Jak vybrat spotřebiče do domácnosti alergika

V domácnosti, kde žije alergický jedinec, bychom měli dodržovat některá specifika. Ta se týkají mimo jiné i výběru spotřebičů. Která to jsou?

Jak zařídit domácnost pro alergika

Alergici by měli obecně o svou domácnost ve zvýšené míře dbát. Znamená to především používání přírodních materiálů, které jsou odolné vůči roztočům. Vynechat je nezbytné koberce, tapety nebo závěsy.

Samozřejmostí je také častější úklid. Pro ten volte ideálně přírodní prostředky, nikoli klasickou chemii, která může nepříjemné projevy onemocnění naopak zhoršit. Ideální je jedlá soda, ocet a čistá horká voda.

Domácího mazlíčka by pokud možno alergik mít neměl, ale záleží na intenzitě projevů. Kdo se nechce zvířete vzdát, musí se zaměřit na péči o jeho srst a opět hlavně na zvýšenou hygienu.

Které spotřebiče vám v tom pomohou

  • myčky
  • pračky
  • sušičky
  • vysavače
  • čističky vzduchu

Způsobuje myčka alergie?

Názory na to, zda mít doma při alergii myčku, se různí. Některé zdroje uvádějí, že problém nepředstavuje samotný spotřebič, ale hlavně prostředky, které se při mytí nádobí používají. Vyhnout byste se měli těm, které obsahují barviva, osvěžovače, parfemace, ale například i bělidla. Doporučuje se spíše využití ekologických přípravků. Podmínkou je též důsledné oplachování nádobí.

Studie vědeckého týmu ze švédské univerzity v Göteborgu však naopak poukázala na souvislost vzrůstajícího počtu případů alergií a právě použití myček. Ty totiž používají vodu o vysoké teplotě, čímž usmrtí celou řadu mikroorganismů. Výsledkem je dokonale sterilní prostředí. Imunitní systém si tak vůči těmto podnětům nemůže vybudovat adekvátní odolnost.

Vyprané prádlo je základ

Pračka si umí účinně poradit kromě běžných nečistot i s pyly a roztoči. A to tehdy, pakliže disponuje speciálními antialergickými programy. V závislosti na konkrétním výrobci se nazývají různě, například AlergiePlus nebo AllergyCare. Dokáží odstranit až 99,9 % alergenů.

Oblíbené jsou hlavně parní pračky, jelikož pára proniká hluboko do vláken textilie, prádlo je tak osvěžené, měkčí a dokonale vydezinfikované. Mimo to mohou tyto spotřebiče využívat i aktivní kyslík anebo perou v prodlouženém cyklu za teploty 60 °C.

Alergikům prospěje i sušička

Sušička obecně představuje pro alergika účinné řešení, které napomůže mírnit symptomy alergie. Brání totiž tomu, aby se na oblečení či jiné textilie dostaly pylové částice, kterým se při běžném sušení nevyhnete. Na prádle nemůže ulpět ani prach a jiné nečistoty.

Některé značky tak už svoje výrobky vybavují dokonce speciálními programy pro alergiky. Ty nejčastěji využívají působení vyšších teplot. Sušička navíc zvládne prádlo i dezinfikovat. Obecně lze říci, že viry a bakterie zlikviduje teplota nad 60 °C.

Při alergii se neobejdete bez vysavače

Specifickým parametrem, na který by si měli dát zvláštní pozor ti, kteří mají doma alergika, případně alergií sami trpí, je u vysavače hlavně hodnota zpětných emisí. Tedy to, kolik nečistot se uvolní nazpět do ovzduší. U nejkvalitnějších provedení označených třídou A by to konkrétně mělo být méně než 0,02 %. To souvisí s konstrukcí vysavače. Důležitou roli zde sehrává těsnost vzduchové cesty.

Mimo to je dále při výběru daného produktu potřeba klást důraz i na použitou filtraci. Výstupní filtry by měly být typu EPA nebo HEPA. Kromě tohot se označují i číslem. Čím vyšší číselné značení je, tím je filtr kvalitnější. Pro důkladnější úklid si navíc vedle vysavače klasického můžete pořídit i ten tyčový, který nahradí snadno klasické zametání.

Čistička vzduchu pro alergika

Pomoci alergikům může také čistička vzduchu. A to primárně u lidí, kteří trpí alergií na prach a pyl. Na trhu existuje široká škála dodavatelů, kteří distribuují přístroje mnoha značek. Ty se vyznačují různorodými tvary i velikostmi. Nicméně nejdůležitějším parametrem každé čističky je jednoznačně použitý filtr.

Vybraný výrobek by měl tak jednoznačně být osazen už výše zmíněným HEPA filtrem. A to primárně pro jeho vysokou účinnost. Schopen je účinně pohlcovat prachové částice, ale ty pevné a dále též bakterie, viry, plísně či alergeny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *