Juraj Višný se v roce 1968 stal prvním mistrem kulturistiky v Československu. Stejně jako Arnold Schwarzenegger se také věnoval herectví. Měl se dokonce stát prvním americkým Supermanem.

Domácí cvičení

Díky své vysoké a hubené postavě dostal od spolužáků přezdívku „čáp“. Svou figuru se ovšem rozhodl změnit a to ve chvíli, kdy se mu dostal do ruky americký časopis Muscle Power. V plátku ho zaujal kulturista a herec Steve Reeves. „Když jsem viděl jeho fotky, zapůsobilo to na mě tak silně, že můžu říct, že mi Steve změnil celý můj život,“ vzpomínal.

Jeho zájem o cvičení byl až tak velký, že si doma vyrobil cvičební náčiní a nářadí. Mimo domácí posilování hrál odbíjenou a vesloval. Byl členem i vzpěračského klubu.

Jednou z jeho úplně prvních domácích činek se stal vysavač jeho matky, který měl těžké kovové držadlo. Následně začal cvičit s vlastním tělem. S partou přátel vytvořil kladku ze dřeva, ke které připojili kbelík plný písků. Jejich odhodlání k cvičení bylo zkrátka obrovské.

Začátky kulturistiky

Zanedlouho začali chodit i do posilovny, kde trávili šest dnů v týdnu, každý den průměrně 3,5 hodiny. „To jsme zvedávali 30 až 40 tun denně. Byla to další velká chyba. Ale mysleli jsme si, že čím víc budeme trénovat, tím budeme větší. Naše cvičení v začátcích bylo děláno stylem pokus omyl,“ vzpomínal na své začátky Višný pro Refresher.

Juraj byl tak ctižádostivý, že první velké úspěchy se dostavily už po pár letech cvičení. V roce 1964 se stal vítězem v první oficiální kulturistické soutěži v ČSSR, Velké ceně Mladé gardy. O čtyři roky později vyhrál Mistrovství ČSSR v kulturistice v Bratislavě.

Od sportu k filmu

Velký milník pro něj nastal v roce 1966. Filmoví producenti z Barrandova hledali vhodného sportovce pro postavu Supermana pro připravovaný film Kdo chce zabít Jessii? Tehdejší ČSTV jim poslal asi 200 fotek.Višný se stal vítězem konkurzu poté, co ukázal své supermanské kvality. V posledním kole castingu skákal z okna, lezl po laně a běhal.

Z milovníka kulturistiky se tak stal herec. Zářil po boku Olinky Schoberové, která byla tehdy považována za sexsymbol. Film Václava Vorlíčka byl neuvěřitelně úspěšný. V roce 1997 se o něm dozvěděla americká produkce. Natáčení mělo probíhat v Praze, New Yorku a Hollywoodu. Ve snímku měla zářit Dana Medřická a Jiří Sovák. Nakonec jejich role dostali Shirley MacLain a Jack Lemmon. Natáčení mělo začít v září 1968. Prahu ovšem obsadila vojska Varšavské smlouvy. Filmování se tak neuskutečnilo.

Život v zahraničí

Juraj Višný opustil v roce 1968 Slovensko. S manželkou Alicí emigrovali do Švýcarska. V zahraničí pracoval až do důchodu jako architekt. Závody v kulturistice už sice neabsolvoval, ale cvičení se stalo jeho životním stylem. Trénuje i po osmdesátce.

Ve Švýcarsku se dvakrát setkal s jeho největším vzorem kulturistem Stevem Reevesem. Potkal se i s dalším populárním kulturistou Frankem Zanem a také se slavnými milovníky cvičení Arnoldem Schwarzeneggerem a Sylvesterem Stallonem.

Za své zásluhy a jako ikona šedesátých byl u příležitosti pětaosmdesátých narozenin uveden na Slovensku do Síně slávy kulturistiky a fitness. Čas od času se stane hostem pořadu či zavítá jako čestný host na nějakou soutěž ve své rodné zemi.

„Vždy to byl můj životní styl. Cvičím pořád, ale tak, jak se na starého dědečka patří. Mám v garáži posilovací věž, na které se dají dělat všechny cviky, a v mém pokoji mám cyklotrenažér. Člověk se udržuje v kondici, aby se dobře cítil. A musím říct, že se zatím cítím opravdu dobře. V nemocnici jsem byl jen jednou v životě, když jsem měl z tenisu natrženou šlachu v kotníku,“ říká.

Související články