Trutnovští policisté řešili zatím přes zimu méně vykradených chat a chalup než v předchozích letech

17. únor 2024 08:11

Méně vykradených chat a chalup, i minimum odcizených věcí v jejich blízkosti. Právě takové jsou statistiky trutnovské policie za letošní zimní sezónu. Zatímco v předchozích sezónách se staly terčem zlodějů desítky letních sídel, teď jsou to zatím jednotky. Podle mužů zákona majitelé vylepšili zabezpečení a navíc jezdí své chaty i v zimě kontrolovat. 

Na pravidelné obhlídky vyráží i policisté. Na jednu obchůzku se s nimi vydala i reportérka Kateřina Kohoutová.

Policistka Marcela Robková právě se svými kolegy dorazila do chatové oblasti Dolce. Chalup jsou tu desítky a během několika málo minut policisté hned začínají kontrolovat první objekt. „Dveře jdou zavřené, zamčené a zabezpečené. Okenice jsou tady také zavřené, nikde žádná ventilačka otevřená není.“

Čtěte také

Vidíme zde dokonce i mříže. „Ano, mříže jsou naprosto ideální ochrana.

Na zahradě se nenachází nic, kromě těžkého nábytku, který se s největší pravděpodobností ani odnést nedá. „Nějaké grily, zahradní sekačky a podobně, ideální je všechno tohle uklidit dovnitř, zamknout pod zámek a zabezpečit.

První chalupu jsme tedy našli ukázkově zabezpečenou proti krádežím či vloupání. „Je to přesně tak.

Teď už se policejní hlídka přemístila k druhé chatě. A tady se uvnitř svítí. „Dobrý den. My procházíme Dolce a koukáme na chaty, jak je mají lidé zabezpečeny. A jestli se náhodou neobjevil nějaký nevítaný host," informuje obyvatele trutnovský policista Lukáš Vincenc.

Trutnovští policisté řešili přes zimu méně vykradených chat a chalup než v předchozích letech

Otevřel nám pan Vojtěch z Prahy, který na svoji chatu jezdí několikrát do roka. „Teď jsme tady přes jarní prázdniny a pokoušíme se o lyžování, ale počasí nám příliš nevychází vstříc. Chalupa je v pořádku a bez problémů.

A jak tohle své sídlo zabezpečuje před případnými nenechavci? „Standardním způsobem. To znamená, že zamykáme, stahujeme rolety a využíváme i pomoci trvale bydlícího souseda. Ten nám na objekt dohlíží.

Čtěte také

Dnešní kontrola tedy proběhla hladce. „Chaty mají majitelé zabezpečené důkladně, je vidět, že už to jsou zkušení chalupáři systém ochrany mají propracovaný, včetně okenic a dveří. Vše je kvalitně zabezpečené, pochvaluje si Lukáš Vincenc.

Policisté zatím v letošní zimní sezóně řešili minimum vloupání a vykradených objektů. „Jsou to opravdu jen jednotky případů.

Trutnovská policie chce chatové oblasti ve městě a jeho okolí zkontrolovat do příchodu jara ještě několikrát.

Spustit audio

Související