21b1428d-92fd-439b-abe8-28865e09bf9a

Němci upozorňují na kvalitu reflexních vest: Některé neodráží světlo

20. 2. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Společenská snaha zajistit viditelnost za nepříznivých podmínek nebo v noci na silnicích zůstává důležitá, ačkoli se situace v posledních letech zlepšuje. Chodci, cyklisté i řidiči, kteří vystupují z vozidel na silnici, se stále častěji snaží o bezpečnost a používají reflexní vesty nebo jiné prvky. Nicméně ani to nemusí být dostačující, pokud je reflexní prvek nefunkční, což může vést k tragédii.

Německý automobilový klub ADAC se rozhodl prověřit kvalitu reflexních vest, které jsou považované za nejlepší ochranný prvek a navíc jsou součástí povinné výbavy i u nás. Ne všechny vesty totiž splňují požadavky kvality. Klíčové je, aby vesta odpovídala normě EN ISO 20471. Avšak na trhu jsou i takové, které tuto normu nesplňují, a tak existuje riziko, že vesta nebude plnit svůj účel.

ADAC zakoupil 14 produktů přes internet a podrobil je základnímu testu lidským okem, následně i odborným testům v laboratoři. Výsledky jsou znepokojující. Až polovina z nich vůbec nereflektovala světlo, což je považováno za nefunkční a tím i nebezpečné a život ohrožující. Test probíhal za běžného osvětlení v kanceláři. Poté byly vesty zavěšeny a osvětleny LED baterkou. I při této zkoušce některé z vest světlo neodrážely.

Výsledky potvrdil i fotometrický test v laboratoři. Měření se zaměřilo na splnění normy EN ISO 20471, přičemž vesty, které neprošly ani senzorickým pokusem, vykázaly hodnoty 100 až 200krát nižší, než stanovuje norma. Laboratoř dospěla k závěru, že tyto vesty jsou prakticky nereflexní.

ADAC proto doporučuje kupovat reflexní vesty osobně a nikoli přes internet, aby bylo možné jednoduše ověřit, zda vesty odrazí světlo. Tento jednoduchý test nenaruší ani průhledný obal, ve kterém jsou vesty zabalené. Další možností je vyfotografování vesty s bleskem, což na fotografii zachytí její odraz.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz