Bohdan Sláma uvedl svůj nový celovečerní film Sucho

Bohdan Sláma uvedl svůj nový celovečerní film Sucho

Svým novým filmem Sucho, který nejen režíroval, ale napsal k němu i scénář, Bohdan Sláma opravdu trefil do černého. Střetům rozdílných názorů ohledně způsobu života i přístupu k přírodě čelíme každý den. Nedůvěra, bezohlednost a nedostatek pochopení pro bližního panují i mezi dvěma rodinami v nejmenované vísce na jižní Moravě. Jedna chce žít co nejblíž přírodě bez civilizačních vymožeností, ta druhá hromadí majetek a užívá si všechny výhody s tím spojené. Dospívajícím ratolestem z obou znepřátelených rodin to však nezabrání v tom, aby spolu nezačali chodit. A k tomu se přidá problém se suchem, nedostatkem vody a s důsledky bezohledného zacházení s krajinou.

Dorota Šlajerová, Judit Pecháček, Tomas Sean Pšenička a Bolek Polívka. Foto© Petr Šálek

Cítili jsme, že je hrozně důležité, aby interpretace toho, co se děje, nezůstávala v pohledu jen jedné nebo druhé strany. Problém péče o krajinu se týká nás všech, jakékoliv postoje zastáváme. Jako lidi se z toho problému nemůžeme vyvázat, protože jsme na tom bytostně závislí, jak se dokážeme starat o krajinu. Bral jsem to ne z ideologického, ale lidského pohledu“, uvedl na tiskové konferenci v Praze Bohdan Sláma.

V dobře vystavěném příběhu excelují herecké výkony zástupců tří generací, kteří reprezentují i různé životní postoje. Bolek Polívka v nezvyklé poloze despotického patriarchy je „nepohyblivý navenek i uvnitř“. Otce mladé zamilované dvojice přesvědčivě ztvárňují Martin Pechlát a Marek Daniel. Oba si projdou těžkou zkouškou, která je poznamená i posune. Pozoruhodný je také výkon Magdalény Borové jako matky mladé rebelky Žofky v podání Doroty Šlajerové. Spolu s mnohem rozumnějším Mírou Tomáše Seana Pšeničky v průběhu filmu prodělají vývoj, který dává naději.

Režisér Bohdan Sláma, Marek Daniel a Martin Pechlát.  Foto© Petr Šálek

Skvělá kamera Marka Diviše plynule střídá celkové záběry malebné krajiny „moravského Toskánska“ s detailními pohledy do psychologie jednotlivých postav. Zajímavé jsou také do příběhu vtipně zakomponované sekvence z demonstrací ekologických aktivistů.

Film natočený v česko-německo-slovenské koprodukci se snaží o vyváženost postojů a je tak dobrým příspěvkem do diskuse o možnostech změny v mezilidských vztazích a přístupu k aktuálním společenským problémům.

Text: Soňa Šálková

Foto: Petr Šálek

 

Summary

The new film Sucho (Dryness) by director and scriptwritër Bohdan Sláma really hit the target. Different opinions regarding the way of life and ecology are on the agenda every day. Mistrust, ruthlessness and a lack of understanding prevail between two families in a small village in southern Moravia. In addition there is the problem of drought, lack of water and the consequences of careless handling of the landscape.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..