Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chcete zlepšit dětem jemnou motoriku? Naučte je hrát hry na počítači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Základem je klávesnice

Říkají vám ve školce, že vaše dítě neumí držet příbor, neumí si zavázat tkaničky či zapnout knoflík u kalhot? Nechte ho hrát hry na počítači a máte po problému.

Článek

Za tento článek mne nejspíš ukamenují psychologové, výchovní poradci nebo pedagogové. Přesto bych se rád s vámi podělil o vyzkoušený způsob, jak výrazně a rychle zlepšit dětem jemnou motoriku hraním her na počítači.

Školka

Znáte ten nepříjemný stav, kdy dorazíte pro dítě do školky, jdete pro něj do třídy a paní učitelka si vás zavolá na slovíčko? Já ano. Nejen kvůli ADHD u jednoho ze synů. Poměrně často bylo synům vytýkáno nesprávné držení příboru, tužky, zapínání bundy, zavazování tkaniček u bot atd. Často? Postupně si stěžovala každá učitelka, která mi v odpoledních hodinách předávala děti. Asi to nebyl úmysl, ale určitě to rodiči nepozvedne sebevědomí. Připadal jsem si naprosto neschopný. Zkoušeli jsem doma klasické postupy, doporučované odborníky. Stejně kluk držel lžíci jako lopatu, vidličku jakbysmet a nůž nepoužíval vůbec. Boty, bunda a tužka? Škoda mluvit.

Náhoda?

Jsem IT technik a musím občas pracovat z domova. Některé zásahy jdou dělat pouze v noci. Zasedl jsem večer k práci a syn mi přišel dát pusu na dobrou noc. Já si zrovna připravoval kávičku a koukám, že mi kluk rejdí myší po obrazovce. Nejdřív jsem ho okřiknul, ale nakonec s úžasem pozoroval jeho schopnost myší najet kurzorem na ikonu a dvojklikem spustit. Asi to odkoukal. To mi vnuklo nápad.

Quake, Angry Birds a další učební pomůcky

Další víkend jsem na svém počítači zřídil dětský profil, nahrál několik her a začala výuka. První jsem zkusil Angry Birds pro PC. Na této hře se kluci naučili pravou rukou bezpečně ovládat myš. Následně jim lžíce přestala dělat problém a pozadí si utírali jako profíci. Bez nehod. Musel jsem je však naučit koordinovat pohyby obou rukou. V tom mi pomohl Quake 3. Je to stará, ale pořád zábavná hra, kterou chlapci mohli hrát proti sobě. Také to byla jediná hra, co jsem trochu uměl. Musí se používat klávesnice. Zkoordinovat pohyby na klávesnici s myší není jednoduché. Navíc se k ovládání postavy využívá cca 8 kláves, takže prstíky jim jen kmitaly. Neuměli to hned, ale nutila je touha si zahrát a porazit tatínka. Vyšlo to. Příbor bez problému, nasazení zipu a knoflíky taky. Hurá.

Všeho s mírou

Nepařili hry celé dny a noci. Hodinku denně. Důležitá je klávesnice a myš. Tablet, mobil, herní ovladače ne! To má opačný účinek. Možná až devastující. Děti pak blbnou a zkouší vše ovládat jedním prstem. Později kluci přešli na Minecraft a nestačil jsem zírat, co vše jde vytvořit. Fantazii a představivost rozvíjeli ostošest. Microsoft má aplikaci, která mi umožňuje děti kontrolovat. Korigoval jsem tak čas jejich hraní. Dnes už jsou v pubertě, tak jen občas nahlédnu, jestli to nepřehání s koukáním YTB. Negativní vlivy na dětech nepozoruji. Neříkám, že je to jediná a 100% správná metoda, ale u nás zafungovala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz