InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na píseckém gymnáziu se konaly oslavy 245. výročí vzniku

PÍSEK - V loňském roce oslavilo písecké gymnázium 245 let od chvíle, kdy bylo 9. listopadu 1778 přeneseno z Klatov do Písku. Ač se jedná o výročí menší a půlkulaté, spolu s ředitelem Michalem Drncem jsme se rozhodli uspořádat menší program, pro emeritní profesorský sbor a bývalé ředitele. Hlavním bodem celého programu bylo odhalení galerie ředitelů píseckého gymnázia druhé poloviny dvacátého století.

Gymnázium oslavilo své výročí sice již vloni, avšak z různých provozně-technických důvodů byl termín oslav několikrát překládán a ten finální byl stanoven na minulý pátek 9. února 2024, tedy přesně čtvrt roku po onom výročí. Počátek programu byl stanoven na půl hodiny před polednem, avšak hosté se začali scházet již po jedenácté hodině. Po příchodu všech pozvaných hostů a krátkém pozdravu s nimi, byl krátce po půl dvanácté program zahájen krátkým úvodem, po němž následoval proslov současného ředitele Gymnázia Písek Michala Drnce, ve kterém vzpomenul právě na důležitost odkazu emeritních profesorů a podotkl, že právě v něm škola a její současní kantoři dodnes pokračují.

Galerie ředitelů

Po tomto proslovu započal připravený program sám, jehož první částí bylo právě odhalení galerie ředitelů píseckého gymnázia druhé poloviny dvacátého století. Prvním ředitelem, který má v této galerii podobiznu, je významný písecký profesor a také regionalista Josef Kotalík (1896 – 1987), který do čela píseckého gymnázia nastoupil hned po druhé světové válce, v roce 1945, a vedl jej až do roku 1953. Jeho obraz přišla odhalit jeho tři vnoučata, za která promluvil Jan Kotalík, historik kulturních dějin Prácheňského muzea. Ten ve své vzpomínce na dědečka připomenul nejen jeho působení na gymnázium coby profesora a také ředitele, ale též jeho lásku k regionálním autorům nebo dědečkovu vlastní literární tvorbu. Po této vřelé vzpomínce všechna tři vnoučata Josefa Kotalíka společně odhalila první obraz z gymnaziální galerie ředitelů.

Druhým poválečným ředitelem píseckého gymnázia byl František Chvála (1906 – 1989). Ten vedl písecké gymnázium dlouhých sedmnáct let, konkrétně mezi lety 1953 a 1970. Odhalení této podobizny bylo doprovázeno krátkým proslovem ředitele Michala Drnce, který v něm stručně shrnul Chválovo působení na píseckém gymnáziu. V tomto proslovu současný ředitel Gymnázia Písek neopomněl zmínit změnu názvu píseckého gymnázia na Gymnázium Dukelských hrdinů. Po odhalení druhého obrazu galerie následovala podobizna Jana Mrzeny (1932 – 1992), který byl na pozici ředitele píseckého gymnázia v letech 1970 a 1973.

O její odhalení byl požádán významný absolvent píseckého gymnázia architekt Josef Pleskot spolu se svou chotí Janou Pleskotovou. Ve své krátké vzpomínce architekt Pleskot zmínil svobodomyslnost a uvolněnost ředitele Mrzeny v období Pražského jara, kdy je dějinám filosofie vyučoval na svou dobu velice nekonvenčně a to z posezu na katedře. Oproti tomu vzpomínka paní Pleskotové byla smutným srovnáním, jelikož ona započala se studiem na píseckém gymnáziu o něco později, kdy si po sovětské okupaci ředitele Mrzenu pamatuje spíše jako skleslého a posmutnělého pána, sedícího za katedrou.

V roce 1973 byl ředitel Mrzena v čele píseckého gymnázia vystřídán nedávno zesnulým Jiřím Kantou (1924 – 2023), který na této pozici setrval až do roku 1985. Jeho podobiznu jsem měl, za laskavého svolení jeho pozůstalé manželky paní profesorky Miroslavy Kantové, tu čest odhalit já sám. Ještě než k tomu došlo, tak jsem si nemohl odpustit několik slov k osobě bývalého pana ředitele a k milým večerům, jež jsem měl možnost v jeho přítomnosti strávit. Po krátké vzpomínce na tyto milé zážitky, jsem tedy odhalil jeho obraz, již čtvrtý v gymnaziální galerii.

Roku 1985 se novým ředitelem píseckého gymnázia stal Vojtěch Bubník (*1950). Ten už mohl svou podobiznu odhalit sám. Ve svém krátkém proslovu spíše než na léta ve funkci ředitele vzpomenul na svá žákovská léta, kdy kráčel po stejných místech, ovšem s úplně jinými pocity. Po odhalení svého obrazu Vojtěch Bubník předal stejně tak, jako roku 1992 pozici ředitele, své nástupkyni a doposud jediné ženě v čele píseckého gymnázia, Anně Vinterové (*1943). Ta ve svém proslovu vzpomenula na přípravy oslav tehdejšího 220. výročí, ale též na počínající problém s drogami na školách. Svůj proslov zakončila četbou úryvku vzpomínky na gymnaziální léta jednoho z neznámějších píseckých absolventů, spisovatele Karla Klostermanna. Poté, kdy sama Anna Vinterová odhalila svůj obraz v galerii, následovala poslední podobizna.

Ta patřila Mgr. Petru Píchovi (*1953), který v roce 2001 nahradil Annu Vinterovou ve vedení píseckého gymnázia a vedl jej až do roku 2018. Ve své vzpomínce nezapomněl zmínit založení nového předmětu mediální výchovy. Od roku 2018 až dodnes je ředitelem Michal Drnec (*1973). Mohlo by se zdát, že galerie by byla kompletní, avšak jsme nechtěli opomenout na žádného z ředitelů píseckého gymnázia a proto posledním větším obrazem byl Seznam ředitelů píseckého gymnázia – od roku 1778 do dnešních dní, který byl odhalen všemi žijícími bývalými řediteli spolu s tím současným.

Kulturní program

Po skončení první části programu se emeritní profesorský sbor spolu s hosty odebral do auly školy, kde pro ně bylo připraveno drobné pohoštění. Po krátké přestávce započala druhá část programu v podobě hudebního a recitačního vystoupení žáku píseckého gymnázia pod taktovkou několika členů současného kantorského sboru. Recitál byl rozdělen do dvou částí, ta první byla věnována dalšímu významnému studentovi píseckého gymnázia, básníkovi Fráňu Šrámkovi. V té druhé pak dostaly prostor studentské parodie a recesistické zpracování klasických děl české literatury. Hudba byla vhodně zvolena jednak k dané příležitosti i vůči obsahu recitálu. Po skončení kulturního programu následovala skupinová fotografie všech osmnácti přítomných členů emeritního profesorského sboru a hostů. Ta byla následována poděkováním ředitele školy emeritním profesorům za účast, kdy všem z nich byla předána květina a taška s upomínkovými předměty.

Posledním bodem programu byla prohlídky školy, kdy si emeritní profesoři mohli za doprovodu některého ze současných kantorů prohlédnout kteroukoliv část školy. Při této procházce gymnáziem se mohli po dlouhé době podívat na místa, kde strávili několik desetiletí svého života a zjistit, jak se to za tu dobu změnilo a zmodernizovalo. Pro některé z nich byla novým objektem nejnovější budova, v níž se nachází školní knihovna a tělocvičny s posilovnou. Některé odborné učebny a laboratoře byly od doby jejich působení zmodernizovány a vybaveny novější technikou. Když si profesoři školu dostatečně prohlédli, měli možnost ještě znovu usednout ke stolu v aule a pohovořit si se svými bývalými kolegy. Většina emeritního profesorského sboru opustila brány píseckého gymnázia mezi třetí a čtvrtou hodinou.

Jsem rád, že písecké gymnázium mohlo tímto způsobem, při příležitosti oslavy výročí svého vzniku, udělat radost těm, kteří mají opravdu lví podíl na jeho dnešní podobě. V závěru mi dovolte krátké poděkování. Rád bych poděkoval především všem zúčastněním emeritním profesorům a také hostům. Můj dík patří také vedení píseckého gymnázia, které mi s organizací této oslavy velmi pomohlo. A v neposlední řadě bych rád poděkoval všem zúčastněním současným kantorů, kteří se o své učitele a bývalé kolegy starali, jak nejlépe mohli a snažili se ji zpříjemnit páteční odpoledne.

Z historie píseckého gymnázia

Písecké gymnázium bylo založeno 9. listopadu 1778 přenesením klatovského gymnázia do Písku. Jeho první oficiální název byl Latinsko – německé gymnázium a jeho prvními kantory byli zesvětštění jezuitští řeholníci. V této době byl gymnaziálním profesorem hudby písecký hudebník a hudební skladatel František Gregora a mezi významné absolventy té doby patří básník a národní buditel František Ladislav Čelakovský a bratři Eduard a Julius Grégrovi, přičemž první jmenovaný byl věhlasným lékařem a druhý pak jedním z prvních českých politiků.

V roce 1866 písecké gymnázium změnilo svůj název na C. k. vyšší gymnázium v Písku. Na gymnáziu v této době vyučoval stavebnictví, kreslení a krasopis básník Adolf Heyduk. Dalším významným profesorem kreslení byl malíř Josef Velenovský. V této době má písecké gymnázium taktéž řadu významných absolventů jako historika a městského archiváře Augusta Sedláčka, spisovatele Karla Klostermanna a Josefa Holečka, básníky Antonína Sovu a Fráňu Šrámka nebo malíře Mikoláše Alše.

Po první světové válce je písecké gymnázium přejmenováno na Státní československé gymnázium. V této době na školu začínají přicházet profesoři, které mohou někteří pamětníci pamatovat dodnes. Jsou to například František Paukner, Josef Vítovec, Karel Votava nebo František Talafous. Mezi významné absolventy této doby se řadí chemik Jiří Koryta, matematik Karel Rektorys, muzikolog Jiří Pilka, režisér František Filip nebo regionální autoři Milena Brůhová a Josef Brukner.

Roku 1953 se písecké gymnázium vydalo na cestu, po které kráčí dosud. A co tedy tomuto centru vzdělanosti jihočeských Athén popřát? Nejlépe to vystihl před 95 lety prof. dr. Čeněk Zíbrt slovy, která si před 15 lety zapůjčila do svého almanachu i dlouholetá gymnaziální zástupkyně Blanka Zemanová. „Nechť žije, utěšeně vzkvétá, prospívá a roste písecké gymnázium!"

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Bílek 

    Reagovat

     

    Některé emeritní profesory dokonce ani nezvládli pozvat...

    Vloženo 19.2.2024 08:49:58

    • skořápka 

      Reagovat

       

      asi málo leštili kliky

      Vloženo 19.2.2024 11:08:40

    • Gelasius 

      Reagovat

       

      Které máte na mysli?
      Nenašel jsem nikoho, kdo by tam chyběl.

      Vloženo 19.2.2024 12:48:37

  • žloutek 

    Reagovat

     

    pokrytci, jeden druhýho nenávidí

    Vloženo 18.2.2024 11:03:52

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace