umělecké roviny. Teď nám právě začal i kurz základů digitální fotografie. A na výtvarných kurzech jsem úplně žasla, co tam dámy a pánové byli schopni za nádherné obrazy vytvořit.

Vraťme se ještě na Přehlídku amatérského činoherního a hudebního divadla v Červeném Kostelci. Protože tam se bude soutěžit, kdo postoupí do celorepublikového kola.
Je to tak. Divadelní přehlídka v Červeném Kostelci je součástí systému postupových přehlídek, které se konají i v jiných krajích. A všechny pak směřují jednak na celostátní přehlídku činoherního divadla ve Volyni, a z Volyně se pak zase postupuje na celostátní žatvu, která se koná zpátky ve východních Čechách. A to je proslulý Jiráskův Hronov. To už je olympiáda. Nejvyšší soutěž.

V březnu roku 1998 se konal v Červeném Kostelci na Náchodsku první ročník „divadelního festivalu“ a tím vznikla nová tradice. Východočeská přehlídka amatérského činoherního a hudebního divadla Červený Kostelec je setkání divadelníků a tvořivých lidí, kteří mimo své povolání dělají něco pro příjemnější život v dnešní uspěchané době.

Jaká porota tedy rozhoduje o tom, kdo jsou nejlepší amatérští divadelníci?
Porota je vždy sestavena z profesionálů z vysokých škol i z divadel. Tam i soubory dostanou kvalitní zpětnou vazbu.

Hraje se každý den, až do neděle?
Každý den jsou tři až čtyři představení.

Jakub Schmidt a Martina Erbsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co má Centrum uměleckých aktivit teď kromě divadelního kolotoče ještě aktuálního?
Aktuálně běží výzva na možnost přihlásit se do naší červnové akce Dne otevřených ateliérů. Do 7. března se mohou přihlásit umělci, řemeslníci, designéři, umělecké a výtvarné spolky. V červnu pak otevřou své ateliéry, studia a prostory, kde tvoří, pro veřejnost, aby si lidé všimli, že to je docela náročné.

Šéfka Centra uměleckých aktivit v Hradci Králové Martina Erbsová byla dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související