reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Metro Exodus: prodalo se už více než 10 milionů kopií

19.2.2024, Karel Polívka, aktualita
Metro Exodus: prodalo se už více než 10 milionů kopií
Při příležitosti 5letého výročí vydání hry Metro: Exodus se vývojáři z 4A Games připomněli zveřejněním roadmapy celé série s náznakem dalšího velkého dílu kromě VR titulu Metro Awakening, který by měl vyjít už v tomto roce.
Je to už 5 let, co 15. února 2019 vyšla hra Metro Exodus (tehdy s roční exkluzivitou na Epic Games Store), dosud nejnovější díl série vycházející z knižní předlohy Metro 2033, jejímž autorem je Dmitrij Gluchovskij a jejíž děj se odehrává v podzemním prostředí moskevského metra po dopadu jaderných bomb. Při této příležitosti se vývojáři pochlubili s informací, že se jej prodalo už více než 10 milionů kopií.
 
O herní zpracování se postarali vývojáři z 4A Games, pro což vytvořili vlastní engine 4A Engine (kromě VR hry Arktika.1, viz níže, v něm dosud žádná jiná hra mimo sérii Metro nevznikla). Jde o ukrajinské studio, které v roce 2006 založili v Kyjevě 3 lidé pocházející původně ze studia GSC Game World, které můžeme znát coby tvůrce herní série S.T.A.L.K.E.R. V roce 2014 společnost 4A Games přesunula své sídlo na Maltu, nicméně kanceláře v Kyjevě si ponechala a nadále v nich pracuje většina vývojářů. V srpnu 2020 bylo studio 4A Games koupeno společností Saber Interactive, jež patří do skupiny Embracer Group.
 
 
Zatímco první dva díly herní série byly lineární, kdy jsme postupovali podle předem stanovené dějové linie převážně v podzemí moskevského metra a jen občas jsme se podívali i na povrch, třetí díl Metro: Exodus byl už otevřený svět odehrávající se na povrchu, kde jsme kromě některých menších lineárních částí navštívili i 3 poměrné velké otevřené lokace (mezi nimi jsme se pohybovali pomocí lokomotivy), které jsme mohli volně prozkoumávat a věnovat se příběhu podle vlastního uvážení.
 
Název Vydání Vývojáři Vydavatel Typ Metacritic (PC)
Metro 2033 16.3.2010 4A Games THQ FPS 81
Metro Last Light 14.5.2013 4A Games Deep Silver FPS 82
Metro Redux (remaster 1. a 2. dílu) 26.8.2014 4A Games Deep Silver  FPS 84
Metro Exodus 15.2.2019 4A Games Deep Silver FPS 82
Metro Exodus Enhanced Edition 6.5.2021 4A Games Deep Silver FPS 85
Metro Awakening 2024 Vertigo Games Vertigo Games,
Deep Silver
FPS - VR  
 
V roce 2021 navíc vývojáři vydali novou verzi Metro Exodus Enhanced Edition s přepracovaným systémem globálního osvětlení, které bylo nově vytvořené pouze pomocí ray tracingu. Pro názorné vysvětlení implementace ray tracingu a rozdílu mezi oběma verzemi doporučuji následující výborné video od Digital Foundry (pomůže s celkovým pochopením této problematiky, tzn. nejen v této konkrétní hře):
 

A v minulém roce zveřejnili plnohodnotný vývojářský kit Exodus SDK, díky kterému si každý, kdo si koupil Metro Exodus, může vyzkoušet vytvářet vlastní modifikace (ty je pak možné poskytnout ke stažení, ale nesmí se v žádné formě zpoplatňovat). Takže pokud byste rádi něco vytvořili a během hraní jste měli nápad na vlastní zajímavou lokaci, můžete se pustit do realizace, pak se na YouTube pochlubit se svým výsledkem (viz třeba tento mod alá Wolfenstein 3D E1M1) a pokud to bude hodně dobré, třeba si Vás vývojáři všimnou (prezentace SDK, dokumentace SDK). Mody ke stažení vývojáři doporučují uploadovat na web mod.io.
 
Na zveřejněné roadmapě můžeme také vidět náznak dosud neoznámeného plnohodnotného titulu na rok, u kterého je rozmazána poslední číslice (202x). Dále v ní vidíme Metro Awakening coby barevně odlišenou odbočku, jelikož půjde o první titul z této série pro VR (pro PC VR, Meta Quest 2 a 3, PlayStation VR2), na němž navíc pracuje jiné studio, konkrétně Vertigo Games.
 
Jeho děj se bude odehrávat v roce 2028, takže půjde o prequel k prvnímu dílu, přičemž na jeho příběhu spolupracuje Dmitrij Gluchovskij, díky čemuž by mohlo jít o zajímavé doplnění celé série. Můžeme si zde připomenout jeho trailer, který se nedávno objevil v nejnovější prezentaci Sony State of Play:
 
 
Stejně jako u předchozích titulů bude i zde využit 4A Engine a spoluvydavatelem bude Deep Silver. 4A Games a Vertigo Games patří do stejné vlastnické struktury (té jsme se věnovali v článku o konci studia Volition Games), takže mezi nimi nepochybně probíhá spolupráce:
 
Embracer Group / Saber Interactive / 4A Games
Embracer Group / Plaion (dříve Koch Media) / Vertigo Games

Navíc ve 4A Engine vývojáři z 4A Games vytvořili i svou VR hru Arktika. 1 (viz trailer), jež vyšla 10. října 2017 exkluzivně pro Oculus Touch od společnosti Meta, takže lze čerpat i ze zkušeností z vývoje her pro VR.
 
Zdroj: 4A Games
Dohráli jste do konce Metro Exodus?
V anketě šlo hlasovat od 19.2.2024 do 19.3.2024. Počet hlasujících: 22
Ano36 %
Ne, ale hru mám už rozehranou a mám v plánu ji dohrát27 %
Ne, hru jsem ještě nerozehrál, ale mám v plánu si ji zahrát32 %
Ne, hru jsem sice rozehrál, ale přestala mě bavit, nechci ji dohrávat0 %
Ne, hru jsem ani nerozehrál a nemám v plánu se do ní pustit5 %
reklama