metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Akční thriller nejen o slovenské policii. Rytmus, Loj, Štáfek a Bárta válčí v kinech

  18:15
Král slovenských thrillerů Rudolf Biermann se po úspěšné a čtyři roky staré Svini vrací k tomu, jak je u našich východních bratrů „veselo“.

Další 3 fotografie v galerii
Zleva Juraj Loj, Patrik „Rytmus“ Vrbovský a Alexander Bárta v rolích devadesátkových policajtů a gangsterů | foto: CINEMART

Policejní seriál Za Sklom (2016), temná celovečerní cesta za pomstou Stínohra (2022), krimi snímek Čára (2017), minisérie Spravedlnost (2017) nebo třídílné drama Herec (2020). To jsou jen některé z několika kvalitních audiovizuálních projektů posledních let, které nesou jasnou slovenskou stopu. Do kin nyní přichází snímek Válka policajtů, který má i pro české publikum nadobro ustanovit, co si mají představit pod pojmem slovenský policejní thriller. Tvůrci v čele s režisérem a producentem v jedné osobě Rudolfem Biermannem tak činí na ploše 150 minut. A podle prvních předpremiérových ohlasů při své práci neselhali.

Novinář spisovatelem
Válka policajtů je politický akční thriller z pera populárního novináře a spisovatele Arpáda Soltésze. Jeho kniha Sviňa rezonovala již před čtyřmi lety, a to nejen na knižním trhu. Její stejnojmenné úspěšné filmové zpracování, které točil rovněž Biermann, a to s kolegyní Marianou Čengel Solčanskou, do slovenských kinosálů nalákalo téměř čtyři sta tisíc diváků. Děj příběhu Válka policajtů se odehrává v košickém podsvětí devadesátých let. Tedy během vlády autoritářského politika Vladimíra Mečiara. Diváci budou mít opět příležitost nahlédnout do reality tehdejšího života, o které, jak uvádí tuzemský distributor, možná ani netušili nebo raději ani vědět nechtěli.

Mučení, výbuchy, vydírání
Do hlavní postavy otrlého policejního vyšetřovatele si režisér vybral Alexandra Bártu. Jeho kapitán Miki Mika se zručně pohybuje na hraně zákona v divokém prostředí východoslovenského podsvětí, kde v křehké symbióze žijí podnikatelé, místní policie a lokální mafiánské gangy, kryté tajnými dohodami se Slovenskou zpravodajskou službou (SIS). Policie je zároveň štědře odměňována za přivírání očí před zločiny.

Samotářský policejní operativec se dokáže šikovně pohybovat na hraně zákona. Mika nikomu nevěří, bojí se zrady – až do okamžiku, kdy mu je přidělen neposlušný partner Igor Molnár (Juraj Loj). V ten moment totiž zjistí, že jsou si oba v mnohém podobní. Dvojice mužů je součástí mechanismu, který ovšem chtějí oba také změnit. Už je prostě nebaví chytat zločince, kteří budou i s usvědčujícími důkazy druhý den propuštěni.

Reakce ohroženého systému však na sebe nenechá dlouho čekat a spustí koloběh tragických událostí. Říká se, že pomsta je nejlepší motivací, i když prohra někdy může znamenat i jistou smrt. Nebo alespoň nějaké to mučení, výbuchy, vydírání, střílení a všechny další libůstky, které jsme mohli vidět již v upoutávkách. V hlavních rolích pak tuzemského diváka potěší účast Jakuba Štáfka, který si ve Válce policajtů v ideálním případě hodně „zabitkuje“. Třeba s raperem Rytmusem, který ve snímku ztvárňuje roli mafiána.

První dojmy
Výborná a napínavá kriminálka s vynikajícími Bártou a Lojem, která nedělá slovenské kinematografii ostudu. Ale také přepálená podprůměrná nuda, kterou nezachraňuje ani přehrávající záporák Rytmus. V takto rozporuplném duchu se nesou první ohlasy na snímek, který si již odbyl slovenskou premiéru a také novinářskou předpremiérovou projekci.

„Rytmus je typ, který dokáže ztělesnit něco mezi Kmotrem a obyčejným gangsterem. Je mu to dáno. V roli si neumím představit nikoho jiného. Nemyslím si, že je takovým člověkem – pozor, to je něco jiného. Ale pokud umí něco hrát, tak je to přesně tato poloha a sem se nesmírně hodí,“ komentuje Biermann s tím, že inspirace pro Válku policajtů pro něj a jeho tým bylo obrovské množství. „Například velmi dobrý film L. A. – Přísně tajné (1997), seriál Gangy z Birminghamu nebo Špion mezi přáteli. Jsou to věci, které jsou na svou dobu dělané po svém, což si myslím, že je velmi důležité, aby tvůrce řekl to, co chce, a po svém,“ dodává režisér.

JOBOVKY Z PLACU

  • Ve filmovém komparzu snímku Válka policajtů si zahrálo přibližně 350 lidí.
  • Výbuch auta a jeho následné vznícení se do jedné z klíčových scén natočily hned napoprvé, ale předcházely tomu dvě zkoušky. Příprava a zkoušky náročného obrazu trvaly tři hodiny. V rámci natáčení bylo použito dvacet pět aut z období devadesátých let.
  • Kostýmní výtvarnice Kateřina Štrbová-Bieliková připravila kostýmy pro více než osmdesát filmových postav. Na natáčení bylo přítomno deset skutečných policistů v kuklách.
  • Natáčení akčních scén se zúčastnilo osm kaskadérů. Průměrně byli na place přibližně tři zároveň.
  • Film se natáčel napířklad v Košicích, ve Spišské Nové Vsi, v Žehře, Popradu, Prešově, v Turně nad Bodvou či Banské Štiavnici. Točilo se třicet tři dní. MET
Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek