Modrava, Šumava

Bydlení Modrava. Šumavská víska láká mladé rodiny na dostupné byty

Šumavská Modrava, jedna z nejmenších vesnic Plzeňského kraje se 105 obyvateli, staví byty pro místní. Prioritou obce, která eviduje desítky žádostí o bydlení, je to, aby tam rodiny žily i pracovaly. V turisticky hojně navštěvovaném místě přibývá díky bytům stálých obyvatel.

Vesnička už několik let láká mladé rodiny na bydlení. Snaží se o převody nebo vykupuje pozemky, na nichž staví, také přebudovává starší nevyužité objekty. Sehnat volné pozemky je složité, protože obec leží v Národním parku Šumava, řekl starosta.

V sousední Filipově Huti, která patří pod Modravu, koupila obec od soukromníka dva rozestavěné objekty nerealizované kozí farmy, které přestavěla zhruba za 15 milionů korun na pět bytů. Výrazně menší část s pěti malými pokoji bude sloužit ke krátkodobému ubytování, z čehož chce obec platit zaměstnance ve své Služby Modrava s.r.o.

„V březnu chceme obě části kolaudovat,“ uvedl starosta Jaroslav Doležal (Modrava pro všechny). Byty už má obec obsazené zejména místními mladými rodinami, jejichž poptávku eviduje delší dobu.

Kuriozita na Šumavě: Obyvatel přibývá

Celkem tak bude mít Modrava 15 bytů jen pro místní rodiny. „Pro děti, které odrostou, aby tady někdo mohl zůstat,“ řekl Doležal. Počet obyvatel stoupl za 20 let z 80 na 105. Jsme jedna z mála šumavských obcí, kde přibývá obyvatel, teď máme docela dost dětí,“ uvedl.

Vesnička dále přestavěla koupenou dřevostavbu na obecní byt a chystá další čtyři byty na místě staré zbrojnice a vedlejšího starého domu v centru. „Tam budou stát dva dvojdomky. Projekt už je hotový, ale zatím tam máme problém s územním plánem, který teď předěláváme. Nový bude nejdříve do roka, ale spíš do dvou,“ uvedl starosta.

Modrava začala také novostavbu hasičské zbrojnice spojenou se sběrným dvorem, jde o investici za 18 milionů Kč. „Máme sdruženou jednotku s národním parkem. My zajišťujeme zázemí a park lidi, organizuje zásahy a techniku,“ uvedl Doležal. Výjezdů v oblasti přibývá. Jde hlavně o pomoc při častých dopravních nehodách, požárech, popadaných stromech a při hledání ztracených turistů.