Hlavní obsah

Seniorku srazil v Chebu kopem do hlavy. Škodí společnosti, řekl soud a dal mu 7 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když loni v prosinci procházela Ingrid T. Evropskou ulicí v Chebu, všimla si bosého muže v pantoflích, jak nervózně postává před jednou z kaváren. V okamžiku, kdy jej 70letá žena míjela, rozběhl se k ní a kopem do hlavy ji srazil na zem. Pak se jí snažil dostat do batohu s tím, že chce peníze.

Marek Horváth u chebského okresního souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Za surový útok na seniorku poslal v pondělí chebský okresní soud Slováka Marka Horvátha (27) na 7 let do vězení. Součástí trestu je i vyhoštění na 10 let. „Jeho jednání vybočuje z rámce běžné kriminality a zaslouží si velmi citelný trest. Pokud chce být alespoň trochu platným členem společnosti, tak si musí nastavit život jinak. Zatím jí pouze škodí,“ řekl při odůvodnění rozsudku předseda senátu Rostislav Tomis.

Podle něj se jednalo o zavrženíhodný a lidsky nepochopitelný čin. „Vyhlédl si ženu staršího věku, u které očekával, že mu nebude klást odpor. Nechal ji přijít k sobě a pak ji zákeřným a brutálním způsobem skopl na zem. Že u poškozené nedošlo k vážným zraněním, byla jen náhoda,“ pokračoval soudce. Upozornil na to, že žena upadla do frekventované silnice. „Měla velké štěstí, že v tu chvíli místem neprojíždělo žádné auto,“ dodal Tomis, podle kterého obžalovaný spáchal trestný čin loupeže.

Foto: Policie ČR

Zákeřný útok zachytila bezpečnostní kamera.

Sám Horváth před soudem přiznal vinu. Podle svých slov seniorku přepadl kvůli penězům. „Přišla mi prostě do cesty. Takhle praštit jsem ji ale nechtěl. Je mi to líto. Chtěl bych se jí omluvit,“ prohlásil cizinec původem z Rimavské Soboty.

Do Česka prý přicestoval kvůli práci, kterou se mu ale nepodařilo sehnat. Rovněž přiznal, že od 15 let fetuje. „Užíval jsem pervitin, kokain i marihuanu. Už jsem ale vyléčený,“ tvrdil Horváth, který už byl v minulosti trestán za násilné a majetkové delikty. S verdiktem souhlasil a vzdal se odvolání, stejně jako státní zástupce, který dokonce navrhl o rok kratší trest.

Podle znalkyně, psychiatričky Barbory Zahradníkové měl obžalovaný v době činu plně zachovalé rozpoznávací schopnosti a byl si tak vědom protiprávního jednání. „Netrpí žádnou duševní chorobou, která by u něj vyvolávala nepředvídatelné chování. Jeho motivace byla prozaická. Potřeboval peníze,“ citoval soudce ze znaleckého posudku.

„Dala bych mu 10 let nucených prací“

Protože Horváth přiznal vinu, soud upustil od dokazování. Napadená důchodkyně tak nemusela před soudem vypovídat. Na výsledek čekala před jednací síní. „Já bych mu dala 10 let nucených prací v kamenolomu,“ reagovala na verdikt. Na prosincové setkání s Horváthem by nejraději zapomněla. „Nečekala jsem, že na stará kolena ještě zažiju takovou hrůzu. Dneškem je to snad už uzavřená záležitost,“ pokračovala seniorka.

K samotnému útoku uvedla, že si tehdy všimla muže, který stál před kavárnou bosý v pantoflích. „Raději jsem přešla na druhou stranu chodníku. Pak se ke mně přiblížil, vyskočil a kopl mě do hlavy. Spadla jsem na zem a on se ke mně nahnul a křičel, že chce peníze. Přitom se mi snažil dostat do batohu, který jsem měla pod sebou. Volala jsem o pomoc, a když se k nám začali sbíhat lidi, tak se lekl a utekl,“ popisovala Ingrid T. dramatické chvilky. Podle svých slov měla štěstí, že z útoku vyvázla jen s menšími šrámy. „Zachránil mě batoh na zádech, že jsem nespadla přímo na ně a nepraštila se taky do hlavy. Klika také byla, že útočník neměl na nohou tvrdou botu,“ uzavřela seniorka.

Advokát požadoval tři roky

Obhájce obžalovaného Martin Čonka požadoval pro klienta maximálně tři roky vězení. „Přesto se jedná o zcela odsouzeníhodný čin, a aniž bych chtěl bagatelizovat způsob jeho provedení, nedošlo k závažnějšímu následku u poškozené. Obžalovaný prohlásil vinu a s policií spolupracoval. Je to mladý člověk, pro jehož nápravu by byl tříletý trest dostatečným,“ vysvětlil advokát.

Seniorku do hlavy na ulici v Chebu kopl mladý Slovák, hrozí mu 10 let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám