Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

EURO 2024 – Dortmund: kapesní tipy pro objevování města

Fotbalové nadšení a vášeň už brzo spojí fanoušky z celého světa. V červnu totiž odstartuje EURO 2024 a tentokrát se sportovní svátek odehraje v 10 německých městech. Včetně úchvatného Dortmundu!

Jen si to v živých barvách pěkně představte. Tu dechberoucí atmosféru, kdy stadion pulzuje energií, fanoušci zpívají nejrůznější oslavné ódy a hráči dávají do výkonu všechno, jen aby dosáhli vítězství.

Roznáší se pivo a párky, komentátoři si mohou plíce vymluvit, s postupujícími minutami napětí houstne a mexické vlny jedou naplno. Fotbalová krása prostě střídá nádheru a přítomní fanoušci jsou ve svém živlu. 

A pak tady máme půvabné manželky oněch mužských fanoušků, které své drahé vousaté poloviny chtěly poslat do kolen. Inu, stalo se. Nejen tím, že se jim podařilo samotné lístky na EURO 2024 vůbec urvat, ale přidanou hodnotou v půlce června bude i jejich ochota dělat svým mužům doprovod.

EURO 2024 – Lipsko: zajímavosti, které musíte vidět, když nebudete sledovat fotbal

Vezmeme-li v potaz, že většinu žen fotbal opravdu baví asi tolik jako žehlení té hory neubývajícího prádla z celého sídliště, musí se nechat, že jde prostě o parádní partnerčino gesto. A to si zaslouží pořádný revanš. Objevování Dortmundu! Tedy města, které rozhodně není jen o gólech a ofsajdech. 

Než si tak navléknete fotbalové dresy a vletíte do fanouškovské vřavy, pojďme se podívat na to, co vedle fotbalu můžete v tomhle skvostném městě vidět. Ať už to bude ruku v ruce s partnerkou, která pak na tribuně rozhodně nebude patřit do skupiny těch „proč jsem to jen udělala“, nebo jen tak s partou mezi zápasy, Dortmund vás okouzlí. Tak vítejte v Německu!

Signal Iduna Park (Westfalenstadion)

Pokud odfrčíte na EURO 2024, je jasné, že nejste zapálení šachisti, ale nadšenci fotbalu. V takovém případě tak nemůžete ani pomyslet na to, že byste vynechali návštěvu největšího německého fotbalového stadionu. I když nechcete jít na zápas.

Prostor, kde domácí Borussia Dortmund hraje své zápasy, si prostě nesmíte nechat ujít ani za nic. Prohlídka stadionu vás provede historií klubu, šatnami, síní trofejí i samotnými hracími plochami. Vstupné se pohybuje kolem 10–15 eur.

Borussia Dortmund
Navštívit Dortmund a neprohlédnout si pořádně stadion? To nejde! A je jedno, jestli je zrovna EURO, nebo ne.
Zdroj:
PhotoLondonUK / Shutterstock

Dortmunder U (U-Tower)

Tahle ikonická budova v centru města slouží jako kulturní a vzdělávací centrum. Pod jednou střechou tu najdete snad všechno, co vás jen napadne. Přednášky, workshopy, výstavy, koncerty, filmové přehlídky, přednášky, nejrůznější veřejné diskuze a spoustu dalšího. Navštivte tyhle výstavní prostory a vychutnejte si krásný výhled na město z vyhlídkové plošiny ve vrchním patře. Vstup je obvykle zdarma.

Nejkrásnější místa Německa: město z Harryho Pottera i pohádkový mix architektonických stylů

U-Tower Dortmund
V téhle budově se konávají kulturní a vzdělávací akce. A je nepřehlédnutelná.
Zdroj:
saiko3p / Shutterstock

Phönix See

Co takhle dopřát si balzám pro uši i pro duši a dát si procházku kolem jezera Phönix See? Tenhle uměle vytvořený jezerní komplex poskytuje úžasný prostor pro odpočinek a relaxaci.

Seznámíte se s moderní architekturou okolních budov a užijete si kávu nebo jiné občerstvení v jedné z místních kaváren. Ty se nacházejí podél břehu jezera. Zóna je velmi oblíbeným místem pro odpolední aktivní lenošení. Ať už pěšky, nebo na kole, vedle nešlápnete. 

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

Westfalenpark

Relaxujte a kochejte se rozsáhlými zahradami parku s názvem Westfalenpark, kde najdete květinové výstavy, fontány a dětská hřiště. Jedním z nejvýraznějších prvků parku je Florianturm, věž vysoká 219 metrů, která nabízí nádherný výhled na okolní krajinu a z níž máte Dortmund jako na dlani. Za jasných dnů můžete dokonce mrknout až do vzdálených kopců Sauerlandu.

Vstupné do parku se obvykle pohybuje někde kolem symbolických 3 eur

Muzeum Adlerturm

Vstupte do muzea Adlerturm a vydejte se na cestu zpět v čase, kdy Dortmund ještě neměl moderní tvář. Zábavnou formou se dozvíte o bohaté historii a kulturním dědictví regionu. Muzeum, kterému se přezdívá Orlí věž, taky zprostředkovává jedinečnou atmosféru starobylosti.

Procházka po úzkých schodištích a vyhlídkových plošinách vám umožní zakusit působivé výhledy na okolní krajinu a městskou scénu Dortmundu.

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

Thier-Galerie Dortmund

Milovníci nakupování si jistě užijí návštěvu moderního nákupního centra Thier-Galerie, kde najdou širokou škálu obchodů, butiků a kaváren. Rozhodně jde o prostředí, ze kterého na vás dýchne luxus a moderna.

Ti, kteří nakupování úplně neholdují, taky zoufat nemusí. Mohou se v klidu upíchnout do některé z příjemných restaurací. Stačí si jen vybrat, jakou kuchyni preferujete, protože Thier-Galerie má pro každého labužníka něco.

Museum Ostwall

Domovina bohaté sbírky moderního a současného umění. Tohle prestižní a velmi oblíbené muzeum se nachází v centru města a nabízí návštěvníkům pohled na díla německých i evropských umělců, stejně jako na další poklady ze světa umění. Obdivovat můžete různorodé expozice, které zahrnují malby, sochy, fotografie a další formy umění z různých období a stylů. Necílíte-li přímo na speciální akci, bývá vstupné zdarma

Západ Německa: tipy na výlet a dovolenou

Botanická zahrada Rombergpark

Romantická procházka botanickou zahradou Rombergpark nabízí jedinečnou příležitost objevit různorodost rostlin z celého světa. Vstupné do zahrady je obvykle kolem 4 eur a rozhodně se vyplatí do něj investovat. Největším lákadlem zahrady je totiž japonská zahrada, kde najdete typické prvky japonské krajinné architektury. Nechybí tedy pagody, jezírka a mosty. Procházka touto částí parku je jako cesta na Dálný východ, která vás okouzlí svou klidnou atmosférou a harmonií.

Rombergpark Dortmund
V Dortmundu můžete vidět třeba i plameňáky!
Zdroj:
Shutterstock

Altes Stadthaus Dortmund

Dominantou starého města Dortmundu je Alter Markt neboli Starý trh se Starou radnicí. Historie téhle romanticky podbarvené oblasti, která svádí k loudavé procházce, sahá až do 12. století. Tehdy zde svoje zboží vystavovali městští obchodníci, řemeslníci a jiní živnostníci.

Staré trhy mají své kouzlo a ani tenhle není výjimkou. Není divu, že Alter Markt zůstává oblíbenou nákupní zónou a je domovem mnoha obchodů, butiků a galerií, stejně jako kaváren, restaurací a kulturních akcí.

Kostel svatého Reinolda (Reinoldikirche)

Významná historická památka v Dortmundu, která představuje ryzí architektonický skvost a důležité centrum náboženského života ve městě. Tenhle gotický kostel je zasvěcen svatému Reinoldovi, jenž byl dortmundským patronem.

Věž jedinečného kostela se vypíná nad okolní krajinou jako symbol víry a naděje. Návštěva tohohle nádherného místa vás pošle do středověkých dob, kdy byl svatostánek postaven. Interiér kostela je stejně působivý jako jeho vnější fasáda a okouzlí i ty nejzarytější ateisty. 

Reinoldikirche Dortmund
Reinoldikirche je jedním z míst, které při návštěvě Dortmundu nesmíte minout.
Zdroj:
INTREEGUE Photography / Shutterstock

Použité zdroje:

  • stadiumguide.com/westfalenstadion/
  • stadt-bauten-ruhr.tu-dortmund.de/en/objects/dortmunder-u/
  • dortmund.de/en/leisure_and_culture/phoenix_see_1/index.html
  • trfihi-parks.com/en/park-details/9903-Westfalenpark
  • tripadvisor.com/Attraction_Review-g187372-d10022041-Reviews-Adlerturm-Dortmund_North_Rhine_Westphalia.html
  • thiergalerie.de/
  • dortmunder-u.de/museum-ostwall/
  • eghn.org/en/botanical-garden-rombergpark/
  • planetware.com/tourist-attractions-/dortmund-d-nw-dor.htm
 
 

Místo

51° 30' 48.9168", 7° 27' 55.0728"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024 – Dortmund: kapesní tipy pro objevování města