Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Tisk

sucho200Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Příběh těží z několika linek, které vzájemně propojí hlavní postavy. Chuďas Josef (Martin Pechlát), který dříve pracoval jako ajťák, se jednoho dne vzdal veškerého komfortu, živí se jako drobný zemědělec a ke skromnosti nutí celou rodinu. Velkostatkář Viktor (Marek Daniel) využívá svého postavení a možností, kdy si může dovolit prakticky všechno. Přesto i mu spadne v závěru filmového vyprávění hřebínek, a díky okolnostem, kdy hraje roli smrt Josefovy ženy i názory jeho vlastního syna Míry, prozřel. Nadějí na uzdravení na poli mezilidských vztahů i vyprahlé krajiny film končí.

sucho foto 1

Kupodivu prozřel i Josef, který v podání Martina Pechláta vytváří obdivuhodnou hereckou studii. V postavě Josefa uplatnil své nejlepší herecké schopnost, hraje ji střídmě a každé drobné gesto i intonace mají v promyšlené stavbě výkonu své přesné místo. Jsou místa, na která nelze zapomenout, třeba když se chce pomazlit s manželkou, anebo jak něžně se chová ke svým dětem.

Výborné herecké kreace hlavních postav dodávají snímku autenticitu a opravdovost. Tady nelze nezmínit Magdalénu Borovou v tragické postavě Josefovy ženy, ale i charismatického Toma Seana (Míra, Markův syn) a Dorotu Šlajerovou (Žofka, Josefova dcera). Přitom přesní jsou i hráči v malých rolích (jak se říká – není malých rolí), ať už je to Judit Pecháček, Bolek Polívka, Marie Ludvíková, Gabriela Míčová nebo Luboš Veselý. Snad každá z postav má v některém z obrazů svou velkou příležitost.

sucho foto 2

Podle mého názoru je Sucho další pozoruhodný český snímek, velký divácký zážitek, který proti sobě postavil dva světy a zároveň navazuje na vysoko nastavenou laťku Bohdana Slámy. Jeho um je stále cítit, protože dokáže vystihnout člověčinu a atmosféru vesnice, aniž by to vypadalo jako v seriálu Vinaři… Ostatně, kdo z fajnšmekrů by si nevzpomněl na filmy jako Divoké včely, Štěstí, Venkovský učitel, Bába z ledu nebo Krajina stínů. Přitom vůbec nevadí, že v Suchu není třeskutý humor či vtipné průpovídky.

sucho film 3

SUCHO
Drama
Česko / Německo / Slovensko, 2024, 114 min
Režie: Bohdan Sláma
Scénář: Bohdan Sláma
Kamera: Diviš Marek
Hudba: Jakub Kudláč
Hrají: Martin Pechlát, Magdaléna Borová, Marek Daniel, Tom Sean, Dorota Šlajerová, Judit Pecháček, Bolek Polívka, Marek Taclík, Gabriela Míčová, Marie Ludvíková a další.
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Tomáš Krupa: „Dúfam, že nikdy nebudem musieť stáť ja alebo niekto z môjho okolia pred takouto voľbou.“

tomas krupa 200Slovenský režisér Tomáš Krupa si pred niekoľkými dňami odniesol ocenenie v rámci udeľovania cien Slnko sieti za najlepší dokumentárny film za rok 2019. Nim je film Dokonalá smrť, ktorý vznikol v slovensko-česko-francúzsko-nemecko-rakúskej ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Popelka se vrací v lepším

pop200Film Popelka (2015) je možná nejpropracovanější a nejlepší zpracování známé pohádky o umouněné popelce a princi. Nic zde nechybí, nic nepřebývá a kromě toho, že je pohádka i vtipná, nechává si svůj drsný a tvrdý charakter.

...

Literatura

Řeč o řeči: Jak mluvíme?

rec o reci cechova academiaZdálo by se, že naši mateřštinu ovládáme jaksi samočinně a bez velkého přemýšlení, avšak kniha Marie Čechové Řeč o řeči (vydala Academia) prozrazuje, že leccos je jinak. Nejen malé dítě, a...

Divadlo

Ve zlínském divadle se za jízdu pod vlivem alkoholu musí na terapii

Rekondicni jizdy200V čase, kdy do platnosti přichází novela, která rizikovým řidičům jako podmínku k navrácení řidičského průkazu ukládá povinnost absolvovat terapeutický kurz, přichází Městské divadlo Zlín s aktuálně laděnou novinkou Utánképzés ittas v...

Film

Noví Transformers přináší dinosaury

tra 200Film Transformers: Zánik (2014) je pokračováním úspěšné série filmů a seriálů na téma robotů měnících se na auta, kteří se mezi námi ukrývají a chrání nás proti zlu. I když se může leckomu zdát, že další pokračování ničím nepřekvapí, nové herecké obsaz...