Jak poznat lásku na první pohled? Ve hře je oční kontakt i řeč těla

Každý z nás se aspoň jednou v životě na první pohled zamiloval. Jistě potvrdí, že se pocitu blaženosti nic nevyrovná. V ten moment se vám obrátí svět vzhůru nohama.

Reklama

Láska na první pohled

Intenzivní stav touhy, vášně, bušení srdce a nervozity je provázen bezesnými noci, protože musíme na milovaného člověka stále myslet. O zamilovanosti promluvil pro Český rozhlas Liberec terapeut Jan Vojtko: „Do těla se začínají vyplavovat hormony od dopaminu, oxytocinu, adrenalinu, jsou v tom stresové hormony, ale hlavně jeden, který se teď sleduje, a to fenylethylamin. Ví se, že nám mění vnímání toho člověka. Má tendenci nám vypínat určité neurologické okruhy, které vnímají negativní a kritické věci vůči tomu druhému.“ Dostáváme se do neovladatelné euforie a jsme sexuálně vzrušení. Zkrátka a dobře máme pocit, že jsme našli svou spřízněnou duši. Erós neboli vášnivá láska na první pohled je totiž spojena zejména s fyzickou přitažlivostí.

Když přeskočí jiskra, je to jízda

Jak řekl spisovatel Vladimir Nabokov: „Byla to láska na první pohled, na poslední pohled, na každý a kterýkoli pohled.“ O takovém vztahu muži i ženy sní. Zamilovat se na první pohled do člověka a lásku k němu si udržet po celý život. Jenomže ono to není tak jednoduché a většinou zůstaneme ve svazku s někým, kdo byl pro nás zpočátku neatraktivní. „Co je pravá láska? Zamilovat se do toho, co tvým smyslům na první pohled nezalichotilo,“ potvrzuje tento fakt i Joséphine Baker.

Jak poznat lásku na první pohled

Pokud udržujete vztah s někým, kdo vás fyzicky nepřitahuje a nic k němu necítíte, partnerství je odsouzeno k záhubě a oba se vzájemně ničíte. Pevný svazek by měl začít láskou na první pohled, která je doprovázena bláznivou zamilovaností. Neurovědkyně Renáta Androvičová z Národního ústavu duševního zdraví pro Český rozhlas Liberec připodobnila zamilovanost k užívání stimulační drogy. „Dochází k energetizaci a aktivaci organismu. Tělo je ve stresu. Člověk nemůže moc jíst, nemůže usnout, nedokáže se soustředit. Všechno je to provázeno podpisem toho autonomního nervového systému. Motýlky v břiše například, to je taky nějaká aktivace podél té břišní stěny, a je to mimo naši vůli,“ vysvětlila neurovědkyně Androvičová.

Oční kontakt je prvním a klíčovým ukazatelem k poznání své spřízněné duše. Když ji spatříme, rychle od ní svůj zrak odvrátíme, protože se lekneme toho, že jsme se zamilovali. Jenomže se pohledů na něj, či na ni nemůžeme nabažit. Proto se podíváme i podruhé. Ihned se začneme stydět, červenat a hloupě usmívat. Láska na první pohled je doprovázena vysycháním v ústech, bušením srdce a zrychleným dýcháním.

Poblouznění, nebo osudové setkání?

K zamilování dojde během pár sekund, kdy je člověk bez sebe a rozhozený. Najednou nad sebou přestane mít kontrolu. Jakmile dojde k očnímu spojení, je ruka v rukávě. Oči jsou brána do lidské duše, při zamilovanosti na dálku září a snaží se získat vaši pozornost. Když se k očnímu kontaktu přidá dotýkání se různých částí těla a nezvyklé pohyby (laskání ušních lalůčků, olizování rtů, hlazení brady nebo nosu, upravování oblečení), o zamilovanosti nelze pochybovat.

Láska na první pohled inspirovala v tvorbě spoustu spisovatelů. Kdo by neznal nejslavnější milence historie, jako jsou Romeo a Julie, Manon Lescaut a rytíř des Grieux, Othello a Desdemona, Carmen a Don José. Jenomže s těmito páry to nedopadlo dobře. Bohužel bláznivá nekontrolovatelná zamilovanost je doprovázena poblouzněním a posedlostí.

Z protějšku nedokážeme spustit oči, jsme učarováni jeho vystupováním, hltáme všechna slova a sdílíme jeho myšlenky. S tím souvisí i přehlížení jeho chyb, protože máme nasazeny „růžové brýle“. A to je kámen úrazu. V podstatě si nemůžeme být jistí tím, zda je vztah oboustranný, upřímný a má budoucnost. Ať už je to jakkoliv, v lásku na první pohled spousta lidí věří, a to je moc dobře.

Autor: Michaela Hajdová – NašeTéma. Zdroje: Psychology Today, Cleveland Clinic.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama