Hlavní obsah

Na zvýšení příspěvku na péči v prvním stupni nejsou peníze, uvedla koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První stupeň příspěvku na péči se nezvýší z jednoduchého důvodu. Ve státním rozpočtu na to nejsou peníze, zaznělo na sociálním výboru Sněmovny z řad vládní koalice. Podle opozice ale lidé, kteří jej pobírají, dostávají směšnou částku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příspěvek na péči pobírají lidé, kteří se kvůli nemoci nebo handicapu nezvládají o sebe postarat. Podle návrhu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), na němž se shodla koalice, vzroste od července příspěvek na péči ve druhém až čtvrtém stupni o jedenáct až čtyřicet procent. V prvním stupni ale zůstane na současných 880 korunách měsíčně.

Ten nejnižší stupeň pobírají lidé v takzvané lehké závislosti, kteří nezvládají tři až čtyři základní úkony z deseti. Mezi tyto úkony patří třeba hygiena, mobilita a podobně. „Ale to je omezení funkčnosti o třicet až čtyřicet procent,“ varovala poslankyně Jana Pastuchová (ANO).

Nízká výše komplikuje podle ní život třeba lidem, kteří žijí sami. „Co s těmi 880 korunami může udělat? Koupí si z nich rohlík? Myslíte, že vyžije z té jedničky?“ ptala se.

Aby si rodiče oddechli. S péčí o sedmiletou Stelu s hendikepem pomohou dobrovolníci

Děti

Podle ní je navíc posuzování v rámci příspěvku špatně koncipováno.

S kritikou toho, že nevzroste příspěvek v prvním stupni, souhlasila i poslankyně Lucie Šafránková (SPD). „Proč jste k tomu stupni nedala vůbec nic? Co vás k tomu vedlo?“ ptala se zástupců ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle lidoveckého poslance Jiřího Navrátila, který je Jurečkovým stranickým kolegou, jsou důvody, proč se první stupeň nezvýší, jednoduché. Musí se počítat s možnostmi státní kasy. „Zjistili jsme si, o kolik jsme schopni zatížit státní rozpočet, seděli jsme na tom v rámci K5 několik dnů,“ řekl.

Jurečka: Zrevidujeme dávky, uvidíme líp na účty

Domácí

Sedm miliard na příspěvky

Já osobně bych samozřejmě rád všude přidával, ale mám odpovědnost a chci, aby sociální sužby fungovaly,“ dodal. Na navrhované navýšení má jít přes sedm miliard korun.

„Vyjednávání nebylo jednoduché. Chceme přidat těm nejpotřebnějším,“ souhlasil s ním Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) s tím, že i on by chtěl, aby bylo možné zvýšit i první stupeň. „Ale chtěli jsme podpořit především rodiny, které pečují o ty nejpotřebnější,“ dodal.

Souhlasil i s Pastuchovou a dalšími poslanci, že by bylo potřeba změnit strukturu příspěvku.

Podle náměstkyně ministra práce Šárky Jelínkové se o změnách v příspěvku uvažuje. „Máme v plánu, jak budeme řešit jeho přehodnocování. Víme, že nám z toho vypadávají lidé třeba s duševním onemocněním,“ řekla.

Návrh na zvýšení příspěvku mají doplnit koaliční poslanci do novely o sociálních službách, která už je ve Sněmovně. Do konce března by ho pak mohli schválit, po nich by novelu v dubnu přijal Senát a pak podepsal prezident.

Jak změní příspěvek
Děti
nyníod července
1. stupeň3300 Kč3300 Kč
2. stupeň6600 Kč7400 Kč
3. stupeň13 900 Kč16 100 Kč
4. stupeň19 200 Kč23 000 Kč
4. stupeň+19 200 Kč27 000 Kč
Dospělí
nyníod července
1. stupeň880 Kč880 Kč
2. stupeň4400 Kč4900 Kč
3. stupeň12 800 Kč14 800 Kč
4. stupeň19 200 Kč23 000 Kč
4. stupeň+19 200 Kč27 000 Kč
Zdroj: MPSV

Reklama

Výběr článků

Načítám