Josef Sláma

Místopředseda Trikolory
  • Trikolora
  • Praha 3
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2024 14:06:53

Fenomén jménem František Vláčil

Fenomén jménem František Vláčil

František Vláčil fenomén české kinematografie od jehož narození 19.2. 2024 uplyne sto let, jistě stojí za připomenutí, jelikož je zapsán v myslích i srdcích mnohých z nás.

František Vláčil fenomén české kinematografie od jehož narození 19.2. 2024 uplyne sto let, jistě stojí za připomenutí, jelikož je zapsán v myslích i srdcích mnohých z nás.                                                                                                                                     Jestli v zahraniční tvorbě jsou pro mě režiséři Antonioni , Bergman či Fellini co stojí za to vidět, nevidět jejich filmy, to lze brát jako ochuzeni či ošizení sebe sama . Tak v domácí scéně jsou mi blízká především díla z nové vlny let šedesátých. Určitě to je Chytilová, Němec, Schorm, Jakubisko , Forman, Passer a další. Já prostě nemohu nevzpomenout na Františka Vláčila a jeho filmy. Naprosto skvělá Markéta Lazarová na motivy stejnojmenného románu Vladislava Vančury, nevím nakolik je to známo, ale ve své době nejdražší film v naší historii. Osobně nemohu pominout film Údolí včel, který já řadím mezi mé opravdu oblíbené české filmy. Jelikož naplňují jistý můj smysl pro poetičnost a osobně jsou třeba stejně jako Kristove roky od Jakubiska,něco co vidím i znovu, vícekrát z radostí, co člověka hnedtak neomrzí. Vláčil natočil i velmi dobrý film Dým bramborové natě či Hadí jed, ke kterému  mám zase vztah díky místu natáčení. Natáčel se v Malé Lečici, v malebné vesničce , kde jsem prožíval krásné a úžasné chvíle svého dětství u mé babičky.                                                                                                                                                                                                                                                                                      Nechci samozřejmě pomíjet ani takové filmy Františka Vláčila jako je Ďáblova past, Stíny horkého léta, Adelheid a další v mých očích mimořádně zdařená a kvalitní díla. Dovolím si přesto v jisté míře opatrnosti tvrdit že především ve filmech Markéta Lazarová a Údolí včel ukázal a dokázal velikost svého talentu a umění. Měl cit pro kumšt a svým dílem se stal neodmyslitelně českým filmovým velikánem. Při těchto významných výročích je třeba si tyto osobnosti připomínat, jelikož naše země by byla bez jejich díla o něco chudší a náš život o mnohé  pozitiva přípraven.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama