Hlavní obsah

Staněk při hvězdné bitvě v tělocvičně: pět křížků a výkon sezony. Jsme spokojení hoši, smál se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atletický mítink Hvězdy v Nehvizdech dostál svému názvu. Do místní rozlehlé tělocvičny zavítal i bývalý koulařský mistr světa Tom Walsh a Novozélanďan posunul rekord mítinku na velmi kvalitních 21,96 m. Z divoké série čítající pět křížků ale vydoloval svůj nejlepší výkon sezony 21,47 m i český rekordman Tomáš Staněk.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Koulař Tomáš Staněk při mítinku Hvězdy v Nehvizdech

Článek

Čím to, že jste se tolikrát neudržel v kruhu? Křížků značících nezdařené pokusy měli dost i vaši soupeři…

Tady je rychlý kruh a specifický povrch. Vloni se tu Jessica Schilderová taky solidně rozbila. Všude je magnesium, které vytváří takový povlak mezi kruhem a gumou na botě. Když nejste optimálně zatížený, tak to ustřelí. Já se v rozcvičení také smeknul jako spousta ostatních, byl jsem rozhozený a musel se s tím srovnat.

To se povedlo, když jste si letošní maximum posunul o čtrnáct centimetrů.

To byl defacto zajišťovací pokus. Sáhli jsme s trenérem (Petrem Stehlíkem) k úplným základům. A i tím technickým pokusem to bylo díky atmosféře skoro 21 a půl metru. Pak jsem samozřejmě riskoval, protože nemůžu házet pod 21 metrů, když jsem chtěl přehodit minimálně jednoho nade mnou (Walsh a Nigerijec Enekwechi).

Oproti víkendovému mistrovství republiky jste se zlepšil výrazně.

Tam jsem moc neměl soupeře, cílem bylo získat další titul. Tady to už v rozcvičování nebylo špatné až do toho uklouznutí. Pak jsem se s tím trochu pral, budu se muset zaměřit na techniku. Ale zjevně na tom jsem dobře, když zajišťovákem předvedu takový výkon.

Jak vám sedí atmosféra místní tělocvičny?

Já sem jezdím hrozně rád, vždycky je tu skvělá atmosféra. I když teď tu bylo trochu míň lidí asi kvůli jarním prázdninám, jak říkal (manažer mítinku) Tom Vojtek, ale bylo to super.

S ostatními koulaři jste působili i jako dobrá parta, s Walshem jste se bavili ještě před začátkem závodu.

Potkáváme se celkem často, s ním i Američany jsem závodil celé léto. Takový blbý, že ti nejlepší chtějí závodit furt… Ale jsme fajn parta, děláme srandičky. Jsme takoví spokojení hoši. (úsměv)

Walsh byl v Česku už několik dnů před mítinkem. Nepotkali jste?

Potkali na Strahově, i jsme se domlouvali, že bychom si společně zaházeli, což by bylo fajn. V létě jsem takhle potrénoval s Joem Kovacsem a bylo super si zaházet s někým tak kvalitním. Ale teď nám to nevyšlo, jak jsem jel do Ostravy na halové mistrovství republiky.

Teď už máte v hlavě březnové halové mistrovství světa v Glasgow, kde jste před pěti lety získal evropský bronz?

Ještě mě čeká v pátek závod zlaté tour v Madridu jako poslední před šampionátem. Vzpomínky na Glasgow mám hezké, ale tehdy to byla Evropa, teď to bude svět, tím to končí.

Reklama