Hlavní obsah

Lappi bude na závěr Švédské rallye hájit více než minutový náskok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský pilot Esapekka Lappi je na nejlepší cestě vyhrát Švédskou rallye. Před nedělní závěrečnou etapou vede jezdec týmu Hyundai s více než minutovým náskokem před Francouzem Adrienem Fourmauxem z Fordu, třetí Brit Elfyn Evans jako nejlepší reprezentant Toyoty ztrácí už téměř minutu a půl. Třiatřicetiletý Lappi má na dosah druhé vítězství v kariéře, to první slavil před sedmi lety v domácí Finské rallye ještě v barvách Toyoty.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Finský pilot Esapekka Lappi je na nejlepší cestě vyhrát Švédskou rallye.

Článek

V čele pořadí se Lappi udržel, přestože v druhé etapě nebyl v žádném z devíti testů nejrychlejší. Nahrála mu havárie dosavadního hlavního soupeře Takamota Kacuty z Toyoty. Nejúspěšnějším jezdcem dne byl Lappiho týmový kolega a vítěz úvodní Rallye Monte Carlo Thierry Neuville. Belgičan vyhrál závěrečné tři testy, během dne poskočil z druhé desítky pořadí až na čtvrté místo, na něm ale i kvůli čtyřicetisekundové penalizaci má minutovou ztrátu na vicemistra světa Evanse.

V neděli soutěž na ledu a sněhu vyvrcholí třemi rychlostními zkouškami. Lappi už má na základě nového systému hodnocení jistotu 18 bodů a dalších maximálně 12 ještě může získat. Po pátečních haváriích se do rallye vrátili mistr světa Kalle Rovanperä i obhájce prvenství Ott Tänak a každý vyhrál po jednom testu, naději na dobrý výsledek ale po penalizacích nemají. V pátek havaroval i český pilot Jan Černý a druhou etapu nedokončil kvůli závadě na převodovce svého fordu.

Švédská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) 2:03:52,0
2. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -1:06,3
3. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -123,0
4. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -2:22,1
5. Solberg, Edmondson (Švéd., Brit./Škoda Fabia RS) -4:01,1
6. Pajari, Mälkönenová (Fin./Toyota Yaris) -5:15,
...40. Kohn, Woodburn (ČR, Brit./Ford Fiesta) -35:27,9

Reklama

Související témata: