Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

"Jano, v našich srdcích budeš žít dál!" záchranáři se loučí s tragicky zemřelou kolegyní

Když se záchranáři řítili k vážné dopravní nehodě, netušili, že ve vraku vozu umírá jejich kolegyně i se svojí maminkou...

Autor: Jana Holá úterý 20. února 12:19 , aktualizace 13:16

Nehody Smrt Záchranáři


     Ve čtvrtek 15. února vyjížděly všechny složky IZS k velmi vážné dopravní nehodě u Mířkova na Domažlicku. Na místo vzlétl i přes problematické počasí také vrtulník LZS AČR z Plzně Líní. Ve vraku vozidla Škoda Yeti, které vylétlo z vozovky a několikrát se převrátilo, než se mu do cesty připletl betonový můstek pro vjezd na pole, zůstaly dvě velmi vážně zraněné ženy.

     Záchranáři samozřejmě netušili, že jednou ze zraněných je jejich dlouholetá kolegyně Jana Fišerová, která působila v letech 2000 – 2015 na pracovní pozici výjezdová sestra a dispečerka ZZS na výjezdových základnách Domažlice a Bělá.

     Přestože záchranáři obě zraněné desítky minut oživovali a již během hovoru na tísňovou linku 155 dokonce operátor zdravotnického operačního střediska využil videohovor a laikům poskytoval rady ohledně telefonicky asistované resuscitace a první pomoci online podle situace na místě, třiašedesátiletou Janu ani její o dvacet let starší maminku se kvůli vážným poraněním nepodařilo oživit. Nikdo další nebyl účastníkem dopravní nehody.

     "Řidička jela s osobním vozidlem značky Škoda Yeti ve směru na Miřkov, kde z dosud nezjištěných příčin přejela do protisměru, vyjela ze silnice a sjela s vozidlem do levého silničního příkopu, kde došlo k čelnímu nárazu do betonového můstku,“ uvedla tenkrát policejní mluvčí.

      Za "strohou" policejní zprávou stojí mnoho bolesti nejen nás kolegů, ale především rodiny záchranářky Jany Fišerové, která přes 15 let pomáhala na záchrance obětavě všem ostatním. Její dva synové a dcera se svými rodinami během okamžiku přišli nejen o maminku, ale i o babičku.
      Osobně jsme se s Janou znali nejen z mnoha kongresů a pracovních setkání, ale také díky brilantní Janině němčině. Účastnila se mnoha jednání o česko-německé příhraniční spolupráci v oblasti mezinárodní spolupráce záchranných služeb.

      Osud je bohužel mnohdy velmi krutý a o život připraví i ty, kteří se pokoušeli ze spárů smrti vyrvat ostatní…

      Jano, v našich srdcích budeš žít dál!

                          za ZZS Pk   Vítězslav Sladký



O této tragické dopravní nehodě jsme informovali v článku:

Tragická dopravní nehoda - na místě zemřely dvě ženy

     Ve čtvrtek 15. února po půl jedné odpoledne došlo na silnici II/200 vedoucí z Horšovského Týna na Bor, mezi Mířkovem a Vidicemi, k velice vážné dopravní nehodě osobního vozu. Vzhledem k tomu, že na místě zemřely dvě ženy, o nehodě informujeme se zpožděním, aby krizový intervent mohl nejprve v klidu vyrozumět rodinu.

     Na místo vyjely všechny záchranné složky a byl povolán i vrtulník Letecké záchranné služby.

     Hasiči zajistili prostor události, provedli protipožární opatření a zahájili resuscitaci dvou velice vážně zraněných žen, které si poté do péče převzali záchranáři. Pozemní záchranáři pak prováděli resuscitaci u asi čtyřiašedesátileté ženy a jejich letečtí kolegové se snažili resuscitovat asi pětaosmdesátiletou ženu.

     Bohužel, i přes veškerou snahu všech zasahujících, se obnovit životní funkce nepodařilo ani u jedné z žen a lékař musel konstatovat smrt obou.

     "Záchranáři si na místě převzali do péče ženu narozenou v roce 1960, u které byla okamžitě prováděna kardio-pulmonálni resuscitace týmem HZS. U druhé ženy, spolujezdkyně ve věku přibližně 85 let, byla okamžitě po vytažení z vozidla taktéž zahájena resuscitace, tu si převzali záchranáři z Letecké záchranné služby Líně. Přes veškerou snahu zasahujících se u obou žen již nepovedlo obnovit životní funkce a obě svým zraněním na místě podlehly," upřesnila tisková mluvčí záchranářů.

     Na místo byl povolán koroner k ohledání těl a specialisté z Drony SIT k zadokumentování místa nehody. Šetření okolností a příčin této tragické nehody si převzali kriminalisté.

     "Řidička narozená v roce 1960 jela s osobním vozidlem značky Škoda Yeti ve směru na Miřkov, kdy z dosud nezjištěných příčin přejela do protisměru, vyjela ze silnice a sjela s vozidlem do levého silničního příkopu, kde došlo k čelnímu nárazu do betonového můstku.
     Spolu s řidičkou byla ve vozidle ještě spolujezdkyně narozená v roce 1940. Bohužel obě ženy utrpěly zranění neslučitelná se životem a na místě zemřely. K celé události byl povolán krizový intervent.
     U obou žen byla nařízena soudní pitva a bude provedeno toxikologické vyšetření krve řidičky,"
 uvedla nám mluvčí policie s tím, že příčinou celé události se policisté nadále zabývají.