Hrdina Galatasaraye? Kapitán s 15 trofejemi, který překonal Taffarela, blíží se 500 startům a nevzpomíná rád na slávistu Škodu

Hrdina Galatasaraye? Kapitán s 15 trofejemi, který překonal Taffarela, blíží se 500 startům a nevzpomíná rád na slávistu Škodu

I když za Galatasaray hrají takoví fotbalisté jako Argentinec Mauro Icardi, Belgičan Dries Mertens, Maročan Hakím Zijach nebo řada tureckých reprezentantů, největším oblíbencem fanoušků istanbulského klubu je uruguayský brankář Fernando Muslera. Ten během 14 let dovedl Galatasaray k zisku 15 trofejí, těm posledním i jako kapitán. Sparťané by se nezlobili, kdyby si ve čtvrteční odvetě úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy vybral slabší chvilku.

Nyní sedmatřicetiletý Muslera přišel do nejslavnějšího tureckého klubu v létě 2011 z Lazia Řím a od té doby přepustil svoje místo mezi tyčemi prakticky jen kvůli zraněním. Asi to nejhorší mu před čtyřmi lety způsobil útočník Rizesporu Milan Škoda, který mu při tvrdém střetu nadvakrát zlomil nohu.

Hned v premiérové sezoně Muslera pomohl Galatasarayi rekordními 19 čistými konty k titulu, navíc v posledním kole vstřelil z penalty svůj dosud jediný gól. Ligový primát pak slavil ještě pětkrát, na kontě má i čtyři triumfy v Tureckém poháru a pět v Superpoháru.

České kluby měly minulou sezonu příjmy skoro 2,5 miliardy korun, cena ze vstupného předčila televizní práva

Také v reprezentaci, v níž debutoval v říjnu 2009, odchovanec Montevidea Wanderers dlouho plnil roli neotřesitelné jedničky. Na třech světových šampionátech včetně roku 2010, kdy Uruguayci skončili čtvrtí, nevynechal ani minutu. Předloňské MS v Kataru strávil celé na lavičce, přesto stačil vyfasovat čtyřzápasový trest a tučnou pokutu za agresivní chování k rozhodčím po vyřazení v základní skupině.

Celkem má rodák z Buenos Aires na kontě 133 reprezentačních startů, jeho největším úspěchem v uruguayském dresu je vítězství na Copě América 2011. Za Galatasaray brzy nastoupí k pětistému soutěžnímu duelu, čímž už dávno překonal svoje slavné předchůdce Zorana Simoviče, Faryda Mondragóna nebo Claudia Taffarela.

Co nastartovalo sparťanské střelce proti Liberci? Olatunji měnil obutí, Haraslín termoprádlo