Zde může být vaše reklama.

NEJLEPŠÍ NA MORAVĚ Turisté z Česka i zahraničí mají rádi náš kraj. Loni trhl rekord

Turisté z Česka i zahraničí mají rádi náš kraj. Loni trhl rekord

foto: Pixabay.com

16. 02. 2024 - 10:15

Skvělá čísla přišla v těchto dnech z Českého statistického úřadu. Olomoucký kraj se podle posledních zpráv vrátil k návštěvnosti z let před epidemií koronaviru a dokonce ji ještě vylepšil. Loni navštívilo region nejvíc turistů od roku 2012. Výrazně také slouply počty přenocování v ubytovacích zařízeních.

„Vloni se v Olomouckém kraji ubytovalo téměř 800 tisíc hostů. Je to o pět procent víc než v předcovidovém roce 2019 a zároveň jde o nejvyšší hodnotu od roku 2012, kdy proběhla revize statistik návštěvnosti,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová. Podle ní je turistický ruch jedním z tahounů rozvoje regionu.

Meziroční nárůst návštěvnosti našeho kraje o deset procent je pátý nejvyšší v rámci všech regionů v republice a nejvyšší z moravských krajů. Největšími turistickými lákadly Olomouckého kraje jsou podle informací z hejtmanství město Olomouc a Jeseníky.

Dobrou zprávou je nejen to, že roste počet tuzemských návštěvníků, ale i těch ze zahraničí. Počet zahraničních hostů vloni stoupl v Olomouckém kraji zhruba o třicet procent, podle zpráv ubytovatelů zde cizinci strávili 314 tisíc nocí. Stejně pozitivní čísla se ovšem týkají i přenocování tuzemských hostů, kteří v kraji zůstali na více než dva milióny nocí. Obě tato čísla, která vycházejí z dat od hotelů, penzionů a kempů, jsou opět rekordní.

Další články