Řádění střelce z fakulty mohlo skončit hůř. Měl špatné náboje, vysvětlil policejní instruktor

Policejní instruktor a kontraktor Zdeněk Charvát v podcastu Matyáše Zrna OFF RECORD

OFF RECORD: Kontraktor Zdeněk Charvát o střelbě a zásahu na FF UK

Dlouholetý policejní instruktor a kontraktor Zdeněk Charvát stál u počátku existence prvosledových hlídek a vypracoval první metodiku zásahu proti aktivnímu střelci. Zásah policie v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy hodnotí jako rychle a správně provedený. „Pokud by se něco takového nestalo v Praze, ale třeba v nějakém okresním městě, kde není taková koncentrace vycvičených policistů, byla by to katastrofa,“ varoval zároveň v podcastu Matyáše Zrna OFF RECORD.

Praha má podle Charváta štěstí, že je zde relativně hodně lépe vycvičených policistů z Pohotovostní motorizované jednotky, ze Speciální pořádkové jednotky i ze zásahovky. „Ale v nějaké ‚Horní Dolní’, kde třeba mají školu pro tisíc dětí a v okolí v dojezdovém času 10 minut mají jedno oddělení. Tam je jeden policista, který má hlídku dvou chlapů, a to město má pak ještě třeba obecní policii, s jedním nebo dvěma strážníky,“ popsal instruktor modelovou situaci, při které by byl zásah mnohem složitější.

ČTĚTE TAKÉ: Obří zásah v Bratislavě: 20členné komando se samopaly spoutalo muže a odvezlo ho dodávkou

Střelec z FF UK měl podle Charváta v lecčems smůlu, a i proto jeho řádění nedopadlo hůře. Policie už o něm věděla předem, na místě byla rychle a on sám nedokázal ovládat zbraň tak dobře, jak si asi myslel. „Vždycky se někam podíval, namířil a vystřelil, ale neměl naklikáno, neměl to vycentrované na kříž a měl špatné náboje. On si to natrénoval s nějakými náboji, pak si koupil lovecký, aby to mělo víc ranivý efekt. Ale ta zbraň s tím nefungovala, musel pořád odstraňovat závady,“ popsal v rozhovoru s Matyášem Zrnem v podcastu OFF RECORD.

Vraha samotného přitom Charvátovi kolegové instruktoři znali — zaplatil si totiž střelecký kurz v jeho společnosti Hardtask. Byl ale tak nenápadný, že ani při prohlížení jeho fotografií si na něj nemohli vzpomenout. „Okamžitě, jak jsme viděli to pátrání, tak jsme si řekli: ‚Bože, doufám, že jsme ho neučili zabíjet’. Ale učili jsme ho obranu domova. Instruktoři se mrkli na fotografii, ale vůbec si na něj nepamatovali. Říkali: ‚Určitě nebyl nejlepší, ale určitě nebyl nejhorší. Na oboje bychom si vzpomněli.’ Asi se snažil být taková šedá myška a snažil se chodit na víc střelnic, nakupovat ve více obchodech, aby nikomu nebyl divnej.“

Kromě dalších detailů ze zásahu se Charvát rozpovídal i o práci kontraktora v Iráku, Afghánistánu a Africe, odkud se nedávno vrátil. Konkrétně se jednalo o Etiopii, kde cvičil místní speciální jednotky. Jaké je to pracovat v Africe? Vědí o tom naše úřady? Jak moc velký je kulturní rozdíl mezi Evropany a Afričany? Proč nás Afričané mají raději než Brity nebo Američany? A proč by si netroufl v tělocviku na Etiopany? To vše se dozvíte v dalším díle podcastu OFF RECORD, který najdete v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
policie zbraň vrah střelec podcast Praha instruktor Matyáš Zrno Filozofická fakulta Univerzity Karlovy OFF RECORD videopodcast Zdeněk Charvát