Přejít k hlavnímu obsahu
Testy a žebříčky

Lifestyle vs. herní: jaký je ten správný batoh na notebook? (1. díl)

Jakub Fišer 19.02.2024
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz

Notebook ze své podstaty slouží k tomu, abyste jej mohli přenášet. Abyste si mohli rozdělit práci či zábavu, kus zvládnout v terénu, kus doma, a nemuseli spoléhat na výkonnou stanici, kterou máte v pracovně. Logicky je tedy záhodno mít k notebooku i vhodné zavazadlo, ve kterém jej můžete přenášet.

Kapitoly článku

Výběr brašen a všemožných batohů vhodných pro přenášení notebooku je na trhu velký. Značně populární jsou však v zásadě pouze dva typy: velký herní a stylový městský. My jsme se rozhodli ty nejlepší zástupce obou druhů vyzkoušet a porovnat, který z nich se vyplatí zrovna pro vás.

Fjällräven vs. Lenovo

V našem redakčním souboji jsme proti sobě postavili nejspíš ty nejlepší batohy z obou světů. Nejnovější generace herního batohu Lenovo Legion s označením GB700 představuje to nejlepší pro hráče. Do tohoto batohu se vám vejde tenoučký laptop typu MacBook, i našlapaná herní mašina s až 16″ obrazovkou.

Srovnání batohů Lenovo a Fjallarven
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz
Srovnání batohů Lenovo a Fjallarven
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz

Soupeřem mu bude snad nejoblíbenější městský „lifestyle“ batoh posledních let – Kånken Laptop od švédské outdoorové značky Fjällräven. Zakládá si na kvalitních materiálech a udržitelnosti, v jeho neprospěch však hraje cena, která je skoro 4× vyšší.

Design a úložný prostor

Předně něco k tabulkovým parametrům. Batoh Lenovo má rozměry 47 × 31,5 × 20 centimetrů, sám o sobě má hmotnost 1,27 kilogramu. Oproti tomu batůžek od Fjällräven je citelně menší 40 × 28 × 16 centimetrů a váží 765 gramů. I tak se do něj vejde až 15″ laptop.

Batoh Lenovo má velkou výhodu v tom, jak univerzální je z hlediska úložného prostoru. Nabízí zadní kapsu (která se opírá o záda při nošení) a pak také přední úložný prostor. V něm nabízí dvě velké kapsy (například na myš, nabíječku a podobně) a celou řadu bočních kapes po obvodu vnitřku.

Naprosto zásadní je, že jeho hlavní úložný prostor je přepažen a nabízí tedy dvojíte dno. Můžete využít jen polovinu, popřípadě „dno“ odstranit a používat celý objem. Nu a nebo umístit něco do horní části a další část obsahu do dolní části – například nákup nebo křehké předměty. Tímto způsobem je Lenovo GB700 skutečně velice univerzální.

Kånken působí oproti tomu až pragmaticky. Batohy švédského výrobce se vyznačují velkou hlavní kapsou (s objemem 18 litrů), kde je přihrádka na laptop a jedna malá kapsička. Kromě toho má také zadní kapsu, kam lze rovněž vměstnat laptop. Kånken disponuje vyměnitelnou zadní výplní, kterou lze využít třeba jako podsedák, což je velmi příjemný detail.

Srovnání batohů Lenovo a Fjallarven
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz
Srovnání batohů Lenovo a Fjallarven
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz

Nepodcenit udržitelnost

Batoh od Lenova se hodí pro fanoušky různých menších i větších kapsiček na vše možné. Fjällräven se v tomto ohledu zlepšuje, ale jde trochu jiným směrem. Švédský batoh je totiž vyroben z kvalitních materiálů G-1000 (kombinace polyesteru a bavlny) s prvky 100% kůže.

Lenovo je v oblasti dílenského zpracování rozhodně také na vysoké úrovni, užité materiály se však omezují pouze na polyester. Problém to rozhodně není, v obou případech je design decentní, stylový, odolnost proti vnějším vlivům (déšť, sníh) v zásadě stejná. Kånken pouze vyžaduje trochu detailnější péči – pro odstranění skvrn bude potřeba kartáček, oproti tomu umělohmotný povrch čínského batohu stačí otřít houbičkou.

V dalším díle našeho duelu se podíváme na to, jak se oba batohy chovají při nošení. Na závěr zhodnotíme, pro koho se ten či onen hodí více.

Zdroj: Autorský text, Fjällräven, Lenovo


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud