Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kontroverzní výběr šéfa nemocnice: jediným uchazečem je „nechtěný“ Kavka

  6:07
Největší krajskou nemocnici ve Znojmě chce vést její dočasný ředitel Miroslav Kavka, už dokonce jmenoval náměstky. Kritici tohoto kroku upozorňují, že jeden z nich, tedy člověk přímo podřízený novému šéfovi, zasedl i ve výběrové komisi, která měla za úkol ředitele vybrat. To přitom nebyl žádný problém. Kavka byl jediným přihlášeným uchazečem.
Takhle to v okolí znojemské nemocnice vypadá dnes.

Takhle to v okolí znojemské nemocnice vypadá dnes. | foto: Nemocnice Znojmo

Při rozpečeťování obálek se jmény uchazečů na post ředitele největší krajské nemocnice na jižní Moravě výběrová komise příliš práce neměla – dorazila jediná přihláška. Zájemcem je podle informací MF DNES Miroslav Kavka, který dřív znojemský špitál šestnáct let vedl a jako lékař v něm působí 43 let. Poté, co odešel poslední šéf Martin Pavlík, se také od února ujal dočasného řízení.

O „provizorním řešení“ bylo podle krajského radního pro zdravotnictví Karla Podzimka (ODS) jasno. Podle něj je totiž Kavka nejen skvělý lékař, ale také manažer a velmi dobře zná vnitřní procesy, takže nebylo třeba zaškolení nebo podrobné seznámení s chodem. „Od první minuty funguje jako ředitel, což nemocnice, její pacienti i zaměstnanci potřebují. Má naši plnou důvěru,“ vychválil jej Podzimek.

Šéf znojemské nemocnice povýšil a odchází, lékaři a sestry znervózněli

A Kavka skutečně funguje naplno. Ačkoliv je v dočasné funkci, obratem jmenoval nové vedení místo starého, jež se kompletně rozpadlo. „Jde o dlouholeté zaměstnance nemocnice, kteří se v jejím chodu plně orientují, mám v jejich schopnosti plnou důvěru. Společnými silami uděláme maximum pro další rozvoj a pro zvyšování kvality péče poskytované našim pacientům,“ komentoval neurčitě kroky Kavka v tiskové zprávě.

Jenže jak MF DNES již informovala, nejen po nemocnici kolují informace o tom, že Pavlíkův odchod po čtyřech letech není zcela dobrovolný a výběr nového šéfa i jeho „věrných“ byl jasný dopředu. „Čím dál víc začíná být logické, že náhlá výměna velmi dobře fungujícího vedení byla účelová s určitým záměrem,“ prohlásil zaměstnanec špitálu, z obav ze msty anonymně.

Pavel Jajtner a Miroslav Kavka (zleva) aneb nový náměstek ředitele a jeho budoucí šéf ve znojemské nemocnici.

Stejně jako další však za zarážející považuje fakt, že jeden z nových náměstků – tedy přímo podřízený řediteli – zasedl ve výběrové komisi. Další kritika míří na to, že si tři znojemští zastupitelé za SPOLU „mezi sebe rozdělí chod obří nemocnice s obratem přes 1,6 miliardy korun“. Kromě Podzimka a Kavky je tím třetím Pavel Jajtner, jehož dočasný šéf ihned jmenoval novým primářem hematologicko-transfuzního oddělení, ale i zástupcem ředitele, náměstkem a mluvčím. Z pohledu Jajtnera je souběh logický. „Z titulu své funkce jsem součástí vedení, kde se řeší všechny zásadní informace, a tudíž je mohu komunikovat. Co se týká medicínské sféry, je vcelku standardní, že náměstkem je někdo z primářů. Se vší pokorou doufám, že vše budu stíhat,“ řekl.

Třetina zaměstnanců chce bývalého ředitele

O všeobecnou podporu se nicméně nové vedení opřít nemůže. Téměř čtyři sta lidí, tedy asi třetina zaměstnanců, podepsalo dopis, v němž dnes již exšéfa Pavlíka žádají, aby vzal obě funkce – tedy ředitelování nemocnice i vedení Jihomoravské zdravotní, kam ho dosadil kraj a on odešel i s pěti bývalými náměstky. Sám Pavlík o takové řešení stál, podle Podzimka však není možné se plnohodnotně věnovat obojímu.

Šéfa hledají
i Boskovice

Má podobné jméno jako „provizorní“ ředitel znojemského špitálu, ale příbuzní nejsou. Jednatel boskovické nemocnice Miloslav Kavka, který do funkce nastoupil teprve loni v červnu, rezignoval kvůli personální situaci, navíc prý necítí podporu středního managementu. „Po důkladném zvážení jsem dospěl k závěru, že můj odchod je nezbytný,“ uvedl. Nemocnici, pro niž jde už o několikátou výměnu na šéfovské pozici za poslední roky, chybí osm lékařů, nedaří se najít primáře dětského oddělení a lůžková část pro děti je od prosince uzavřená. Kavka povede zařízení do doby, než město najde nového jednatele, s čímž se snaží pomoct. „Předal jsem kontakt na člověka, který projevil ochotu, pokud s ním budou jednat. Pracuju na předání, další postup bude jasný po jednání rady města příští týden,“ dodal.

Na druhou stranu Kavka má kromě ředitelské funkce i dva stěžejní primariáty – šéfuje chirurgickému oddělení a zároveň operačním sálům. Jde o jednu z věcí, které řešila výběrová komise.

Žádná Sophiina volba nicméně nepadla, i proto staronového šéfa doporučila jako kandidáta ke jmenování. Konečné slovo má krajská rada, stopka pro Kavku se však nečeká. „Předpokládám, že diskuse bude. Pokud shledáme, že nevidíme vhodnost souběhu dvou činností, tak se to samozřejmě s uchazečem projedná a následně ho rada do funkce jmenuje, nebo ne,“ popsal jeden z členů komise a náměstek hejtmana Lukáš Dubec (Piráti).

Řešil se i fakt, že se na prestižní post přihlásil jeden kandidát. Dubec ale vyvrací, že konkurz byl šitý na míru. Kavka prý mluvil o plánech a vizích, podle komise dostatečně kvalitních. „Vždycky je lepší konkurence, porovnání. Ale shodli jsme se na jeho vhodnosti a kompetentnosti,“ líčí. I radní Podzimek čekal víc zájemců. „Vysvětluji si to tím, že je málo šikovných lidí, kteří si na to troufnou,“ odtušil.

Podle jeho předchůdce, bývalého radního pro zdravotnictví Milana Vojty (ANO), to ale další adepti mohli vzdát jako předem prohrané. „Jeden uchazeč o tak velkou a prestižní instituci je samozřejmě málo, nicméně i to se stává. Předpokládám, že si potenciální zájemci zjistili kuloární informace a podle toho se rozhodli o smyslu své účasti, či neúčasti,“ nastínil s tím, že by si největší krajský špitál zasloužil, aby se pod novým vedením dál posouval vpřed, a ne naopak.

A co na viditelnost „inzerátu“ říká člen komise? „Myslím, že skoro měsíční lhůta je dostatečná, bylo využito všech standardních sdělovacích kanálů. Vedoucí odboru zdravotnictví nás ubezpečil, že se snažili, aby o nabídce bylo co nejvíc vědět,“ uzavřel Dubec.

Schvalovat Kavku do funkce budou krajští radní nejspíš na konci února. Ten na otázky redakce neodpověděl s tím, že to rád udělá, pokud bude jako ředitel potvrzen.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Ve znojemském babyboxu našli holčičku, pupečník měla zavázaný tkaničkou

28. dubna 2024  9:49

Do babyboxu ve Znojmě v neděli nad ránem někdo odložil novorozenou holčičku. Přišla na svět o...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...