Organizátoři výstavního projektu Art Grand Slam otevřeli 15. února v prostorách SmetanaQ Gallery výstavu Uvnitř pohybu a poprvé předali nové kulturní ceny za současné umělecko-sportovní počiny. Oceněnými umělci a projekty v šesti kategoriích se stali Bratři v tricku za jejich Běžkařskou odyseu (divadlo), Martin Kafes33 Hirth za basketbalové hřiště v Písku (veřejný prostor), Matěj Skalický (fotografie), Jakub Janovský (výtvarné umění), dokument Případ Modrý režiséra Romana Vávry (film) a Petr Volf za publikaci Sochař pohybu Zdeněk Němeček (literatura). Samotná výstava je návštěvníkům otevřena do 17. března.

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Skleněná trofej autorky Hany Vopravilové, designérky a studentky ateliéru Skla UJEP v Ústí nad Labem, a Nadace Lasvit, má své první majitele. Tímto počinem poukazuje nový výstavní projekt Art Grand Slam kulturní platformy Sport in Art na propojování sportu a umění napříč kulturními odvětvími. Jádrem prvního ročníku projektu je výstava Uvnitř pohybu kurátora Petra Vaňouse, která je nyní k vidění v pražské SmetanaQ Gallery. Na konci června pak poputuje do Českého centra Paříž, města, kde se uskuteční největší sportovní akce na světě – letní olympijské hry. „Projekt Art Grand Slam se zaměřuje na výběr děl předních současných českých vizuálních umělkyň a umělců, kteří se ve své práci dotýkají tématu v podmnožině pohybu a sportu. Vnější radost a vitalita je kontrolována temnějším pohybem vnitřních nároků, představ, tužeb, snů a ambicí. Prostřednictvím děl vizuální kultury se dostáváme do samotného jádra problému, v němž vzniká a zaniká základní projev lidského života – pohyb,“ přibližuje téma a ideu projektu jeho kurátor Petr Vaňous.

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Sport lze ale spatřit nejen ve výtvarném umění. Na další umělecké kategorie a formy ztvárnění upozorňuje nová kulturní cena. V prvním ročníku byli oceněni za současné umělecko-sportovní počiny Bratři v tricku za inscenaci Běžkařská odysea, ve které čerpají ze svých zkušeností pouličního divadla, a která je tradičně plná sebeironie, žonglování, předmětové manipulace, střídmé akrobacie i laskavého humoru. Fotograf Matěj Skalický vytvořil vizuálně silný soubor velkoformátových fotografií starých sokolských žíněnek. Umělec Martin Kafes33 Hirth stojí za vizuální podobou renovovaného basketbalového hřiště v Písku dedikovanému Vítu Krejčímu. Na první pohled zaujme charakteristická barevná paleta i rukopis tohoto grafika a streetartového umělce. Roman Vávra je režisérem oceněného dokumentární filmu Případ Modrý, ve kterém příběh svého otce, kdysi nejlepšího hokejového brankáře světa, Bohumila Modrého, vypráví jeho dcera. V díle se spojuje empatické listování rodinným albem s příběhem Československa. Monografie Petra Volfa Sochař pohybu Zdeněk Němeček představuje život a dílo tohoto českého sochaře specializujícího se na sportovní tématiku. Dokládá umělcovu výjimečnost v domácím i mezinárodním srovnání a představuje jeho, dnes již ikonickou, tvorbu, která byla po dlouhou dobu opomíjená. Dílo oceněného výtvarníka Jakuba Janovského pak mohou návštěvníci zhlédnout přímo na výstavě Uvnitř pohybu, jíž je součástí. 

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Autor fotografie: Adam Mráček

Kromě Janovského práce najdou v galerii návštěvníci tvorbu dalších devíti renomovaných umělců a tří zástupců nejmladší generace. Ze zavedených jmen současné české výtvarné scény jsou na výstavě zastoupení Michael Rittstein, Milena Dopitová, Dalibor David, Paulina Skavová, Michal Cimala, Pavel Šmíd, Alena Anderlová, Lubomír Typlt, Jakub Janovský a Jitka Petrášová. Trojice mladých autorů vzešla z veřejně vypsané soutěže, tzv. open callu, kterým projekt Art Grand Slam podporuje mladé umělce do 30 let v kariérním posunu i inspiraci k novým tématům. Kurátora Petra Vaňouse nejvíce zaujali Veronika Čechmánková videoartem Dialogue with the Previous, který se poeticky dotýká proměny tradičních symbolů v čase a pohybu člověka; čerstvý laureát Ceny kritiky za mladou malbu pro rok 2024 Lukáš Slavický, jenž v triptychu Glory Glory složeném z obrazů a videa reflektuje podobnosti profesionálního sportu a umělecké praxe; a autorská dvojice z platformy INSTITUT INSTITUT Tereza Sikorová a Tomáš Moravanský s filmovým experimentem Dead in the Pool umístěným na městskou plovárnu. Právě Veronika Čechmánková zároveň získala letní rezidenční tvůrčí pobyt v Českém centru Paříž. Naopak všechny tyto vítěze open callu ocenila mladá a nekonvenční automobilová značka CUPRA v podobě zapůjčení auta pro výjezd do jedné z předních evropských galerií pro načerpání inspirace a rozvíjení networkingu se zahraničními umělci i institucemi.

Autor fotografie: Adam Mráček

Výstava Uvnitř pohybu je veřejnosti přístupná do 17. března 2024 v prostorách SmetanaQ Gallery na Smetanově nábřeží v Praze. Galerie je otevřena od úterý do neděle, vždy od 11 do 18 hodin. Vstup je zdarma.