Inter udržel proti Atlétiku dlouhou vítěznou šňůru zásluhou náhradníka Arnautoviče, Dortmund v Eindhovenu neprohrál

Inter udržel proti Atlétiku dlouhou vítěznou šňůru zásluhou náhradníka Arnautoviče, Dortmund v Eindhovenu neprohrál

Hráči Interu zvítězili v prvním kole osmifinále Ligy mistrů nad Atlétikem Madrid 1:0. Aktivnějším celkem byl v zápase loňský finalista, což nakonec přetavil v 79. minutě ve vítězný gól Marko Arnautovič. Ten tak napravil své obrovské zaváhání ze 63. minuty, kdy trestuhodně přestřelil hostující branku. Španělům tentokrát karta na defenzivu nevyšla podle představ a v domácí odvetě budou muset stahovat jednogólové manko.

Inter vstupoval do vyřazovací fáze jako celek, jenž naprosto dominoval Serii A, ve které padl naposledy v září minulého roku. Nerazzurri se navíc mohli chlubit už osmizápasovou vítěznou šňůrou. Tu přijelo přetrhnout Atlético Madrid, jež ve stejné euforii jako jeho soupeř nebylo. O víkendu se však po třech ztrátách v řadě rozstřílelo, když porazilo Las Palmas 5:0.

Byli to ovšem domácí fotbalisté, kteří si vytvořili úvodní tlak. Už ve třetí minutě Marcus Thuram přeskočil všechny obránce, jenže svou hlavičku namířil pouze vedle pravé tyče. Postupem času se hra vyrovnala, znamenalo to však i to, že příležitosti k ohrožení brány vymizely na obou stranách hřiště. Až ve 38. minutě se ve vápně uvolnil Lautaro Martínez a vypálil, na poslední chvíli ale do rány skočil jeden z obránců a pokus zblokoval.

HAZARDOVO TAJEMSTVÍ. KROMĚ SOUPEŘŮ BOJOVAL TAKÉ S LÁSKOU K PIVU, V LETNÍ PAUZE SI DOPŘÁVAL

Hráči Nerazzurri předvedli znovu aktivní nástup, když tentokrát po rychlém protiútoku zakončoval střídající Arnautovič skluzem nad břevno. Po hodině hry měl rakouský snajpr ještě lepší pozici ke skórování. Kapitán Martínez po povedené kombinaci předal Arnautovičovi míč jako na zlatém podnose, jenže ten nedokázal z malého vápna trefit prostor mezi tyčemi. Domácí udeřili až v 79. minutě, když Jan Oblak sice Martíneze vychytal, ale odražený balon napálil Arnautovič do obránce, od něhož zapadl až do sítě. O chvíli později mohl překvapivě vyrovnat Samuel Lino, nicméně jeho pokus zpoza vápna proletěl těsně vedle levé tyče.

Inter tak potvrdil skvělou formu i v Lize mistrů a první vzájemný střet ovládl. Odveta je na programu 13. března v Madridu.

Dortmund si odvezl z Eindhovenu nadějný výsledek

 Borussia Dortmund v nedalekém Eindhovenu remizovala s PSV 1:1. Hostům těsně před výkopem vypadly ze sestavy dvě defenzivní opory, což bylo v úvodu utkání znát. I přesto však otevřel skóre Donyell Malen, když s pořádnou dávkou štěstí procedil míč do sítě. Zaslouženou vyrovnávací trefu obstaral nizozemskému celku v 56. minutě Luuk de Jong z pokutového kopu. BVB mohlo ve výsledku být s remízou spokojeno, jelikož přežilo hned několik šancí domácích a odvetu odehraje před vlastními fanoušky.

PSV bylo jedním z velkých překvapení letošního ročníku, když z velmi složité skupiny postoupilo společně s londýnským Arsenalem. Nizozemce čekal ve vyřazovací fázi německý Dortmund, který dokázal postoupit z nejtěžší skupiny F. V domácí soutěži ovšem dominantními výkony příliš neoplýval, o čemž svědčilo, na jeho poměry slabé, čtvrté místo v tabulce.

JEN ROK V BUNDESLIZE? NA OSTROVECH ŘEŠÍ NÁVRAT KANEA, ALE O TOTTENHAM BY NEŠLO

Hostující trenér Edin Terzič měl ještě před startem utkání těžkou hlavu, když nejprve na poslední chvíli onemocněl Niklas Süle a následně se při rozcvičce zranil brankář Gregor Kobel. Po velmi nepřesvědčivém úvodu, kdy Dortmund mohl několikrát inkasovat,přivedl na příjemnější myšlenky kouče s chorvatskými kořeny ve 24. minutě Malen, jehož tečovaná střela se od břevna nakonec dostala za záda brankáře Waltera Beníteze. Závěr poločasu se pak bohužel spíše než v duchu pohledného fotbalu nesl ve znamení několika tvrdých zákroků.

Druhé dějství přineslo rychlou dramatizaci, když po 10 minutách hry přišla penalta pro PSV. De Jong dokázal přízemní střelu dostatečně utáhnout tak, že na ni Alexander Meyer těsně nedosáhl. V 72. minutě měl znovu namále domácí gólman Benítez, tentokrát však na tečovaný balon stihl reagovat. V poslední desetiminutovce mohl rozhodnout Sergiňo Dest, jenže svůj průnik zakončil z nevýhodného úhlu a nechal vyniknout Meyera. Tým z Eindhovenu si pak vytvořil ještě několik šancí, jenže Johan Bakayoko ani Malik Tillman nedokázali úspěšně vyřešit finální fázi.

PSV tak dokázalo v domácím prostředí uhrát alespoň remízu. V odvetě, která je na programu 13. března, ovšem bude mít výhodu svého stadionu BVB.

Úvodní osmifinálová utkání Ligy mistrů:

PSV Eindhoven - Borussia Dortmund 1:1 (0:1)

Branky: 56. De Jong z pen. - 24. Malen. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.) - Kajtazovič (video, Slovin.). ŽK: Lozano - Maatsen, Schlotterbeck. Diváci: 35.000.

PSV: Benítez - Teze, Schouten, Boscagli (90. Obispo), Dest - Tillman, Veerman, Saibari (83. Mauro Júnior) - Bakayoko, De Jong, Lozano (75. Pepi). Trenér: Bosz.

Dortmund: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Sabitzer, Can - Malen (82. Özcan), Reus (62. Brandt), Sancho (68. Wolf) - Füllkrug (82. Moukoko). Trenér: Terzic.

Inter Milán - Atlético Madrid 1:0 (0:0)

Branka: 79. Arnautovic. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Fritz (video, Něm.). ŽK: Frattesi, Carlos Augusto - Hermoso, Savič, Morata, Koke. Diváci: 73.709.

Inter: Sommer - Pavard, De Vrij, Bastoni - Darmian (69. Dumfries), Barella, Calhanoglu, Mchitarjan (72. Frattesi), Dimarco (69. Carlos Augusto) - Thuram (46. Arnautovic), Martínez (88. Alexis Sánchez). Trenér: Inzaghi.

Atlético: Oblak - Molina (68. Barrios), Witsel, Giménez (46. Savič), Hermoso (68. Reinildo), Lino - De Paul, Koke, Saúl Ňíguez (54. Morata) - Llorente, Griezmann (78. Correa). Trenér: Simeone.

Katalánci nahlíží pod Vesuv a koketují s myšlenkou, že by vypálili rybník Manchesteru City a Chelsea