Město Vimperk koupilo zchátralé domy Johanna Steinbrenera v centru. V plánu je velká revitalizace

16. únor 2024 10:28

Věhlasné vimperské tiskárny Johanna Steinbrenera sloužily roky jako ubytovna pro sociálně slabé. Vybydlené a zchátralé budovy, které vlastnil ruský investor, se městu podařilo odkoupit. A má s nimi velké plány. Na návrh celé revitalizace vypsalo architektonickou soutěž, o kterou byl mezi ateliéry zájem. Přihlásilo se jich přes šedesát. Zástupci sedmi vybraných si nyní přijeli domy osobně prohlédnout.

„My jsme se té soutěže zúčastnili, protože je tady nějaký historický kontext. Jsme z jižních Čech a soutěží je spousta, nicméně prostor, který je v samotném historickém centru a který čeká nějaký zásah, ať už to bude novostavba, nebo rekonstrukce, je přesně téma, které nás baví a naplňuje,“ říkají architekti Jiří Weinzettl a Barbora Weinzettlová a Atelieru 111.

Domy jsou ve velmi špatném stavu, vstup do některých částí je nebezpečný. „To je nejtěžší rozhodnutí, jestli zbourat, nebo zachovat. Jedna věc je výtvarná stránka, nějaký vztah k historii a druhá pak zodpovědnost, že máme vytvořit něco, co bude fungovat další stovky let, co má splňovat nějaké normy a technické požadavky,“ komentuje Jiří Weinzettl.

Zchátralé domy Johanna Steinbrenera ve Vimperku si prohlédli architekti

Domy si přijel prohlédnout také Štěvo Polakovič z Gutgut Architekti Bratislava. „Je to zajímavé zadání, jiné, než na jaké jsme zvyklí. Jsme zvědaví, jak se nám to podaří uchopit,“ dodává.

Městu Vimperk se povedlo domy Johanna Steinbrenera koupit od ruského investora, který je pronajímal sociálně slabším podnájemníkům. V budoucnu by mohly sloužit jako komunitní centrum.

„Chtěli bychom je využít pro kulturní a veřejný život, ale i pro aktivní setkávání dětí, přednášky, kde by se mluvilo o historii, současné době, aby vzniklo i místo pro přeshraniční dialog. Proto jsme se rozhodli pro koupi těchto objektů. Jedním ze záměrů je vybudovat tady informační centrum,“ upřesňuje starostka Jaroslava Martanová. Vítězný návrh město veřejnosti představí do poloviny tohoto roku.

Spustit audio

Související