Hlavní obsah

Krajské volby fungují jinak. Místní kopie vládního Spolu vznikají v bolestech

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do evropských voleb jde vládní koalice opět pohromadě. V krajských volbách ale obdoba Spolu vznikne málokde.

Reklama

Úspěšný parlamentní projekt Spolu bude v krajských volbách pokračovat jen v minimu regionů. Místní politiku totiž ovlivňují spíše historické a osobní vztahy. Mnohde navíc o koalicích ještě není rozhodnuto.

Článek

Zatímco do evropských voleb se i přes nesoulad v určitých otázkách podařilo sestavit koalici Spolu, v těch krajských, které se uskuteční letos na podzim, společnou koalici ohlásily ODS, KDU-ČSL a TOP 09 zatím jen ve čtyřech krajích. Ve většině regionů půjdou strany do voleb buď separátně, anebo v různých menších koalicích.

Jako poslední zatím koalici Spolu ohlásily strany ve Středočeském kraji. Jejím lídrem má být místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

V krajích rozhodují historické vazby

Koalici Spolu strany dohodly ještě v Libereckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Na jihu Moravy schválili koalici Spolu na regionálním sněmu ODS už loni v listopadu.

„Myslím, že na krajské úrovni to, že bude koalice Spolu jen v málo regionech, neznamená vůbec nic. V regionech se většinou reprodukují historické vazby, které tam vznikaly od zavedení krajů,“ míní politolog z brněnské Masarykovy univerzity Otto Eibl.

Historické vazby jsou příkladem třeba Královéhradeckého kraje, kde ODS, TOP 09 a lidovci sice ve vedení regionu v posledních letech spolupracují, na společnou kandidátku se jim ale nechce.

Nakonec se na jedné listině po dlouhých jednáních spojí alespoň ODS s lidovci, kteří jinak v minulých volbách kandidovali pod svojí již zavedenou značkou Koalice pro Královéhradecký kraj, na níž participovali s Volbou pro město a nestraníky. Něco málo přes osm procent v minulých volbách je ale příliš neuspokojilo.

Letos by se proto měli přidat k již osvědčenému spojení ODS a Východočechů, kteří v roce 2018 v Královéhradeckém kraji volby vyhráli s více než 23,5 procenta před druhým ANO, jež mělo o půldruhého procenta menší zisk. Tehdy kandidovali ještě společně s politiky za hnutí STAN.

Spolu jde do voleb ve Středočeském kraji

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové úspěch koalice Spolu ve Středočeském kraji ukáže, jak si koalice stojí i na celostátní úrovni.

„Ještě nás čeká 16. března nominační konference a poté budeme mít společnou tiskovou konferenci k podepsání koaliční smlouvy. Jsou to ale formality, už jsme začali spolupracovat na přípravě voleb,“ potvrdil Seznam Zprávám krajský tajemník lidovců Stanislav Drašnar.

Před čtyřmi lety se v Královéhradeckém kraji jednalo o jediné krajské vítězství ODS, kterou k triumfu přivedl senátor a pozdější hejtman Martin Červíček. Mimo jiné rok 2024 bude pro něj osobně supervolební, kromě hejtmanského křesla bude obhajovat i senátorský post.

Konkurenty posílené ODS v regionu bude kromě hnutí ANO i nová koalice vzniknuvší na základu dřívějšího sdružení Spojenci pro Královéhradecký kraj, které už v minulých volbách tvořila TOP 09 spolu s úspěšným regionálním Hradeckým demokratickým klubem, z nějž vzešla mimo jiné i současná primátorka krajského města Pavlína Springerová. Spojencům se podařilo pro volby 2024 ulovit ještě jednoho silného hráče – hnutí STAN, jehož kandidáti byli před čtyřmi lety na listině s ODS.

Kuba jede na sebe

Jako hegemon jdou do voleb občanští demokraté v Jihočeském kraji, kde bude obhajovat silný a viditelný hejtman Martin Kuba. V uplynulých týdnech spustil svoji kampaň a zaujal tím, že momentálně celostátně nepříliš oblíbenou vládní značku ODS na billboardech hodně upozadil.

„Vzhledem k tomu, jak osobně jsem se snažil s Jihočechy celou dobu v pozici hejtmana komunikovat, považuji za správné stát před nimi v této chvíli jako Martin Kuba,“ řekl nedávno Seznam Zprávám, když vysvětloval, proč jde do voleb „sám za sebe“.

Rozhovor s Martinem Kubou

Dlouhodobě kritizuje fungování Fialovy vlády a už rozjel kampaň do podzimních krajských voleb. Proč nemá na billboardech logo ODS a má podle něj koalice Spolu vůbec budoucnost? Více v rozhovoru Václava Dolejšího.

Protiváhou mu v regionu bude „zbytek“ koalice Spolu, tedy TOP 09 a KDU-ČSL, jež se na společnou kandidátku spojí ještě s regionálními osobnostmi. V podobném formátu kandidovaly i před čtyřmi lety.

Podle informací Seznam Zpráv by měly mít v čele kandidátky silnou dvojku poslanců – lídra kandidátky Pavla Klímu (TOP 09), kterému bude krýt záda lidovec Šimon Heller. Klíma v současné době působí i jako náměstek jihočeského hejtmana. Pokud bude po krajských volbách ve vedení kraje pokračovat, nechá poslanecký mandát už jen doběhnout. „Už bych neobhajoval,“ potvrdil. Heller uvedl, že se o společné kandidátce jedná, ale personálie se budou řešit až na začátku dubna, kdy by koalice měla kandidátky schvalovat. O svém místě na kandidátce proto nespekuloval.

Čunkovi lidovci jdou sami

Jednání o podobách kandidátek probíhá ve více regionech. Jisté ještě nic není třeba v Karlovarském nebo Zlínském kraji. „Stále jednáme, za dva tři týdny budeme vědět víc. Jednáme na formátu Spolu, buď jako trojice, nebo dvojice,“ řekl bez bližších podrobností šéf karlovarské buňky TOP 09 Lukáš Otys.

Na Zlínsku je už jasné, že sami půjdou v tomto regionu silní lidovci senátora a bývalého hejtmana Jiřího Čunka. Jak se poskládají ostatní strany, ještě není jasné. „O možné předvolební spolupráci ještě jednáme, měli bychom mít hotovo do měsíce. Jednáme s více subjekty, jedním z nich je i ODS. Koalice Spolu ale není ve hře,“ uvedl krajský manažer tamní topky Václav Janík.

Podle politologa Eibla určitě krajské volby čekají pokusy o zatahování celostátní politiky, jejíž viditelnou součástí ODS je. „Už jsme v minulosti viděli pokusy ukrást krajskou kampaň prostřednictvím celostátních témat,“ potvrzuje Eibl a říká, že bude záležet na síle tamních hejtmanů a kandidátů přesvědčit voliče o tom, že rozhodovat o tom, jak se v kraji žije, není možné na základě národních témat.

„Jako příklad vezmu třeba oblíbeného jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL), jestli dokáže obhájit to, jak se lidem v kraji žije a co pro ně udělal,“ říká Eibl. Dodává, že třeba hnutí ANO je velice dobré na centralizovanou kampaň, která si nedělá vrásky z toho, co který region potřebuje. „U nich se dá antivládní rétorika očekávat.“

Reklama

Doporučované