Economia loni zlepšila hospodaření, skončila v provozním zisku

pondělí, 19. února 2024, 14:15 Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

Společnosti Economia se v roce 2023 podařilo zvýšit provozní výsledek hospodaření o 20,5 milionů korun. Tržby zůstaly na úrovni roku 2022.

Ilustrační foto, zdroj: Economia

Ilustrační foto, zdroj: Economia

Neauditovaný zisk společnosti Economia před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) v roce 2023 dosáhl výše 21,8 mil. Kč, což je o 20,5 mil. Kč víc než v roce 2022. Vydavatelství zvýšilo inzertní příjmy, výnosy z eventů i předplatného, uvedla společnost v pondělí odpoledne. Celkový hospodářský výsledek za loňský rok ale zatím ještě Economia kvůli probíhajícím auditům neoznámila.

Tržby vydavatele Hospodářských novin, týdeníku Ekonom nebo provozovatele serverů Aktuálně.cz, HN.cz či Centrum.cz, dosáhly v loňském roce 653 milionů korun, což je srovnatelný výsledek jako o rok dříve (655 mil. Kč v roce 2022). Výsledek považuje Economia za úspěšný vzhledem k tomu, že od začátku loňského roku vstoupila v platnost novela autorského zákona, která se negativně odrazila na návštěvnosti tuzemských webů. V úvahu je také třeba vzít zúžení portfolia Economie od listopadu 2023 o týdeník Respekt, který přešel do samostatné vydavatelské společnosti Respekt Media

„Zkrátili jsme inovační cyklus našeho obchodu, takže nabízíme víc zajímavých příležitostí. Příkladem jsou i velké konference a akce pro naše čtenáře. Základem úspěchu je hlavně kvalitní obsah našich titulů, který lidé potřebují a oceňují stále víc,“ sdělila Lenka Černá, generální ředitelka Economie. Počet inzerentů se podle Econome loni zvýšil o 7 % a firmě se podařilo získat příjmy i z nových projektů.

Ekonomiku společnosti ovlivní v dalších letech aktuálně přijímaná strategická rozhodnutí, zvláště výběr dodavatelů publikačního systému (CMS) a systému pro správu předplatitelů (CRM). „Neseme si zátěž z minulosti, neboť jednotlivé tituly používají jiné systémy. Naším cílem je všechny sjednotit a modernizovat, abychom mohli rychle reagovat na požadavky našich čtenářů a uživatelů,” uvedla dále Černá.

Economii letos česká stěhování do administrativního komplexu Port7 v pražských Holešovicích, uskuteční se v průběhu třetího čtvrtletí 2024. Economia zde vybuduje zázemí včetně studií pro natáčení audio a video obsahu.

V roce 2024 se Economia soustředí především na rozvoj audio a video formátů a jejich monetizaci. Podcast Bruselský diktát redaktora HN Ondřeje Housky zdvojnásobuje svoji produkci, zároveň část obsahu začal zpoplatňovat prostřednictvím platforem Gazetisto a HeroHero. Pořad Spotlight Aktuálně.cz se rozšířil do nových formátů Spotlight Generace a Spotlight News. Nově do něj přichází moderátorka Zuzana Tvarůžková a editor Oldřich Neumann. Galavečer oceňující Top ženy Česka se rozšíří o celodenní konferenci. Portál Centrum.cz začal nabízet více obsahu díky spolupráci s externími dodavateli.

„Naší hlavní strategií pro rok 2024 je nabídnout více obsahu a lepší služby našim stávajícím čtenářům a uživatelům,” doplnila Lenka Černá.

Economia v minulém týdnu také oznámila, že získala jako první mediální dům v Česku mezinárodní certifikát kvality Journalism Trust Initiative. Certifikát, potvrzující kvalitu novinářské práce, iniciovali Reportéři bez hranic spolu s Evropskou vysílací unií a agenturou AFP. Sestavila ho skupina 130 odborníků, institucí, regulačních orgánů, vydavatelů a hráčů v oblasti nových technologií. 

-mav-

Economia se přestěhuje do nového sídla Port7 ve třetím čtvrtletí 2024

úterý 12. prosince 2023