Sezona 2024/2025 v Baletu Národního divadla a Laterně magice

Balet Národního divadla nabídne světovou premiéru původního baletu Slunečník, Měsíčník a Větrník v choreografii Viktora Konvalinky, světovou premiéru originálního zpracování baletu Šeherezáda Rimského-Korsakova v choreografii Maura Bigonzettiho, Sarkasmy – triptych složený ze současných děl: baletu Sarcasmen Hanse van Manena a dvou světových premiér původních choreografií Andreje Kajdanovského a Eyala Dadona – a Manon, ikonický celovečerní baletní příběh sira Kennetha MacMillana. Laterna magika přispěje dvěma premiérami s renomovanými zahraničními režiséry. Darcy Grant, ceněný v oblasti fyzického a akrobatického divadla, připraví multižánrový projekt In Our Hands. Performer a režisér Thomas „Thom“ Monckton z Nového Zélandu pro Laternu magiku vytvoří komediální inscenaci Pluto.

Národní divadlo ze Střeleckého ostrova

Národní divadlo ze Střeleckého ostrova

Balet Národního divadla 2024/25

„Středobodem naší umělecké vize je závazek poskytovat divákům rozmanitý repertoár, který zahrnuje klasická, neoklasická a současná díla. Věříme, že nabídka široké škály stylů přináší tanečníkům i publiku bohatý a naplňující zážitek. Snažíme se, aby repertoár byl vyvážený a přitom dynamický, od ikonických klasických baletů po špičkovou současnou tvorbu. Ukazujeme všestrannost a talent umělců Baletu Národního divadla,“ říká umělecký ředitel Baletu ND Filip Barankiewicz k nové sezoně.

Balet Národního divadla uvede v sezoně 2024/25 tři celovečerní premiérové tituly a jeden složený večer ze tří choreografií. Představí tak šest choreografických děl, z čehož čtyři ve světové premiéře. Plánuje pokračovat ve svých doprovodných aktivitách, pod značkou nd+ budou k dispozici baletní dílny, autogramiády i dramaturgické úvody, naváže se na úspěch první řady Dance On. Sezona 2024/25 bude i dál ve znamení výjimečných turné.

Dne 3. října 2024 bude ve Stavovském divadle uvedena světová premiéra v choreografii českého tvůrce Viktora Konvalinky, jde o původní balet s názvem Slunečník, Měsíčník a Větrník – Příběh tří princezen. V týmu s libretistou Štěpánem Benyovszkým a hudebním skladatelem Ivanem Acherem zpracují pohádku na motivy Boženy Němcové. Titul je určený nejen dětskému divákovi, inscenace bude multimediální, výrazově současná – plná poezie i humoru, nezbytných kouzel i poučení, které může vnést smysl i do dospělých snů.

Také další dílo se honosí označením světová premiéra, neboť jde o originální zpracování baletu Rimského-Korsakova Šeherezáda v choreografii Maura Bigonzettiho. Ke spolupráci je přizván i další italský tvůrce Carlo Cerri. Autoři slibují balet vizuálních kvalit, s orientálním nádechem a tradičním příběhem. Světová premiéra se odehraje 28. listopadu 2024 v Národním divadle.

MacMillanova adaptace slavného románu Abbého Prévosta o Manon Lescaut ztělesňuje autorův vynikající vhled do lidské psychologie a mistrovství narativní choreografie. Balet Manon je dílo světového renomé a se slavnou inscenační tradicí, která stojí na umění sira Kennetha MacMillana vyjádřit prostřednictvím vášnivých duetů naléhavou niternou touhu osudové lásky. Česká premiéra bude uvedena 20. února 2025 ve Státní opeře.

Současný tanec je znamením pokroku, posouvá žánr, přináší experiment. Nabízí svébytný a aktuální pohled na tělo v kontextu moderní doby, často klade otázky existenciální povahy. Taková bude i inscenace, která 24. dubna 2025 v Národním divadle představí díla tří tvůrců: Hanse van Manena (choreografie Sarcasmen), Andreje Kajdanovského a Eyala Dadona (nová tvorba, světové premiéry).

 

Laterna magika 2024/2025

Pro 142. sezonu Národního divadla připravuje Laterna magika dvě premiéry. „Obě premiéry po více než 20 letech navážou na zahraniční spolupráci s renomovanými režiséry, kteří mají ve svém oboru zcela jedinečné přístupy a vize, jež souzní a reflektují principy Laterny magiky,“ uvádí umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry.

Režisérem první inscenace In Our Hands je Darcy Grant, umělec ceněný v oblasti fyzického a akrobatického divadla. Patří k předním světovým tvůrcům a jeho tvorba definuje současné cirkusové umění. Je zakládající člen jednoho z nejlepších australských souborů Circa a momentálně působí jako umělecký ředitel v Gravity & Other Myths. In Our Hands je multižánrový projekt, který navazuje na repertoár Laterny magiky a zároveň je příslibem progresivního a inovativního přínosu.

Thomas „Thom“ Monckton je mezinárodně uznávaný a cenami ověnčený performer a režisér z Nového Zélandu, který vyniká v žánru nonverbálního a komediálního divadla. Pro Laternu magiku vytvoří inscenaci Pluto, která přinese odlehčenější a humornější pohled do filmového studia, založeného skupinou podivínů. Ti odvážně a s nadšením vstupují do konkurenčního světa filmového průmyslu, jemuž vůbec nerozumí. Ztvárněním komediálního příběhu nabídne Laterna magika žánr, se kterým doposud nepracovala.

Zdroj: divadlo.cz, Národní divadlo

Témata článku

Andrej KajdanovskijDarcy GrantEyal DadonHans van ManenMauro BigonzettiSir Kenneth MacMillanThomas MoncktonViktor Konvalinka

Balet Národního divadlaLaterna magika

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: