Češi v QMJHL: Skvělý Milota, tvůrce Melovský či Klímův leden. Jak vyšly přestupy?

Jakub Milota | Foto: X Cape Breton Eagles

Po čase znovu nahlédneme do statistik českých krajánků v zámořských juniorských soutěžích. Našinci v quebecké lize jsou rozmístěni mezi těmi nejlepšími i nejhoršími celky.

Nejproduktivnějším českým zástupcem v soutěži je Matyáš Melovský, který na přelomu roku ovládl pořadí nahrávačů na juniorském mistrovství světa. Ve 43 zápasech za Baie-Comeau zakulatil padesátku bodů (samozřejmě s jasnou převahou asistencí) a především si užívá hru v prvním týmu celé QMJHL. Drakkar dosud prohráli jen osm utkání v základní hrací době.

Další dva bronzoví medailisté z MSJ se v průběhu ročníku stěhovali. Zadák Tomáš Cibulka právě po šampionátu putoval z Val-d’Or, nejslabšího celku ligy, do průměrného Cape Breton. Tam už nemá tolik dominantní roli a z bilance přes bod na zápas si pohoršil na polovinu.

Parťáka v týmu Eagles tak dostal brankář Jakub Milota. Rovněž jemu hvězdná úspěšnost z úvodu ročníku postupně klesla, ale i hodnota 90,6 procenta ho stále řadí mezi nejlepší desítku gólmanů soutěže a na úplné čelo mezi brankáři kategorie U18. Milota se o prostor dělí s Kanaďanem Rucciou a společně vytvořili klubový rekord v souhrnném počtu čistých kont.

Po návratu Lukáše Heše do Zlína se v Rimouski uvolnilo místo pro forvarda Jakuba Hujera, jehož přestup ze Sherbrooku se zrodil už před mistrovstvím. Hujer má v novém působišti pět bodů, přičemž první dva góly zaznamenal až v únoru; ten druhý proti svému bývalému celku.

Rovnou trojici klubů už během ročníku prostřídal Jan Šprynar. Z Rimouski přes Shawinigan se vydal do Halifaxu, jenž vede svou divizi. To povzbudilo ke zlepšení bodového konta i českého útočníka, jenž v 16 zápasech za Mooseheads nasbíral jedenáct bodů, z toho šest gólů.

Oporou týmových zadních řad je David Moravec. Člen první obrany má jako hráč staršího ročníku 2003 největší motivaci zakončit sezonu i celou juniorskou kariéru týmovým úspěchem a postupem na Memorial Cup. Dosud si v sezoně připsal dvacet bodů, tenhle se řadil mezi nejpohlednější.

V quebecké lize zůstanou pouze dva celky bez postupu do play off. Jedním z nich by v tuto chvíli byli Saint John Sea Dogs i s forvardem Pavlem Šimkem. Nejlepší český střelec v soutěži je aktuálně na metě sedmnácti branek.

Na dně své divize se nachází také Shawinigan, jehož barvy hájí další exhradecký forvard Jiří Klíma. Ten po skvostné přípravě, v níž byl se ziskem třinácti bodů nejproduktivnějším hráčem napříč celou CHL, na tato čísla vůbec nenavázal. Výjimkou byl skvostný leden (8+2), v němž zaznamenal deset ze čtrnácti bodů. Od té doby se už zase neprosadil.

Ve zmiňovaném Val-d’Or zůstal z Čechů forvard Samuel Fiala. Ten má velmi podobná čísla jako Klíma a rovněž vyhlíží zaokrouhlení desítky na kontě branek.

Dva čeští prvoročáci, kteří shodně pocházejí z Ostravska, působí v Monctonu. Obránce Aleš Zielinski v únoru načal i své gólové konto, útočník Sebastian Glas se naopak od začátku listopadu netrefil a aktuálně je na marodce.  

Statistiky Čechů v Quebec Maritimes Junior Hockey League

Matyáš Melovský (C, 2004, Baie-Comeau Drakkar) – 43 z, 50 b (14+36), 21 TM, +33
Tomáš Cibulka (O, 2004, Val-d’Or Foreurs / Cape Breton Eagles) – 41 z, 35 b (9+26), 12 TM, -12
Pavel Šimek (LK, 2005, Saint John Sea Dogs) – 54 z, 32 b (17+15), 10 TM, -20
Jan Šprynar (PK, 2005, Rimouski Océanic / Shawinigan Cataractes / Halifax Mooseheads) – 55 z, 29 b (10+19), 12 TM, -1
Jakub Hujer (LK/C, 2004, Sherbrooke Phoenix / Rimouski Océanic) – 46 z, 20 b (9+11), 40 TM, -6
David Moravec (O, 2003, Halifax Mooseheads) – 55 z, 20 b (2+18), 24 TM, +20
Samuel Fiala (C, 2005, Val-d’Or Foreurs) – 45 z, 16 b (9+7), 12 TM, -20
Jiří Klíma (LK, 2006, Shawinigan Cataractes) – 41 z, 14 b (9+5), 6 TM, -12
Aleš Zielinski (O, Moncton Wildcats) – 46 z, 10 b (2+8), 12 TM, +13
Sebastian Glas (C, Moncton Wildcats) – 42 z, 7 b (4+3), 6 TM, -3
*Lukáš Heš (LK/PK, Rimouski Océanic) – 16 z, 2 b (0+2), 4 TM, -3

* v soutěži již nepůsobí

Jakub Milota (B, Cape Breton Eagles) – 27 z; 14 v, 9 p; úsp. 90,6 %; prům. 2,74; 3 ČK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz