Zdravé recepty z datlí: Jednoduchý datlový karamel

Datlový karamel je vynikající na palačinky, lívance, vafle ale i třeba jen tak s ovocem či se zmrzlinou. Je poměrně sladký, ale je mnohem zdravější než klasický karamel z cukru. Navíc je to skvělý způsob, jak zpracovat datle, pokud je už máte doma delší dobu. V těhotenství je datlový karamel také skvělým způsobem, jak do sebe dostat dostatečný počet datlí – proč? Protože mají blahodárný vliv na těhotenství i porod. Pojďme se podívat na to, jak se vyrábí datlový karamel.

Z čeho se vyrábí datlový karamel?

Datlový karamel je extrémně jednoduchý na přípravu a vyrábí se pouze z datlí medjool, mandlového mléka, soli a vanilkového extraktu. Stačí vám kvalitní mixér, troška trpělivosti a za pár minut máte na stole kvalitní a lahodný datlový karamel.

recept z datlí: Datlový karamel
recept z datlí: Datlový karamel

Proč jíst datle Medjool

Datle Medjool patří mezi nejoblíbenější odrůdy datlí, nedívíme se, oproti klasickým datlím jsou měkčí, krémovější a sladší. Doslova se při konzumaci rozpouštějí na jazyku. Datle mají také pozitivní vliv na naše zdraví:

  1. Zdravý a rychlý zdroj energie: Díky vysokému obsahu přírodních cukrů poskytují datle rychlý zdroj energie, což je ideální pro sportovce nebo pro ty, kteří potřebují rychlý zdroj energie. Hodí se tedy na túry, na hory nebo pro ty, kteří mívají problém s nízkou hladinou cukru v těle.
  2. Dobrý zdroj vlákniny: Datle obsahují vysoké množství vlákniny, která podporuje zažívací zdraví a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi.
  3. Obsahují vitamíny a minerály: Datle Medjool jsou také bohaté na vitamíny A, B a C, dále pak na draslík, hořčík a vápník.
Datle medjool
Proč jsou datle zdravé a jak je využít v kuchyni

Datle Medjool v těhotenství

Datle, zvláště odrůda Medjool, jsou v těhotenství doporučovány kvůli svým výživovým hodnotám a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto datle jsou významným zdrojem přirozených cukrů, takže jsou rychlým zdrojem energie, což se můžete hodit nejen během těhotenství ale i v průběhu porodu.

Sleva na kešu

Také obsahují vysoký podíl vlákniny, což může pomoci ulevit od zácpy, která je během těhotenství běžná. Datle jsou navíc bohaté na železo, což pomáhá předcházet anémii, a obsahují významné množství draslíku.

Skladem 299 Kč
Medjool je speciální odrůda čerstvých datlí s peckou. Oproti klasickým datlím jsou mnohem větší a šťavnatější.
Skladem 139 Kč
Medjool je speciální odrůda čerstvých datlí s peckou. Oproti klasickým datlím jsou mnohem větší a šťavnatější.

Zajímavým zjištěním je, že konzumace datlí může usnadnit a zkrátit průběh porodu. Některé studie naznačují, že datle mohou zvýšit citlivost dělohy na oxytocin, hormon, který vyvolává děložní kontrakce. To může vést ke snížení potřeby lékařského indukování porodu. Kromě toho, datle obsahují látky, které podporují produkci prostaglandinů, jež mohou spouštět děložní kontrakce.

Navíc jsou dobrým zdrojem folátu, který je důležitý pro prevenci vrozených vad souvisejících s mozkem a míchou. Konzumace datlí také může přispět k zásobám vitamínu K u novorozence, což je důležité pro srážení krve a vývoj kostí.

100 Kč sleva na první objednávku

Doporučuje se začít s konzumací datlí ve třetím trimestru, přibližně šest datlí denně od 36. týdne těhotenství.

Díky vysokému podílu sacharidů a vysoké sladivosti jsou datle vynikající přírodní náhražkou cukru, která je zdravější díky vitamínům a vláknině.

Z čeho se vyrábí datlový karamel

Datlový karamel se připravuje pouze ze čtyř hlavních ingrediencí: Datle Medjool, soli, vanilkového extraktu a mandlového mléka. Kvalitní datle Medjool jsou základ, čím lepší budou, tím chutnější bude datlový karamel! Díky použití mandlového mléka je datlový karamel vhodný i pro lidi s intolerancí laktózy či pro vegany.

Jak se připravuje datlový karamel

Postup přípravy datlového karamelu je velmi jednoduchý. Všechny ingredience se vloží do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujete do hladké konzistence. Při mixování se postupně přidává mandlové mléko, abyste dosáhli ideální konzistence.

Na datlový karamel doporučujeme používat pouze kvalitní čerstvé datle medjool, z ostatních druhů datlí se karamel nemusí povést. Pokud máte datle suché nebo tvrdé, zkuste je namočit do vody po dobu asi 30 minut, potom slijte vodu a použijte je dle receptu

Na co se hodí datlový karamel

Datlový karamel se hodí k nejrůznějším dezertům, na snídaně i jen tak na ovoce, my ho máme nejraději na palačinky, vafle, ovesnou kaši nebo k ovoci. Pokud by vám zbyl a nevěděli jste, co s ním, můžete si z něj udělat smoothie, skvěle doplňuje kyselé ovoce, jako je například rybíz nebo ostružiny.

Jak dlouho vydrží datlový karamel

Datlový karamel uchovávejte v uzavřené skleněné nádobě v ledničce a spotřebujte ho do 5 dnů.

Datlový karamel

Jednoduchý datlový karamel z datlí Medjool

Připravte si zdravou alternativu ke klasickému karamelu: Datlový karamel. Budou vám stačit čtyři ingredience a kvalitní mixér. Datlový karamel je vynikající jako sladidlo do smoothie misek nebo na palačinky, vafle či lívance. Můžete si ho přidat i do snídaňové kaše nebo ho mlsat jen tak.
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 5 minutes

Equipment

  • mixér

Ingredience
  

  • 16 ks datlí Medjool – vypeckované
  • 1 ČL mořské soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ¾ hrnku neslazeného mandlového mléka kupovaného nebo domácího, či více dle potřeby (záleží na kvalitě datlí)

Postup
 

  • Dejte polovinu hrnku mléka, sůl, vanilkový extrakt a vypeckované datle do mixéru.
  • Mixujte tak dlouho, dokud nemáte hladkou směs bez kousků datlí.
  • Přidávejte mléko dle potřeby, abyste dosáhli ideální konzistence.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1