Na Horním hradě letos dokončí první hradní palác, sloužit bude návštěvníkům

20. únor 2024 12:25

Vstupní část Horního hradu na Karlovarsku je v současné době plná řemeslníků a dělníků. Dokončují tam úpravy interiérů, které budou sloužit jako nové zázemí pro návštěvníky a turisty.

„Vznikají tu tři apartmány a dvě koupelny,“ potvrdil Pavel Palacký, majitel hradu a zámku Horní hrad. Areál obnovuje za pomoci rodiny, přátel a sponzorů už téměř 25 let. „Je to tak, přitom mi to přijde, jakoby to začalo před dvěma, třemi lety.“

V současné době práce probíhají v takzvaném Rytířském paláci. „Finišujeme, dokončujeme toalety, koupelny pro veřejnost. Jakmile tohle během zimy doděláme, tak palác máme z vnitřního pohledu úplně hotový. Vstupní část tady slouží jako sociální zázemí našim návštěvníkům a jako lůžková část pro ubytované,“ dodal Palacký.

Opravou prochází také terasa nad Rytířským sálem. „Terasa tvoří strop Rytířského sálu, bylo potřeba obnažit kompletní cihelné zaklenutí, opravit jednotlivé poškozené části a opatřit novou izolační stěrkou,“ říká stavitel Petr Stránský s tím, že výměnou prošlo i zábradlí.

Hlavní práce na úpravách rozvodů vody a toalet budou hotové před začátkem hlavní letní sezony. Kompletně v provozu tak bude první ucelená část rozlehlé historické památky.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio