Ústavní soud kvůli zpětné působnosti zrušil vyhlášku Jenštejna u Prahy

Ústavní soud zrušil vyhlášku obce Jenštejn u Prahy. Zavedla poplatek za zhodnocení stavebního pozemku vybudováním vodovodu a kanalizace v místní části Jenštejn-Dehtáry. Návrh na zrušení podalo ministerstvo vnitra. Vyhlášku považovalo za nepřípustně retroaktivní, tedy zpětně působící. Vodovod a kanalizace totiž byly zkolaudované dříve, než obec vyhlášku schválila. Starosta Jenštejna Norbert Hlaváček (Změna pro Jenštejn) zrušení vyhlášky zatím komentovat nechtěl.

Ústavní soudci potvrdili stanovisko ministerstva o retroaktivitě vyhlášky, měli také další výhrady. „Obec zneužila zhodnocení stavebního pozemku jako formální záminku k zavedení poplatku jiného – poplatku za budoucí připojení se na stavbu vodovodu nebo kanalizace,“ stojí v nálezu soudce zpravodaje Jana Wintra. Takový poplatek ale zákon zakazuje, obce by neměly odrazovat stavebníky od připojení k vodovodu a kanalizaci, protože obojí je ve veřejném zájmu.

„Určitě si chceme nejprve prostudovat výrok soudu a probrat s naším právním zástupcem, do té doby žádné komentáře poskytovat nebudeme,“ řekl Hlaváček.

Resort vyhlášku nejdřív pozastavil, poté se obrátil na soud

Na jaře 2017 obec Jenštejn dokončila stavbu vodovodu a kanalizace v části Jenštejn-Dehtáry. Kolaudační souhlas nabyl právní moci 18. května 2017. Vyhlášku schválilo obecní zastupitelstvo až v listopadu 2017. Výši poplatku určoval sazebník podle typu pozemku a dalších kritérií. Sazba činila například 96 korun za metr čtvereční u pozemku určeného k výstavbě rodinných domků. Ministerstvo nejprve pozastavilo platnost vyhlášky, poté se obrátilo na Ústavní soud.

Z nálezu ÚS plyne, že zavedení poplatku za zhodnocení stavebního pozemku jeho připojením na stavbu vodovodu či kanalizace až po jejich kolaudaci není protiústavní za všech okolností. Novelizovaný zákon o místních poplatcích výslovně připouští, aby obec vydala obecně závaznou vyhlášku nejpozději v kalendářním roce, kdy nabylo právní moci kolaudační rozhodnutí.

„Poplatkovou povinnost však obec nemůže stanovit zpětně ke dni zhodnocení pozemku, ale pouze do budoucna,“ uvedli v nálezu ústavní soudci.