Půst před Velikonocemi: Jídelníček našich předků zahřál a nasytil i bez masa

Popeleční středou začal půst, který potrvá až do Velikonoc. Pokud si lámete hlavu nad tím, co jíst a jak si pochutnat i v této době, vydejte se s námi po stopách jídelníčku našich předků.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 02. 2024 14:00

Půst má svou logiku nejen z pohledu víry. Na konci zimy se prostě tenčily zásoby potravin a do nové úrody bylo ještě daleko. Proto lidé připravovali jídla, která byla nenáročná na suroviny, ale rovněž dokázala nasytit a zahřát. Inspirovat se lze třeba naším partnerským webem Toprecepty.cz.

Historie půstu v Čechách

Psychoterapeut Michal Nikodém uvádí pro Český rozhlas, že předvelikonoční půst nevychází pouze z křesťanské tradice, ale z daleko starších období. Dokonce zmiňuje, že půst se u nás traduje neuvěřitelných sedmnáct století.

"Tento půst vyvinuli naši předkové možná po vánočním hodokvasu, po období zabíjaček a konzumace masa s tím, že v tomto období - únor, březen, duben - jsou zvířata březí, slepice nenosí dost vajec a ta vejce, která snesou, se používají na vylíhnutí mladých kuřátek, popřípadě jiné drůbeže. Tento čas se využil i v křesťanství na období čtyřicetidenního půstu," vysvětluje Nikodém.

V období před Velikonocemi dodržuje půst spousta lidí, bez ohledu na víru. Jen mu říkají třeba jarní detox. S tím souvisí také myšlenka, že bychom se měli vzdát něčeho, co je nám příjemné, ulehčuje nám život a tak dále. Co třeba odložit na chvilku telefon a vypnout sociální sítě? Půst totiž znamená také duchovní očistu...

Postní jídla našich předků: Z masa jen ryby

Pokud nevíte, co vařit, když je půst, můžete se inspirovat jídly našich předků. Ti se soustředili na různé polévky, kaše, placky, chléb, kysané zelí, kořenovou zeleninu a obiloviny. Zapovězené je maso a tuky teplokrevných zvířat. Můžete si však dopřát třeba ryby.

A proč ryby mohou zůstat na jídelníčku, když mají maso? Web Vira.cz k tomu podává zajímavé historické vysvětlení. Maso z teplokrevných zvířat se kdysi považovalo za nadstandard, tudíž v období půstu šlo zákonitě stranou. Ryby byly potravou chudých, tedy obyčejné maso, proto se k tomu nadstandardu nepočítaly...

Mezi nejznámější postní jídla patří kaše

Zastavme se na chvíli u kaší, které dovedou nejen zahřát, ale také nasytit. Základními surovinami na jejich přípravu jsou jáhly, pohanka, oves, hrách, pšenice, nebo čočka. Příprava takové kaše je nesmírně jednoduchá. Ve vodě, mléce nebo vývaru se uvaří surovina, kterou jste si zvolili. Není kam spěchat, musí se docela rozvařit.

Typickým příkladem je třeba kaše z ovesných vloček. Na tu budeme potřebovat půl litru mléka, 110-125 g ovesných vloček, 40 g másla a 40-60 g cukru. Mléko, cukr a máslo pomalu zahříváme v hrnci. Jakmile začne vřít, přisypeme vločky a vaříme, dokud kaše není dostatečně hustá. Je důležité neustále ji míchat. Na talíři pak kaši můžeme dochutit medem nebo skořicí.

Zdroje informací:
Vira.cz: Je ryba postní jídlo?
Cesky.radio.cz: Velikonoční půst - jedno jídlo denně
Toprecepty.cz: Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?

Související články

Další články