KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #61: LEDEN


Já nevím, ale kde jste to všichni vzali ten dlouhý leden? Já jsem - jako obvykle - měla pocit, že počet jeho dnů absolutně nedostačuje tomu, co bych chtěla zvládnout nebo dotáhnout. A to ani nemluvím o tom, že bych začínala něco nového, třeba rozkoukávala seriály. Už jsem chtěla napsat, že to zavání tím, že tento výběr začne být brzy možná lehce ohraný. Naštěstí jsme byly s kamarádkou Marcelou v Angkor Watu, kde jsem si dovybavila to-všechno listy tak na dva životy. Pár kratších věcí jsem z nich nicméně stihla už po cestě a při čekání na letišti (díky AirAsia!), takže lednový výběr snad nebude nuda. Tady je. 👇


👉 Ale začnu bolestně. S Ivanou Ašenbrenerovou jsem se potkala možná jednou, nikdy jsme spolu nemluvily, vlastně se známe na dálku jen přes známé v různých redakcích. Věděla jsem, že její syn Karel byl fantastický hráč počítačových her a potom i to, že si vzal život. Ale žádné okolnosti. Ty jsem se dočetla až v tomto rozhovoru Renata Kalenské. Je to bolestné, ale povinné čtení, které podle mě patří před oči každému rodiči i staršímu puberťákovi. 

👉 Na radostnější notu. Martin Vymětal byl u Kulatého stolu. A taky v mnoha dalších podcastech, kde jsem si ho poslechla. Ale tento hodnotím nejvýš. A ne, ještě mě neštve. :)

👉 A na ještě radostnější notu. Byly jsme s kamarádkou a jejím přítelem v Angkor Watu. Článek chystám. Po večeři, než jsme šli brzo spát, holt mně je kousek a jí větší kousek přes čtyřicet, jsme si vyměnily tipy na to, co si myslíme, že žádná žena nemůže minout. Lenny je Marcelin tip

👉 A Jeremy Allen White v reklamě na spoďáry můj. :)

👉 Marcela mě upozornila taky na nový podcast Romancov. Pokud vás baví politická geografie a hledání kořenů problémů současnosti, tady jsou bravurně vysvětlené. 

👉 Jak sem knihy obvykle nedávám, tuhle musím. U Melvila totiž vyšel Úsvit všeho. Jak to tak bývá, než jsem ji stihla v angličtině, mám ji přeloženou.

👉 V Malajsii máme od konce ledna nového krále. Pokud vás tento kus země zajímá, doporučuju sledovat Tomáše Petrů z Orientálního ústavu AVČR. Začít můžete tímto videem právě o novém panovníkovi v zemi, kde aktuálně žiju. 

👉 Martin Jaroš na svém blogu brilantně popsal, co to obnáší a kolik peněz to stojí vyslat dítě na státní vysokou školu do Spojených států a proč to podle něj dává smysl. 

👉 Jak se daří knihám v Česku? Long story short: v roce 2022 byl knižní trh nejmenší za posledních pět let. Ale! V Česku máme 6 299 nakladatelství, která vydají každý rok 15 tisíc knih, což mi nepřijdou úplně krizová čísla. Kontext už prý ale tak veselý není. K přečtení je tady

👉 A dobrá zpráva na závěr: od ledna platí nulové DPH na knihy. Spíš symbolický krok, který vám moc peněz neušetří, ale hlavně že nějaký.