Usvědčila nevinného?

podnikava-divka-nahled
Když před deseti lety pomohla usvědčit vraha své kamarádky, měla v případu naprosto jasno. Teď, když pachatel ve vězení zemřel, začíná pochybovat…

Po mrazivé Chatě v horách a technologicky-hororovém Otočení klíčem (minirecenze) vydalo nakladatelství Mystery Press další román bestsellerové autorky Ruth Ware. Jmenuje se Podnikavá dívka a čtenáře zavádí do prostředí vysokoškolských kolejí Oxfordské univerzity.

Hlavní hrdinkou je Hannah, prodavačka v knihkupectví. Nyní v šestém měsíci těhotenství. Má manžela, o kterém snila od chvíle, kdy ho prvně spatřila, a daří se jim dobře. Měla by tedy být šťastná. Jenže není! Od chvíle, kdy se dozvěděla, že John Neville odsouzený za vraždu její kamarádky April zemřel ve vězení, ji mučí bolestné vzpomínky. Navíc má čím dál silnější pocit, že se tehdy ve svém kategorickém úsudku mýlila. Že slizký vrátný vysokoškolských kolejí, kterého viděla odcházet z jejích společného apartmá, její výstřední spolubydlící nezabil. Jenže, jak by to mohlo být jinak?

Hannah se tedy pustí do pátrání a prostřednictvím rozhovorů s bývalými kamarády začne objevovat další možné motivy. April se totiž chovala jako typický rozmazlený potomek bohatých rodičů, který v internátních školách vyrostl bez lásky a empatie. Ubližovala všem kolem sebe – kdo z nich ale trpěl tolik, že ho to dovedlo až k vraždě?

Poslední román Ruth Ware jsem si moc užívala. Děj sice plynul poklidně, Hannino pátrání se neslo v duchu otevřených rozhovorů a v podstatě bez konfrontací. Druhá časová linka se zaměřila na dobu, kdy se obě dívky seznámily a prožívaly svůj studijní život před oním bodem zlomu. Prostě vcelku příjemný příběh, jenže napětí se postupně zvětšuje, až ve finále vygraduje. Hrdinka, která víří kalné vody, musí počítat se vším…

Autorka však chtěla, kromě vytvoření napínavého thrilleru, upozornit i na novinářský hyenismus, který rozsápe bez milosti všechny, jejichž jména se objeví v souvislosti s jakoukoli tragédií a soudem. Zřejmě to není pouze problém českého bulváru, ale celosvětový fenomén… Bohužel.

Musím říct, že Ruth Ware je čím díl lepší vypravěčkou a na její romány se vysloveně těším. Její hrdinky jsou holky z masa a kostí, s nimiž se dokážu ztotožnit, nebo alespoň s nimi souznít. Pochopím jejich strachy, dokážu se na ně napojit a pak se o ně celou dobu hodně bojím. I když jsem tentokrát pachatele tipla celkem brzy, pak mě (stejně jako Hannu) autorka mátla a nabízela mi indicie, díky nimž se jevilo, že zločin mohl spáchat kdokoli z party, Hannu nevyjímaje…

Pokud vás baví soutěžit s postavami z románů v hledání pravdy, máte rádi jednoduché příběhy, v nichž se můžete ponořit do hloubky lidské duše, pak určitě nesmíte Podnikavou dívku minout. Uvidíte, že se vám s ní na konci nebude chtít rozloučit.


Knihu Podnikavá dívka vydalo nakladatelství Mystery Press, kde knihu můžete také zakoupit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodnikavá dívka

Ware, Ruth

Mystery Press, 2023

Napsat komentář