Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Sparta bez klíčového hráče. Priske možná překvapí, odhaduje expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další těžkou zkoušku fotbalisté Sparty zvládli. S osmi změnami v základní sestavě porazili Liberec 2:1 a mohou se plně přeorientovat na čtvrteční odvetu play off Evropské ligy proti Galatasarayi. „Turecký klub je trochu dál. Sparta ho nemůže porážet pravidelně, ale porazit ano. A věřím, že to bude ve čtvrtek,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz bývalý reprezentant Jan Rajnoch. Mluví také o rošádách v sestavě Letenských nebo možnostech, jak nahradit nejen vykartovaného Matěje Ryneše.

Přímák s Janem RajnochemVideo: Sport.cz

 
Článek

Sparta si z Turecka odvezla z bláznivého utkání prohru 2:3, ale klidně mohla vyhrát. Vše je otevřené. „Trenér Okan Buruk udělal z Galatasaraye opravdový tým. Galatasaray nic nepodcení. Z toho mám trochu strach, protože odhodlání Sparty bude velké. Ověřili si, že mohou s Turky hrát, jen bych byl opatrný,“ říká Rajnoch.

Českému celku by ale postup mezi elitních šestnáct celků Evropské ligy přál. „Jenže Galatasaray bude skvěle připravený, už nejsou lehkovážní jako v minulosti. Ví, že není hotovo. Buruk dokáže připravit hráče tak, aby nelétali v oblacích,“ upozorňuje Rajnoch. „Moc se těším, čekám stejně hezký fotbal jako v Turecku. Bylo to neuvěřitelné a krásné představení z obou stran,“ dodává.

Jenže trenér Brian Priske se bude muset obejít bez několika opor. Kvůli kartám jsou mimo kapitán Ladislav Krejčí, levý krajní obránce Matěj Ryneš a křídelník Veljko Birmančevič.

„Birmančevič je velká ztráta. Vlítnul do ligy a je ve výborné formě. V Istanbulu byl vidět. Pro Spartu dobře, že se uzdravil Lukáš Haraslín, ale srbský parťák mu bude chybět,“ myslí si Rajnoch.

Velký otazník je pak místo Ryneše. Jaroslav Zelený se zotavuje ze zdravotních problémů, proti Liberci naskočil na levém wingbeku Jakub Pešek. „Klobouk dolů před Peškem, jak se vrátil po zranění, ale nedělní zápas ukázal, že asi není v úplně ideální formě. Dostal šanci, bohužel brzy obdržel žlutou kartu a zřejmě měl dostat i druhou. Celkově nebyl tak výrazný,“ komentuje Rajnoch.

Co je tedy ideální varianta? „Ryneš se mi po návratu z hostování v Hradci Králové hodně líbí, udělal obrovský progres. Uvidíme, jak na tom bude Jarda Zelený. Jenže dávat hráče, který byl zraněný, hned do tak důležitého zápasu?“ polemizuje expert. A naznačuje nečekaný tah, který možná trenérský tým pod vedením Briana Priskeho připraví. „Tomáš Wiesner či Angelo Preciado, kteří jinak hrají vpravo. Uvidíme. Třeba šlo pro Péšu jen o nepovedený výkon, dostane další šanci a ukáže nám, že formu má,“ konstatuje Rajnoch.

Většina týmu by měla být na čtvrtek dostatečně odpočatá. Oproti zápasu na Galatasarayi udělal Priske pro Liberec hned osm změn v základní sestavě.

„Líbilo se mi vyjádření, že nešlo o podcenění Liberce. Sparta má široký a kvalitní kádr. Nikdy nevíte, kdy nastoupíte znovu. Týmy se širokým kádrem jsou nastavené tak, že je jedno, jestli hraješ, nebo ne. Hráči to musí brát stejně, jinak by tam nebyli. Musí fungovat jako tým, jinak nemohou dosáhnout úspěchů,“ míní Rajnoch s tím, že na Letenských nebyla znát hořkost ze čtvrteční nešťastné porážky: „Žádné zklamání, ale chuť se ukázat. Hráči mají o motivaci postaráno.“

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama