Jaký vliv má premenstruační syndrom na partnerské vztahy

Premenstruační syndrom neboli PMS se objevuje u většiny žen pár dní či týdnů před menstruací, vyplývá z informací Národního zdravotnického portálu (NCIP). Některé ženy dokonce nemohou vykonávat žádnou činnost. Nejčastějšími příznaky jsou bolesti v podbřišku, bolavá prsa, přecitlivělost a plačtivost. PMS neovlivňuje pouze ženu, ale i muže, který s ní žije.

Reklama

Premenstruační syndrom dokáže výrazně potrápit nejednu ženu. „Příznaky premenstruačního syndrom pociťuje 90 % žen. Příznaky se začínají objevovat nejčastěji pár dní až dva týdny před očekávanou menstruací. Až do příchodu menstruace postupně gradují,“ uvádí Americké ministerstvo zdravotnictví. Se začátkem menstruace by měly tyto příznaky odeznít.

Nejčastější příznaky syndromu

„Ženy obvykle před menstruací pociťují nejen fyzické, ale i psychické obtíže,“ píše Národní zdravotnický informační portál. Premenstruační syndrom ženy nevyřazuje z normálního života, existuje však malé procento žen, které trápí opravdu silné příznaky premenstruačního syndromu. Tyto ženy se dokáží velmi těžko soustředit na práci, či školu. Často se nemohou věnovat svým každodenním povinnostem.

V současné době se u žen před menstruací může objevit přes 150 různých příznaků. Mezi nejčastější fyzické příznaky premenstruačního syndromu patří zadržování vody v tkáních (oteklá prsa, oční víčka, nohy, ruce, vyšší tělesná hmotnost, pocit nafouknutí), dále bolesti až křeče v podbřišku, únava a vyčerpání, bolest hlavy a zad, migrény, trávicí potíže, nevolnost, mastná pleť či nezvladatelná chuť na jídlo. Některé ženy mohou naopak pociťovat ztrátu chuti k jídlu. Mezi velmi časté psychické příznaky PMS se řadí výkyvy nálad, podrážděnost až agresivita, plačtivá nálada, apatie, nízké sebevědomí, úzkost, poruchy spánku či koncentrace.

Proč se u žen objevuje PMS?

Do dnešního dne není jasně vysvětleno, proč ženy trpí premenstruačním syndromem. Podle odborníků však existuje hned několik důvodů, proč tomu tak je.Po ovulaci dochází u žen trpících PMS k větším výkyvům hladin pohlavních hormonů. Největší podíl na tom má pravděpodobně progesteron, který je právě po ovulaci vylučován do krve ve větším množství. Ženské pohlavní hormony mají nejspíš vliv na molekuly v mozku zvané neurotransmitery. To může znamenat změny psychického stavu. Důležitou roli hraje také rodinná anamnéza. Podle odborníků by na premenstruační syndrom mohlo mít vliv také kouření cigaret, stres a alkohol.

Premenstruační dysforická porucha

Premenstruační dysforická porucha (PMDD) je nejzávažnější formou PMS. Žena pociťuje stavy těžké deprese, napětí a podrážděnosti. Také PMDD obsahuje několik fyzických i duševních příznaků, které jsou mnohem silnější než u premenstruačního syndromu.

Vliv PMS na vztahy

Všechny tyto příznaky mají vliv také na partnera. Podařilo se mi najít dvě zahraniční studie, které se zabývají vlivem PMS na partnerské vztahy.

První studie z roku 2008 se zabývá výzkumem žen v heterosexuálním i homosexuálním vztahu. Z výsledků vyplývá, že ženy, které žijí v lesbickém vztahu, mají uspokojivý a empatický vztah, díky kterému mohou lépe řešit konflikty. Naproti tomu ženy, které mají za partnera muže, se cítí nepochopené a odmítané.

Studie z roku 2013 odhalila, že muži nedokáží pochopit příznaky premenstruačního syndromu. Někteří si často myslí, že si žena tyto symptomy vymýšlí. Kvůli tomu pak ženy ve vztahu nedostávají emocionální ani fyzickou podporu. Ženy žijící v heterosexuálním vztahu podle zmíněné studie zaznamenávají vyšší nárůst konfliktů.

Každý je na tom jinak

Redakce NašeTéma oslovila v anketě respondenty ve svém okolí, jestli má premenstruační syndrom na jejich partnerský vztah nějaký vliv.

„Já naštěstí patřím mezi ženy, které mají jen lehké příznaky PMS. Pár dní před menstruací cítím lehké křeče v podbřišku, ale nijak mě to neomezuje. Takže na náš vztah vliv nemá,“ řekla Eva Korandová.

„S přítelem jsme spolu už několik let a naše hádky jsou převážně kvůli mému PMS. Ví, že jsem těch pár dní nesnesitelná, a přesto mě neustále pošťuchuje,“ uvedla na dotaz Kateřina Malá.

Pavel Bláha se své ženě snaží být oporou. „Vždy, když moje žena trpí na bolesti břicha a hlavy, se jí snažím být co největší oporou. Řekl bych, že základem dobrého vztahu je komunikace,“ zareagoval láskyplně Pavel Bláha.

Autor: Nikola Strnadová – NašeTéma. Zdroj: NZIP. Pozn. autorky: Odpovědi Evy Korandové, Kateřiny Malé a Pavla Bláhy zveřejňujeme s jejich souhlasem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama