InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ságaaneb Vizovský zázrak (Bolek Polívka)

    středa 8.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

  • Žehnání motorek

    středa 8.5 13:30 - Masarykovo náměstí, Třeboň

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Osadní výbor v Srlíně zorganizoval premiéru maškarního průvodu. Vydařila se

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

SRLÍN – Poprvé uspořádal v sobotu 17. února osadní výbor Srlína na Písecku maškarní průvod. Na začátku panovaly mezi pořadateli obavy, zda vůbec nějaké maškary na průvod dorazí. Těsně před 13. hodinou to úplně dobře nevypadalo. O pár desítek minut později byly obavy zažehnány. Lidé se trousili ze všech stran. Nakonec dorazilo 40 masek, což nikdo z místních neočekával a pořadatelé už vůbec ne.

 

„Jsme nový osadní výbor a lidé se na nás začali obracet s různými nápady. Paradoxně maškarní průvod jsme zpočátku úplně zavrhli, protože jsme dost malá vesnice. Napadlo nás, kde bychom bouchali na vrata, když všichni budou průvodu nebo naopak, nikdo nebude v průvodu a všichni budou doma. Postupem času těch hlasů pro případný maškarní průvod přibývalo Tak jsme si řekli, že když to nezkusíme, nic se nedozvíme," zmínila členka osadního výboru Danuše Hroncová.

O hudební doprovod se v Srlíně starali Karel Šimek ze Zběšiček a Sláva Tůma z Mirotic. „My jsme bratránci a už máme zkušenosti z průvodu v Miroticích. Tam jezdíme pravidelně. Taky do Zbelítova. Pro nás je to příjemné zpestření. Především jde ale o to, aby byli na těch akcích dobří lidé. Pak nás to baví. A tady se nám líbí," řekl Karel Šimek.

Z Branic přijeli místní podpořit i manželé manželé Tereza a Jaromír Polodnovi a jejich syn Honzík. Z Bernartic dorazila Petra Brčáková. Šla za cikánku a lidem věštila budoucnost. Všem vyvěštila, že budou mít velké peníze a spousty dětí. Za věštbu vybírala peníze. „Kdo mi peníze nedá, tomu uhranu slepice," žertovala Petra Brčáková. Nechyběla ani výprava z nedalekých Zběšiček. 

Průvod se vydal napříč obcí. S každým, kdo čekal u domu nebo šel či projížděl kolem, si účastníci průvodu připili nebo dali něco dobrého k snědku. Nechyběly ani alegorické vozy. Všichni si novou akci užívali. Na závěr poseděli v srlínské hospodě, na kterou jsou ve vsi velice pyšní.

V sobotu to v Srlíně žilo. Místní slíbili, že se z akce stane tradice.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace