Kontakt
16.2.2024

Město Nový Jičín opět poskytne občanům města a jeho místních částí zdarma 300 kusů zahradních kompostérů o objemu 1 170 litrů pro ukládání biologicky rozložitelného odpadu ze zahrad a domácností.  Dotace ze Státního fondu životního prostředí na jejich pořízení bude činit 85 procent způsobilých nákladů, tj. 1 388 475 korun. Občané od roku 2006 obdrželi již celkem 1 940 kusů zahradních kompostérů, z toho 500 kusů zcela zdarma.

Město dlouhodobě podporuje občany v předcházení vzniku bioodpadu. „Zpracování bioodpadu v místě jeho vzniku významně přispívá nejen k úspoře nákladů na svoz a uložení do komerční kompostárny, ale také šetří životní prostředí. Uložením bioodpadu do kompostéru navíc vzniká kvalitní kompost, který mohou občané dále využít,“ popsal místostarosta Ondřej Syrovátka.

O kompostér v přibližné hodnotě 5 400 korun mohou žádat občané s trvalým pobytem na území města Nového Jičína. „Žadatelé musí být vlastníky nebo nájemci pozemku na území města nebo jeho místních částí, na kterém bude kompostér umístěn. Nesmí být také dlužníky města a v době podání žádosti o kompostér musejí mít zaplacen místní poplatek za odpady na letošní rok,“ vysvětlila vedoucí Odboru životního prostředí Eva Bártková. Kompostéry budou občanům svěřeny na základě smlouvy o výpůjčce na 5 let (následně se stane kompostér vlastnictvím vypůjčitele).

Žádosti obsahující všechny potřebné údaje bude možné podávat elektronicky na adresu elektronické podatelny e-podatelna@novyjicin.cz nebo osobně v listinné podobě v kanceláři č. 306 na odboru životního prostředí (3. patro) Městského úřadu Nový Jičín, Masarykovo nám. 1/1, nejdříve od 4. března 2024 od 08:00 (platí pro oba způsoby podání). Přijímáno bude 150 žádostí elektronicky a 150 žádostí v listinné podobě. Formulář žádosti je dostupný elektronicky na ekowebu města ekoweb.novyjicin.cz nebo ve vestibulu radnice.   

Foto: Dagmar Novosadová.

Více naleznete na podwebové stránce Eko-web zde.