InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I v Sepekově si užili masopust

SEPEKOV – Spolek nadšenců Sepekov uspořádal v sobotu 17. února tradiční sepekovský maškarní průvod. I přes pěkné počasí na něj tentokrát nedorazilo tolik masek jako v předchozích letech. To ale nikomu náladu nezkazilo. Organizátoři napočítali 49 masek. Průvod prošel obcí, navštívil dvě obydlí, kde se účastníci občerstvili a nakonec skončil v hotelu Pecka. Když se lidé dokáží společně pobavit, vždycky to stojí za to.

 

Trasa průvodu byla tradiční - od vlakového nádraží směrem ke kulturnímu centru. Tam účastníci průvodu chvilku pobyli a pak šli potěšit místní seniory do domu s pečovatelskou službou. „Akci jsme jako spolek před časem po několika desítkách let obnovili. Masopust pořádáme pokaždé týden po milevském průvodu," prozradila jednatelka Spolku nadšenců Sepekov Lucie Pecková.

Každoročně se spolek snaží něčím překvapit. „Hlavně jsou to masky. Chceme, aby se masky neopakovaly. My jsme konkrétně šli už za Simpsonovi, Sněhurku a sedm trpaslíků, Sametové vrahy a loni jsme byli třeba za Mimoně. Snažíme se vždy vybírat něco aktuálního. Letos je hodně aktuální zase Harry Potter, tak jsme šli za něj. Naše děti jdou za Hermionu a Harry Pottera. Manžel jde za Hagrida a já jsem Dobby," nastínila Lucie Pecková.

Bohužel v Sepekově není moc domů, ve kterých by chtěli maškary pohostit. „Nevím, čím to je. Lidé se schovávají. To rodina Krahulových se snaží občerstvení připravit každoročně. Navíc je to občerstvení výborné, lidé se tu zastaví, popovídají, je to fajn. Jinak se letos ještě přidala rodina Zdeňkových, kde jsme měli koblížky. Moc děkujeme," dodala Lucie Pecková.

Rodina Krahulovývch připravila letos občerstvení čtvrtým rokem. Na maškary čekaly buchty, tlačenka a párky. „Mám z toho radost, že se tu lidé zastaví, občerství se a popovídají si. Je škoda, že občerstvení nechystá více lidí. Naše babička každoročně upeče i něco sladkého. Z dovolené v Dominikánské republice jsme si přivezli kafe a dnes mi plno lidí řeklo, co to tu mám za kafé, že jim hodně chutnalo," prozradila Gabriela Krahulová. Letos jí pomáhala i neteř Nela Zuzáková. Bedýnku koblih maškary nechaly i v domě s pečovatelskou službou. 

Harmonikáři Martin Jakeš a Marek Procházka přijeli z Chyšek. Do průvodu vyrazil i Václav Mach s přítelkyní Janou Hlaváčkovou a dětmi Lukášem a Rozálií. „Dnes jdeme poprvé. Nikde jinde jsme na průvodu nebyli. Přítel to inicioval. Řekl, že půjdeme a vymyslel masky," zmínila Jana Hlaváčková. „Dlouhou jsme váhali. Pak mě napadlo, že bychom mohli jít za mochomůrky. Vyráběli jsme to doma. Skončil jsem včera večer v jedenáct, ale stálo to za to," dal se slyšet Václav Mach. 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • My 

    Reagovat

     

    Škoda, že to nebylo o týden dřív. Popeleční středa to prostě utne a lidi se naladí na jiné věci než masopust, volá práce na zahradách, přípravy by velikonoce..zkuste to přístě naplánovat třeba už o měsíc dřív a taky rádi přijedeme

    Vloženo 18.2.2024 16:05:09

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace