Hlavní obsah

V Ostravě to vře kvůli uzavření Bauhausu, kde má své aktivity unikátní městská galerie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská umělecká veřejnost vyzvala město, aby přehodnotilo svůj záměr ukončit k letošnímu 30. červnu aktivity v bývalém hobbymarketu Bauhaus, který využívá městská galerie současného umění PLATO jako komunitní centrum evropského střihu. V Česku jde o unikát.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Ostravský bývalý hobbymarket Bauhaus, kde má část svých aktivit městská galerie současného umění PLATO.

Článek

Organizátoři výzvy chtějí zachovat fungování vzdělávacích a komunitních programů v bývalém hobbymarketu až do doby, kdy bude znám výsledek urbanistické soutěže na proměnu této lokality.

Ta je architektonicky významná kvůli zrekonstruovaným památkově chráněným jatkám, v nichž právě sídlí městská galerie PLATO. Jatka leží zhruba sedmdesát metrů od Bauhausu.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V těsné blízkosti opravených památkově chráněných Jatek stojí bývalý Bauhaus (zcela vlevo).

„Před dvaceti lety jsme byli kvůli Bauhausu nešťastní a protestovali proti němu, protože z místa s potenciálem udělal periferii a z vedlejších jatek ruinu. Díky komunitním aktivitám PLATO Bauhaus jsme ale poslední roky svědky toho, že pomocí současného umění lze brownfield smysluplně oživit,“ vysvětlovala za tvůrce výzvy Ilona Rozehnalová, organizátorka ostravských kulturních a komunitních akcí.

„Když jsem v roce 2017 dostal do rukou klíč od starého hobbymarketu jako začínající technik galerie PLATO, už tehdy jsem tušil, že se stávám součástí projektu, který v České republice nemá obdoby,“ vzpomínal umělec a pedagog Fakulty umění Ostravské univerzity Jakub Černý.

Unikátní barokní lékárna je opět přístupná veřejnosti

Kultura

Dodal, že přestože od té doby už uběhlo sedm let, tak se do Bauhausu stále pravidelně a s hrdostí vrací jako technický specialista, autor i pedagog.

„Rád se zde podílím na bohatém programu pro širokou veřejnost. Budova se pro mě stala vzorovým příkladem osvíceného vedení města a důkazem, že si Ostrava váží aktivit lidí, kteří pro ni dýchají. Cítím proto zodpovědnost za zachování objektu. Věřím ve fungování Bauhausu do doby, než bude legitimně rozhodnuto o jeho osudu,“ upřesnil Černý.

Bauhaus je bezpečný

Podle organizátorů petice je Bauhaus dle statického posudku bezpečný a současné aktivity galerie PLATO z něj dělají jedinečné, potřebné a evropsky oceňované komunitní místo. „Pokud Bauhaus zboříme a prostor zůstane nevyužitý, přínos městu bude po několik let nulový,“ tvrdí organizátoři.

Rozhodnutí vedení města kritizovala i opozice. Odchod umělců z Bauhausu je prý předčasný, protože zatím nebyl ani stanoven termín demolice. Může k ní totiž dojít třeba až za dva a půl roku.

Podle náměstkyně primátora Lucie Baránkové Vilamové (ANO) se s demolicí počítá dlouhodobě. Jedním z důvodů ukončení aktivit je podle ní i zajištění provozu v místě, což je velmi finančně náročné.

„Pořádně se tam nedá ani vytápět. Navíc by se muselo kvůli technickým problémům do starého objektu znovu investovat,“ vysvětlila náměstkyně.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Bývalý hobbymarket Bauhaus.

Protestující však tvrdí, že jednorázovou investicí do oprav skel a systémovou podporou komunitního místa v řádu jednotek milionů ročně město získá velké benefity za minimální náklady.

Petici předají primátorovi

„Pokud bude Bauhaus prázdný, stane se území velmi rychle problematickou a nebezpečnou lokalitou. Pokud bude zbourán bez toho, aby zde byl již konkrétní a schválený projekt nové stavby, vznikne kolem jatek periferní, nekvalitní prostor, jenž bude výrazně degradovat jejich hodnotu i prestiž, kterou si díky zdařilé rekonstrukci získaly,“ píší organizátoři v petici.

„Jakmile budeme mít vizi a konkrétní projekt, pak Bauhaus můžeme zbořit a ihned nahradit například novostavbou,“ tvrdí petičníci.

K výzvě se může do 27. února připojit svým podpisem veřejnost. Petici lidé najdou na https://www.petice.com/bauhaus_koncit_nemusi. Následující den ji organizátoři předají na zastupitelstvu ostravskému primátorovi Janu Dohnalovi (Spolu).

V Ostravě vzniká nové muzeum. Ukáže, jak před sto lety bydleli zaměstnanci hutí

Bydlení

Ostravanům vadí noční hluk z velkých letních festivalů. Podepisují petici

Hudba

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám