Porsche v Bathurstu porazilo Mercedes. Závod ovlivnil prudký déšť

V dramatickém a deštěm ovlivněné dvanáctihodinovce v Bathurstu si tým Manthey Porsche s jezdci Mattem Campbellem, Laurensem Vanthoorem a Ayhancanem Guvenem připsal senzační vítězství.

Domácí hvězda Campbell a Porsche zopakovali úspěch z roku 2019. Tým prokázal strategickou zdatnost v náročných povětrnostních podmínkách. Campbell a jeho posádka překonávali řadu překážek včetně výzev v podobě penalizace. Klíčovým momentem byl výjezd safety car, který vyústil v napínavý 30minutový úprk do cíle. Campbell zkušeně poodjel soupeřům a zajistil týmu Manthey druhé vítězství v Bathurstu.

Závod nepostrádal vzrušení a taktické souboje, zejména když začalo pršet. V té chvíli se testovala schopnost jezdců dojet na slickách do boxů. "Je to úžasné, byl to náročný den. Klobouk dolů před všemi, ne vždy jsme jeli vpředu. Ve smíšených podmínkách to nebylo snadné. Je to fenomenální! Bylo to také trochu riskantní, mimo trať bylo také docela dost vody. Nakonec jsme to zvládli,“ řekl nadšený Campbell.

Jules Gounon v Mercedesu-AMG GT3 usiloval o historické čtvrté vítězství v řadě, ale strategické síla týmu SunEnergy1 na Manthey nestačila. Třetí skončili Christopher Haase, Kelvin van der Linde a Liam Talbot v Audi v barvách Wash It Teamu MPC.

Tým Phantom Global Racing, který startoval z 18. místa, předvedl raketový vzestup výsledkovou listinou a jeho Porsche obsadilo čtvrtou pozici. Naopak pro BMW skončil závod se smíšenými pocity. Jeden ze dvou vozů Teamu WRT měl havárii. Druhý, v němž se střídal také Valentino Rossi, obsadil pátou pozici.

Třídy ProAm a Silver také nabídly intenzivní souboje, v níž vítězství získaly týmy, které prokázaly strategickou prozíravost. Ve třídě ProAm byl úspěšný tým Manthey EMA, jehož Porsche si zajistila double. Ve třídě GT4 slavil vítězství tým Mercedes-AMG GT4, zatímco třída Invitational byla příběhem týmu MARC GT, který vyhrál i přes kolizi.

Letošní ročník se zapíše do paměti fanoušků díky dramatickým povětrnostním podmínkám, strategickým soubojům a výjimečným dovednostem, které předvedli jezdci napříč všemi kategoriemi.

Výsledky závodu ZDE

Foto: Manthey Porsche

Autor

Radek Vičík

Sportovní redaktor online deníku Aktuálně.cz a externí spolupracovník redakcí motormix.cz a ceskeokruhy.cz je jedním z nejlepších českých motoristických novinářů. Motorsportu propadl už v dětství a věnuje se mu velkou část své novinářské kariéry.