Hlavní obsah

Více práv pro uživatele on-line tržišť. Změny se dotknou i dalších platforem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od nadcházející soboty se v Česku mění pravidla pro fungování tuzemských on-line zprostředkovatelských služeb. Změny se dotknou velkých internetových tržišť, ale například i sociálních sítí. Pravidla významně mění evropské nařízení o jednotném trhu digitálních služeb (DSA). Uživatelé díky tomu získají více práv a větší kontrolu nad poskytovanými službami. Na dodržování pravidel bude v tuzemsku dohlížet Český telekomunikační úřad (ČTÚ), jak upozornil jeho předseda Marek Ebert.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na on-line tržištích již nemohou prodávat prodejci, o nichž nemá poskytovatel služby dostatek informací. On-line platformy nesmí cílit reklamu na děti a platforma již nemůže uživateli smazat příspěvek, aniž by uvedla důvod. Musí být zajištěný jednoduchý mechanismus nahlašování nezákonného obsahu a poskytovatel platformy se oznámením musí zabývat.

Většiny povinností jsou zproštěny malé a mikro podniky a povinnosti jsou odstupňovány podle velikosti subjektů. Kontrola a vymáhání některých povinností bude podle DSA spadat i pod Úřad pro ochranu osobních údajů.

Meta se podřídí EU, nabídne více možností pro Facebook a Instagram

Internet a PC

„Nové kompetence v digitální agendě jsou pro nás velkou výzvou, současně však i příležitostí ukázat, že vedle uživatelů služeb elektronických komunikací a poštovních služeb dokážeme pomoci i uživatelům digitálních služeb stejně jako být partnerem jejich poskytovatelům,“ uvedl Ebert. Podle něj se bude zpočátku agendou zabývat v nově vytvořeném oddělení na ČTÚ šest pracovníků a postupně jejich počet vzroste až na 18 lidí.

Působnost ČTÚ jako digitálního koordinátora bude upravena zákonem o digitální ekonomice, který nařízení DSA adaptuje v České republice. V současné době ho připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

K činnostem, které ČTÚ může vykonávat i bez účinnosti zákona, patří například asistence poskytovatelům s přístupem do Databáze transparentnosti, postupování stížností na zahraniční poskytovatele koordinátorovi příslušného členského státu, mapování trhu či předávání informací Evropské komisi. V některých aktivitách, jako je řešení stížností a podnětů veřejnosti, kontrolní činnost a ukládání sankcí či certifikování subjektů pro mimosoudní řešení sporů, důvěryhodných oznamovatelů a prověřených výzkumných pracovníků, musí vyčkat na účinnost připravované právní úpravy.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

Apple vyhoví EU, otevře své systémy konkurentům

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám