Mexické kuchyni kraluje guacamole

Mexické kuchyni kraluje guacamole

Mexická kuchyně zcela jednoznačně patří mezi nejoblíbenější národní kuchyně na světě, a to společně například s tou thajskou, indickou, francouzskou nebo italskou. Jen málokdo nezná pokrmy jako je třeba burrito, fajitas, quesadilla, tortilla či nachos. Mezi všemi těmito jídly je však jedno, které se jak v samotném Mexiku, tak i jinde ve světě těší nadstandardní oblibě, co do četnosti konzumace i zkonzumovaného množství. Tím pokrmem je dnes již legendární guacamole.

Co je to vlastně guacamole

Guacamole je velmi jednoduchý dip, ale svým způsobem se dá považovat i za pomazánku. Jeho naprosto stěžejní surovinou, bez které se za žádných okolností neobejde, je avokádo. V dnešní době se můžeme setkat s celou řadou více či méně tradičních receptů obsahujících suroviny, které do klasického guacamole zcela rozhodně nepatří. Netvrdíme sice, že použití nestandardních ingrediencí znamená chuťově špatné jídlo, ale už to zkrátka a jednoduše není originální receptura, která tomuto pokrmu přinesla celosvětový věhlas. Tradičními surovinami jsou již zmíněné avokádo a dále pak rajčata, listy koriandru, cibule, chilli paprička, česnek, sůl a čerstvá limetková šťáva.

Proč tak velká obliba

Velká a společensky široká obliba guacamole má mnoho důvodů a my se pokusíme je všechny v dílčích bodech vypsat.

  • Je velmi chutné a zároveň nevtíravé
  • Má v sobě vyváženou svěžest a pikantnost
  • Jeho krémová konzistence s kousky je příjemná
  • Je extrémně zdravé, obsahuje mnoho vitamínů a minerálů a především pak velké množství zdraví prospěšných tuků
  • Jeho příprava je nanejvýš jednoduchá a zvládne ho připravit i člověk bez jakýchkoliv kulinářských dovedností
  •  Má široké využití – lze ho servírovat jako dip, a to zcela typicky k nachos, může sloužit jako pomazánka na pečivo nebo může tvořit jednu ze surovin dalšího pokrmu (velmi populární je dávat ho do hamburgerů)

Co dalšího byste měli o guacamole vědět

Nemáte-li v obecné rovině rádi avokádo, je možné, že vám nebude chutnat ani guacamole, protože avokádo je jeho stěžejní surovinou. Nemusí to ale platit ve všech případech, protože konečná chuť vzniká kombinací hned několika surovin. Vždy se snažte konzumovat ho čerstvé, protože má tendenci k hnědnutí. To sice není zdravotně závadné, ale nevypadá to lákavě. Skladování v lednici a eliminace hnědnutí jsou možné, ale vzhledem k jednoduchosti a rychlosti přípravy neexistuje důvod ho dělat zbytečně předem. Avokádo je jedovaté pro všechna domácí zvířata, takže guacamole nedávejte psovi, kočce, křečkovi, králíkovi a ani papouškovi.

Poslední tip na závěr

Jak jsme již psali výše, receptů na guacamole existuje skutečně mnoho a je pochopitelně jen a pouze na vás, který si pro přípravu zvolíte. Ať to však bude jakýkoliv, mějte na paměti jednu věc. Avokádo je zcela klíčovou surovinou tohoto jídla a musí být správně zralé, aby byl výsledek poživatelný. Nedozrálý kus bude tvrdý a gumový, nepůjde dost dobře rozmačkat a chuťově bude velmi nepříjemný. Přezrálý kus bude mít naopak kašovitou konzistenci a místy pravděpodobně také nahnědlou dužinu. Oboje není dobře. Dužina správě vyzrálého avokáda je měkká a zároveň kompaktní. Dávejte si na to bedlivý pozor, protože jinak nemáte šanci připravit chutné guacamole ni s tím nejlepším receptem na světě.

O autorovi angelo

Komentáře

Emailová adresa nebude publikována. Povinné pole jsou označena *

*