MĚSTO JESENÍK PODPORUJE ZŘÍZENÍ VÝJEZDOVÉ ZÁKLADNY ZZS OLOMOUCKÉHO KRAJE VE ZLATÝCH HORÁCH

16.02.2024
MĚSTO JESENÍK PODPORUJE ZŘÍZENÍ VÝJEZDOVÉ ZÁKLADNY ZZS OLOMOUCKÉHO KRAJE VE ZLATÝCH HORÁCH

Sdružení měst a obcí Jesenicka (SMOJ), jehož členem je město Jeseník, žádá Radu Olomouckého kraje o opětovné projednání žádosti o zřízení výjezdové základny ZZS Olomouckého kraje ve Zlatých Horách. Starostka města Jeseník a předsedkyně SMOJ, Zdeňka Blišťanová, zdůrazňuje, že tato snaha vychází jednak z hlediska zákonnosti dojezdové doby záchranné služby, jednak z cíle zlepšit dostupnost a kvalitu poskytované zdravotní péče v regionu...

Podle emeritního ředitele Územního odboru Jeseník ZZS OK, MUDr. Vojtěcha Gedeona, ročně dochází ve Zlatých Horách k přibližně 240–270 výjezdům ZZS. Vzhledem k výrazné zahuštěnosti silničního provozu se dojezdový čas z Jeseníku za posledních 12 let prodloužil zhruba o pět minut (přibližně na 22 minut). Počet resuscitací je dle něj přímo ve Zlatých Horách 4 až 5 za kalendářní rok. Pro úspěšný výsledek resuscitace jsou pak důležité dvě věci: co nejkratší dojezdový čas a zda je u pacienta přítomen defibrilační rytmus.

Aktuálně práci záchranné služby ve Zlatých Horách často suplují místní dobrovolní hasiči zastávající funkci tzv. first-respondera. K dispozici mají Automatický externí defibrilátor a ambuvak na ruční ventilaci. Poskytovat mohou základní resuscitaci (Basic life support), nicméně v jejich pravomoci není podávat farmaka a zajišťovat průchodnost dýchacích cest. Rozšířenou resuscitaci pak mohou provádět pouze profesionální zdravotníci, jako jsou pracovníci ZZS. Někdy dobrovolné hasiče podporuje místní praktický lékař.

„Existuje sice mezikrajská smlouva mezi Olomouckým a Moravskoslezským krajem o využití posádky ve Vrbně pod Pradědem vzdáleném dvacet kilometrů, v praxi ale tato spolupráce není dostatečně efektivní,“ popisuje předsedkyně SMOJ. A doplňuje, že historicky se jedná také o Rámcové mezistátní dohodě s Polskem, avšak ta doposud nebyla ratifikována.

„Věřím, že tyto argumenty a jednohlasná podpora obcí v regionu povede ke konkrétním krokům ze strany Olomouckého kraje a že ten zajistí optimální péči pro obyvatele našeho regionu tím, že výjezdovou základnu zřídí,“ doplňuje Blišťanová.