V Rusku zatkli ženu s americkým občanstvím, viní ji z podpory ukrajinské armády

foto Ruští policisté - ilustrační foto.

Moskva - V ruském Jekatěrinburgu zatkli třiatřicetiletou ženu s americkým a ruským občanstvím, kterou tajná služba FSB viní ze získávání finančních prostředků pro ukrajinské ozbrojené síly. Napsala to dnes ruská státní agentura TASS s odvoláním na FSB, která ženu podezírá z vlastizrady. Ženu server Mediazona identifikoval jako Kseniji Karelinovou, původně zadrženou za údajnou výtržnost koncem ledna; její odvolání proti uvalení vazby bylo v pondělí podáno u oblastního soudu.

Ženě podle tisku hrozí až 20 let vězení za vlastizradu, které se údajně dopustila tím, že Ukrajině poslala ekvivalent 1200 Kč. Jiný soud v ruském hlavním městě dnes odmítl odvolání amerického novináře Evana Gershkoviche proti setrvání ve vazbě, uvedla agentura AP. Reportér amerického listu The Wall Street Journal čelí obvinění ze špionáže, které odmítá.

"Federální bezpečnostní služba (FSB) v Jekatěrinburgu překazila nezákonnou činnost třiatřicetileté obyvatelky Los Angeles, která má dvojí občanství Ruska a USA," uvedlo tiskové oddělení tajné služby. "Podílela se na poskytování finanční pomoci cizímu státu v aktivitách zaměřených proti bezpečnosti naší země," dodala FSB.

Ruská tajná služba dále tvrdí, že žena od února 2022 aktivně shromažďovala peníze pro "jednu ukrajinskou organizaci", které pak byly použity na nákup "taktické medicíny, výstroje, prostředků ničení a munice" pro ukrajinskou armádu. Rusko 24. února 2022 vojensky napadlo sousední Ukrajinu.

Další ruská tisková agentura RIA Novosti zveřejnila záběry, které podle ní tuto ženu zachycují po zatčení. Muž v maskáčích a masce na nich vede ženu ve světlém oblečení, která má čepici přes hlavu i oči. Na dalších záběrech má žena rozmazaný obličej.

"Americkou baletku Kseniji Karelinovou zadržela pro velezradu obávaná služba (ruského prezidenta Vladimira) Putina FSB, která ji obvinila ze zaslání 51 dolarů pro ukrajinskou armádu. Hrozí jí za to až 20 let vězení," napsal britský bulvární list Daily Mail na svém webu. Mediazona podotkla, že není jasné, jak ruští agenti vystopovali zaslání částky 51,8 dolaru ukrajinské organizaci ženou, která se přestěhovala do USA, získala americké občanství a provdala se za Američana.

Spojené státy se zatím ke zprávám médií nevyjádřily.

Washington dlouhodobě obviňuje Rusko z neoprávněného věznění několika svých občanů a vyzývá k jejich propuštění. Týká se to novináře Evana Gershkoviche, kterého FSB zatkla loni v březnu na Urale a obvinila ho ze špionáže. Žurnalista zůstává ve vazbě a stejně jako jeho zaměstnavatel - deník The Wall Street Journal (WSJ) - vinu popírá. Od roku 2018 v Rusku vězní bývalého vojáka Paula Whelana, kterého v roce 2020 soud poslal na 16 let do vězení za špionáž. Také Whelan obvinění odmítá.

Loni v červnu ruské bezpečnostní složky zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která jinak žije v Česku. Také ona zůstává ve vazbě. Žurnalistku, která pracuje pro stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RF), obvinili v říjnu z toho, že se nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka, jak ukládá ruský zákon.

Spojené státy po vypuknutí války na Ukrajině opakované vyzvaly své občany, aby z Ruska odcestovali. Zmiňovaly v jejich případě také riziko svévolného zadržení ze strany ruských úřadů. Analytici poukazují na to, že Moskva může vězněné Američany využívat k vyjednávání poté, co napětí mezi Washingtonem a Moskvou vzrostlo po ruské invazi na Ukrajinu. Nejméně dva občané USA zatčení v posledních letech v Rusku, včetně hvězdné americké basketbalistky Brittney Grinerové, byli vyměněni za Rusy uvězněné v USA, podotkla AP.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď