Lavička z lesa Řáholce: Ze starého dubu vyřezávají Rumcajse a spol. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Lavička z lesa Řáholce: Ze starého dubu vyřezávají Rumcajse a spol.

Luboš Marx a Jan Rampas
Luboš Marx a Jan Rampas (Foto Aha! – J. Pecharová, archiv autorů lavičky)

Kumštýři Luboš Marx (43) a Jan Rampas (50) dávají druhý život asi 300 let starému dubu ze zámeckého parku v obci Vokšice. V Radimi na Jičínsku z něj vyrábějí lavičku Rumcajsovy rodiny.

Vznik lavičky inicioval jičínský podnikatel Jan Ent s cílem dát městu věčnou celoroční připomínku loupežníka z lesa Řáholce a dalších postav oblíbené večerníčkové pohádky. Spisovatel Václav Čtvrtek miloval Jičín, a proto příběh loupežnické rodiny zasadil právě do tohoto města a okolí. Podporu našel projekt u rodiny výtvarníka Radka Pilaře, který dal Rumcajsovi jeho podobu. Výroba probíhá pod pečlivým dozorem výtvarníkových dvou dcer.

Dílo už spěje ke své konečné podobě.

Unikátní dílo začala dvojice kumštýřů tvořit loni na podzim dle návrhu Štěpánky Novotné. Do tesání kmene se pustili už v parku, než ho odvezli do dílny. „Začala se vyřezávat Manka, jejíž postava bude i poslední, která se na lavičce bude dokončovat,“ řekl Luboš Marx. „Teď je lavička hotová asi z 80 procent,“ dodal Jan Rampas. Kromě Manky, Rumcajse a Cipíska na ní vznikají například Prachovské skály, jičínské náměstí, kopec Zebín a různé výjevy z pohádky.

Kde bude stát?

Dílo o váze asi 2,5 tuny a délce čtyři metry by autoři měli dokončit nejpozději příští měsíc. Plánuje se totiž, že lavička bude vystavena v rámci březnové jičínské akce Pochod za Rumcajsem. Poté se přesune na své stálé místo, o kterém však ještě není definitivně rozhodnuto. „Byli bychom rádi, kdyby byla umístěna ve Valdštejnově lipové aleji,“ prozradil iniciátor projektu Jan Ent.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.